Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пиар.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
29.48 Кб
Скачать
  1. Роль Айві Лі у становленні pr як професії.

Айві Ледбеттера Лі паблісіті як форма спілкування з пресою знайшло новий зміст . Виходець із Джорджії, випускник Прінстонського університету, якого пізніше назвуть «батьком» паблік рілейшнз, Лі почав свою кар'єру репортером у нью-йоркській газеті «Ворлд». Але скромні репортерські заробітки влаштовували його недовго. Лі приваблювала можливість заробляти більше, працюючи на приватні організації, які прагнули мати позитивне пабліситі. Пішовши через п'ять років з газети, він у 1903 році включається у виборчу кампанію Сета Лоу, який балотувався на пост мера Нью-Йорка. Це дозволило йому отримати місце в прес-бюро Національного комітету Демократичної партії під час президентської виборчої кампанії США в 1904 році. Лі зустрічається з колишнім журналістом з Буффало Джорджем Паркером, теж працював на демократів. У тому ж 1904 році вони об'єднуються і створюють самостійну фірму «Паркер енд Лі». Незважаючи на короткий час існування (до 1908 року), фірма стала своєрідною віхою в історії розвитку паблік рілейшнз.

Будучи здатним майстром паблісіті і маючи вже певну популярність, Айві Лі був переконаний, що для позитивного сприйняття і розуміння громадськістю підприємця її необхідно інформувати. Він твердо вірив, що єдиною і найбільш переконливою реакцією корпорації і будь-який інший організації на критику має бути чесний, точний і переконлива розповідь про себе. У той же час замість того, щоб просто догоджати публіці, компанія повинна прагнути завоювати довіру і добру славу про себе. Іноді таке завдання означає, що потрібно думати про перспективу, шукати спільні з громадськістю рішення. У деяких випадках можна навіть піти на те, щоб компанія визнала свою помилку.

У 1906 році під час страйку шахтарів Лі подбав про те, щоб полегшити представникам преси можливість отримувати всю інформацію про перебіг подій. А коли була скликана конференція страйкуючих шахтарів, куди пресу не допустили, він зробив все можливе, щоб надавати репортерам інформацію про кожному засіданні. Лі одним з перших у величезних масштабах використав систему розповсюдження офіційних заяв для преси.

Діяльність Айві Лі була гідно оцінена наступними поколіннями професіоналів з паблік рілейшнз, які нагородили його високим званням «батька нової професії». Він першим вніс елементи чесності і відвертості в сферу зв'язків з громадськістю, трансформувавши підозрілі спроби прес-агентів створювати паблісіті клієнту будь-яку ціну в професійну дисципліну, розраховану на завоювання довіри і поваги з боку громадськості за допомогою комунікації, що спирається на гласність і правдивість. Всі ці починання Айві Лі отримали не тільки подальший практичне вдосконалення, а й відповідне теоретичне обгрунтування.

  1. Роль е. Бернайза в інстуціоналізації pr як професії та науки.

Бернейз, який переслідував своє покликання в Нью-Йорку з 1919 по 1963 рік, називав себе "захисником громадських відносин". Він дуже відзначав поняття про відмінності між тим, що він зробив, і тим, що зробили люди в рекламі . Існувало чітке переконання, що пропаганда і новини були законними інструментами його бізнесу, він був здатний запропонувати філософські виправдання для цих вірувань, які в кінцевому підсумку охопили весь демократичний спосіб життя, на думку Бернейза. Цеозначає, що Бернайз зробив у ПР крок, відмінний від того, що вже робили рекламісти. Бернейз бачив утопічне суспільство, в якому люди небезпечної лібідинальної енергії, психічної та емоційної енергії, пов'язаної з інстинктивними біологічними потягами, що Бернейзом розглядалося як небезпека, враховуючи його спостереження фашистського суспільства, де німці під керівництвом Гітлера, використовували корпоративні еліти задля економічної вигоди. Завдяки використанню масового виробництва, великий бізнес може забезпечувати постійну тягу ірраціональної за своєю суттю і бажаннями керованої маси, одночасно забезпечуючи ніші економіки масового виробництва , так добре, як це можливо, допоки небезпечна тварина загрожує розірвати суспільство.

Магістральние, філософське вчення Бернейза ми бачимо як доказ у "Маніпуляції Громадською думкою» (1928), коли він пише:. "Це епоха масового виробництва. У масовому виробництві матеріалів опірна методика була розроблена і застосована до їх розподілу. У цій епосі теж повинна бути техніка для масового поширення ідей ". Проте, він все ж визнав потенційну небезпеку в такій великій схемі і в "цій справі пропаганди" (1928), як і скрізь, звучало велике застереження до своїх баченням: "ніколи не займати положення чи позицію, яка ставить обов'язки групи, яку він представляє, вище його боргу перед суспільством ». Варто згадати також рекламну кампанію сигарет, про яку він жалкував пізніше, після того, як його дружина померла від раку легень.