Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
osn_krim_prava_sociolog.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
567.3 Кб
Скачать

Тема 16. Злочини у сфері службової діяльності та злочини проти правосуддя (2 години)

  1. Визначення понять: „службова особа”, „посадова особа”, „державний службовець”, за законодавством України.

  2. Зловживання владою або службовим становищем, його відмінність від заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем.

  3. Перевищення влади або службових повноважень.

  4. Службова недбалість.

  5. Характеристика суспільно-небезпечних діянь, які утворюють хабарництво.

  6. Характеристика злочинів, які посягають на життя, здоров’я, особисту безпеку, майно суддів, народних засідателів, присяжних та інших учасників судочинства (ст. ст. 377, 378, 379, 398, 399, 400 КК України).

  7. Завідомо незаконні затримання, привід, арешт або тримання під вартою.

  8. Притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності.

Задача № 1

Контролери електрозбуту Д. і В. виявили в будинках Н., Г. та Р. електроприлади, підключені не через електролічильники. Одержавши від згаданих осіб по 200 грн., вони знищили складені акти про накладення штрафу. Кваліфікуйте дії вказаних осіб.

Задача № 2

Начальник залізничної поліклініки З. протягом двох років незаконно виписувала безплатні проїзні квитки своїй дочці-студентці та знайомим. Всього вона виписала 60 квитків на 1500 грн. Такі квитки повинні були видаватись для поїздок хворих робітників на медичні консультації. Як слід кваліфікувати її дії?

Задача № 3

Вироком суду Г. засуджено за ч. 2 ст. 368 КК. Його визнано винним у тому, що працюючи завідувачем хірургічного відділення центральної районної лікарні, він протягом року неодноразово одержував хабарі від громадян, які перебували на лікуванні, та їх родичів за проведення їм операцій і забезпечення персоналом лікарні відповідного догляду за хворими. Чи правильно вирішив цю справу суд?

Задача № 4

У ході розгляду цивільної справи відповідач К. неодноразово висловлював погрози на адресу судді З., обвинувачуючи його в необ'єктивності й упередженому ставленні, ображав позивача Г. і свідків, за що був притягнутий до адміністративної відповідальності (ст. 185-3 КпАП). Після оголошення судового рішення, винесеного на користь позивача Г., К. пообіцяв “влаштувати таке, що всім погано стане”. Через три місяці суддя Ж. був побитий і перебував на лікуванні протягом двох тижнів. У день побиття був також підпалений будинок, у якім проживав Г. У ході слідства кримінальної справи було встановлено, що зазначені дії вчинили ніде не працюючи С., Р. і Т, яким К. сплатив по 100 доларів США кожному. Кваліфікуйте дії С., Р, Т. і К.

Задача № 5

Слідчий М. розслідував кримінальну справу, порушену за фактом крадіжки особистого майна К. Після затримання раніше судимого В., під час пред'явлення йому обвинувачення, М. в обмін на обіцянку не притягувати до кримінальної відповідальності неповнолітнього брата В., який також брав участь у крадіжці, поставив йому в вину ще два епізоди крадіжок особистого майна громадян з їхніх квартир, які залишалися не розкритими. Кваліфікуйте дії слідчого.

Задача № 6

Суддя районного суду П. на прохання свого двоюрідного брата С., виніс рішення на користь Б., визнавши за останньої право власності на ½ домобудівництва. Після постанови судового рішення С. передав П. “подяку” від Б. у вигляді кольорового телевізора вартістю 3800 гривень. Дайте кримінально-правову оцінку вчиненому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]