Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
osn_krim_prava_sociolog.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
567.3 Кб
Скачать

Тема 8. Поняття, мета та види покарання – 2 години

  1. Теорії покарання у науці кримінального права.

  2. Поняття та ознаки покарання.

  3. Загальна характеристика мети покарання.

  4. Функції покарання.

  5. Поняття системи покарання та принципи її побудови.

  6. Види покарання.

Задача № 1.

Вироком Глобинського районного суду Полтавської області від 7 листопада 2002 р. Д. і З. засуджено за незаконне зайняття рибним добувним промислом, а саме: виловили рибу цінних порід на суму 2070 грн., чим заподіяли рибному господарству істотну шкоду ( ч.1 ст. 249 КК), до 170 грн. штрафу кожного.

У апеляційному поданні прокурор, просить скасувати вирок, посилаючи на неправильне застосування кримінального закону у частити призначення покарання. Ознайомтесь зі ст.249 і 53 КК. Чи вірно рішення суду?

Задача № 2.

Вироком суду К. засуджено за ч.3 ст.185 КК на 3 роки позбавлення волі. На підставі ст.75 КК його звільнено від відбування покарання з випробуванням із іспитовим строком 2 роки і відповідно до ст.77 КК йому призначено додаткове покарання у виді штрафу в розмірі 510 грн.

Чи обґрунтовано суд призначив додаткове покарання у виді штрафу?

Задача №3.

Вироком суду від 12 липня 2000 р. А. засуджено за ч.2 ст.140 (крадіжка), ст.229-6 (незаконні дії з наркотичними засобами без мети збуту) КК 1960 р. із застосуванням ст.ст.42 (призначення покарання за сукупністю злочинів), 43 (призначення покарання за сукупністю вироків) цього Кодексу на 3 роки 6 місяців позбавлення волі. А. на момент засудження був безробітним.

Постановою суду від 11 жовтня 2002 р. на підставі ст.82 КК 2001 р. не відбуту А. частину покарання замінено більш м’яким – виправними роботами строком на 1 рік 1 місяць 8 днів із відбуванням його в районі проживання засудженого в місцях, визначених органами, що відають виконанням цього покарання, та щомісячним відрахуванням у доход держави 20% заробітної плати.

Чи правильно застосований кримінальний закон у частині призначення покарання у виді виправних робіт?

Тема 9. Звільнення від кримінальної відповідальності, від покарання та його відбування – 2 години

  1. Поняття та види звільнення від кримінальної відповідальності

  2. Поняття звільнення від покарання та його відбування.

  3. Звільнення від відбування покарання з випробуванням: його правові наслідки та види.

  4. Звільнення від відбування покарання у зв’язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку.

  5. Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання.

Задача № 1

Проживаючи в одній комунальній квартирі, Г. та С. часто сварились, ображали одна одну. Одного разу Г. звинуватила С. у крадіжці її костюма. Та у відповідь образила сусідку, а потім кілька разів ударила, спричинивши легке тілесне ушкодження з короткочасним розладом здоров`я. Потерпіла звернулась до суду, який порушив кримінальну справу за ч.2 ст.125 КК і призначив до розгляду. У період судового розгляду С. придбала для Г. дефіцитні ліки, а також передала їй 300 грн. за зниклий костюм. У зв’язку з цим між Г. та С. відбулося примирення, про що вони заявили в суд.

Чи може С. бути звільненою від кримінальної відповідальності?

Варіант: С. не придбала ліки і не передала гроші, а лише попросила вибачення у потерпілої під час останнього слова підсудної, внаслідок чого у залі судового засідання відбулось примирення між потерпілою та підсудною.

Ознайомтесь зі ст. 27 КПК.

Задача № 2

Ш. був засуджений за ч.2 ст.190 КК до обмеження волі на строк 4 роки. Через рік після початку відбування покарання він захворів на тяжку хворобу, що перешкоджала подальшому відбуванню покарання. У зв’язку з цим суд звільнив Ш. від подальшого відбування покарання на підставі ч.2 ст.84 КК. Через 2 роки Ш. одужав.

Яке рішення має прийняти суд щодо Ш. після його одужання?

Варіант: Ш. був засуджений за ч.2 ст.190 КК до позбавлення волі на строк 2 роки, а одужав через 3 роки.

Задача № 3

У травні 2001р. 31-річна К. вчинила крадіжку, що завдала значної шкоди потерпілому. Щодо неї була порушена кримінальна справа за ч.2 ст.140 КК 1960р. У серпні 2001р. справа була передана до суду і призначена до розгляду на початок вересня 2001р. З 1 вересня 2001р. набрав чинності КК 2001р.

Ознайомтеся зі ст.8 Закону України «Про амністію» від 5 липня 2001р.

Чи може бути К. звільнена від кримінальної відповідальності на підставі зазначеного Закону? Яке рішення мав би прийняти суд, якщо КК 2001р. набрав чинності під час судового розгляду цієї кримінальної справи?

Задача № 4

К. за вбивство, вчинене з особливою жорстокістю з мотиву релігійної ненависті, засуджена до позбавлення волі строком на 15 років. Після проголошення вироку, але до вступу вироку в законну силу було встановлено, що К. вагітна.

Як, на вашу думку, повинно вирішуватися питання про виконання вироку щодо засудженої К.?

Задача № 5

Г., припиняючи спробу К. і М. незаконно заволодіти його автомобілем, пострілами з мисливської рушниці заподіяв обом тяжкі тілесні ушкодження. Була порушена кримінальна справа за ст.124 КК. На досудовому слідстві й під час судового розгляду Г. давав правдиві показання стосовно фактичної сторони вчиненого ним, але вини своєї не визнавав і у вчиненому не розкаявся. Заперечував він і проти звільнення від кримінальної відповідальності з будь-яких підстав, вважаючи, що діяв у межах необхідної оборони. Матеріалами справи встановлено, що Г. позитивно характеризується за місцем роботи та проживання, більше 15 років утримує хвору дружину, допомагає старим батькам.

Чи може Г. у випадку його засудження за ст.124 КК бути звільнений від покарання на підставі ч.4 ст.74 КК?

Задача № 6

Б., засудженому до 4 років позбавлення волі, у зв’язку з його виправленням невідбута частина покарання – 1,5 роки позбавлення роки – була замінена більш м’яким покаранням – обмеженням волі на 1,5 роки.

Яка тривалість строку погашення судимості у даному випадку?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]