Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
osn_krim_prava_sociolog.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
567.3 Кб
Скачать

Тема 6. Стадії вчинення злочину, співучасть у злочині – 2 години

  1. Поняття та види стадій вчинення злочину.

  2. Готування до злочину, його ознаки. Поняття та види замаху на злочин.

  3. Закінчений злочин. Особливості закінчення окремих складів злочинів.

  4. Добровільна відмова від доведення злочину до кінця.

  5. Поняття та значення співучасті, об’єктивні та суб’єктивні ознаки співучасті.

  6. Форми співучасті.

  7. Види співучасників, їх об’єктивні та суб’єктивні ознаки.

Задача № 1

Л.В., посварившись з Г. та його друзями, розповів про конфлікт своєму брату Л.Ю. і разом з ним повернувся на місце пригоди. Л.Ю. взяв з собою ніж, про що Л.В. не знав. Підійшовши до хлопців, що сиділи на лавці, Л.Ю. вдарив одного з них – І. Розпочалася бійка. Л.Ю. двічі вдарив Г. ножем в груди, а потім поранив З. Л.В. у цей час завдавав кулаками ударів пораненому Г. Від отриманих ножових поранень Г. у лікарні помер.

Як вирішити справу?

Задача № 2

Ш. підбурив неповнолітніх К. та Г. вчинити ряд крадіжок з квартир громадян на других поверхах будинків. При цьому К. або Г. влазили до квартир через кватирку вікна і передавали викрадені речі Ш. На час вчинення крадіжок К. і Г. не виповнилось 14 років.

Як кваліфікувати дії Ш.?

Задача № 3

П. проживала спільно з сином А. та його дружиною. У неї склалися неприязні взаємовідносини з невісткою і вона намагалася створити для тієї нестерпні умови: відмовляла в їжі, примушувала виконувати важку роботу, забороняла спілкуватись з сусідами і щоденно скаржилась на неї синові. Тому А. часто сварився з дружиною, бив її, а після чергової сварки застрелив з пістолета.

Чи можна П. визнати підмовником вбивства?

Задача № 4

З метою заволодіти грошима П., Р. та К. вирішили отруїти її. Вони придбали отруту, яка призначалася для знищення гризунів, та К. дала її П. під виглядом ліків від шлункового захворювання. У П. почалася нудота, ніяких інших наслідків не було. Експертиза встановила, що порошок був непридатний для отруєння людини.

Чи підлягають Р. та К. кримінальній відповідальності?

Задача № 5

Прийшовши в будинок своєї колишньої дружини, К. погрожував їй розправою, а потім схопив ніж і завдав рукояткою удару по голові, заподіявши легкі тілесні ушкодження з короткочасним розладом здоров’я. Потерпіла побігла в іншу кімнату, К. наздогнав її, звалив на підлогу і почав душити, питаючи: «Будеш жити зі мною, а то вб’ю?» Потерпіла стала плакати, просила не вбивати її, тому що діти залишаться сиротами. К. припинив свої дії і зі словами «Що я накоїв...» вийшов з кімнати.

На якій стадії перервано вчинення злочин?

Чи є в діях К. добровільна відмова від вчинення злочину?

Задача № 6

Під час сварки з дружиною К. на ґрунті ревнощів ударив її ножем в ділянку серця, заподіявши тяжке тілесне ушкодження. Злякавшись здійсненого, він притиснув рану рушником і почав звати на допомогу. Сусіди, що прибігли в квартиру, на його прохання викликали швидку допомогу. Життя потерпілої було врятоване.

Чи є в діях К. добровільна відмова від вчинення злочину?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]