Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
osn_krim_prava_sociolog.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
567.3 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

«ОДЕСЬКА ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ»

Кафедра кримінального права

Навчально-методичний посібник для студентів

факультету правової політології та соціології (спеціалізація соціологія)

на 2011 – 2012 н.р.

з дисципліни «ОСНОВИ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА»

Одеса – 2011

  1. Навчальний план курсу

Форма навчання

курс

семестр

лекції

Практичні (семінари)

Всього ауд. годин

Курсові роботи

Контрольні роботи

Самостійна робота

Всього годин

іспит

заліки

Денне відділен-ня

2

4

36

36

72

-

-

36

108

всього

36

36

72

-

-

36

108


  1. Загальні положення

Робоча навчальна програма з курсу «Основи кримінального права» підготовлена для студентів, факультету соціології та політології, на підставі якої ведеться викладання та вивчення предмета, побудована, виходячи із системи науки кримінального права.

В робочій програмі надається стисла характеристика тем курсу з Загальної та Особливої частини кримінального права, звертається увага студентів на основні визначення кримінального права, які мають особливе теоретичне та практичне значення, на деякі дискусійні, не вирішені питання, щодо яких в юридичній літературі висловлюються різні точки зору. Слід мати на увазі, що з метою вдосконалення чинного кримінального законодавства до нього можуть вноситися зміни та доповнення, за якими необхідно спостерігати. Окрім чинного кримінального законодавства потрібно аналізувати постанови Пленуму Верховного Суду України (Вищого Суду України).

В цілому, кримінальне право містить положення, які стосуються усіх злочинів, передбачених Особливою частиною, а саме: підстави кримінальної відповідальності, поняття злочину та складу злочину, відповідальність за закінчений і незакінчений злочин, співучасть у злочині, поняття та систему покарань, загальні засади призначення покарання, підстави та порядок застосування примусових заходів медичного та виховного характеру і також окремі види злочинів.

Робоча навчальна програма містить методичні рекомендації і плани проведення практичних занять, до яких слід звертатися під час вивчення курсу. З метою закріплення отриманих знань студенти обов’язково повинні розв'язати задачі, надані після теми практичних занять, виконати завдання до самостійної роботи.

Велике значення для розуміння навчального матеріалу має вивчення спеціальної літератури, що рекомендується кафедрою до курсу. Вивчення кримінального права України слід почати з уважного ознайомлення з програмою курсу „Кримінальне право” для студентів НУ «ОЮА» і методичними рекомендаціями, завданнями і планами практичних занять.

Вивчення розділів (тем) курсу повинно ґрунтуватися на знанні чинного кримінального законодавства – Кримінального кодексу України (далі – КК). Вивчення конкретного виду злочину (і його складу) за спеціальною літературою повинно бути нерозривно пов’язано і відбуватися паралельно з вивченням відповідних норм КК.

Слід мати на увазі, що з метою вдосконалення чинного кримінального законодавства до нього можуть вноситися зміни та доповнення, за якими необхідно спостерігати і оперативно вносити до своїх текстів КК.

Окрім чинного кримінального законодавства потрібно вивчати постанови Пленуму Верховного Суду про практику застосування законодавства про відповідальність за певні категорії злочинів чи окремі види злочинів. Такі постанови публікуються в журналах „Право України”, „Вісник Верховного Суду України”, а також в систематизованих збірниках: „Збірниках постанов Пленуму Верховного Суду України”. – К.: Юрінком Інтер.

Необхідно вивчити також судову практику з конкретних справ, матеріали якої публікуються в журналі „Право України” та інших юридичних виданнях.

Під час вивчення цього курсу студенти повинні пам’ятати, що норми Загальної та Особливої частин кримінального права перебувають у неразривному зв’язку.

Загальна частина містить положення, які стосуються усіх злочинів, передбачених Особливою частиною, а саме: підстави кримінальної відповідальності, поняття злочину, відповідальність за закінчений і незакінчений злочин, співучасть у злочині, поняття та систему покарань, загальні засади призначення покарання, підстави та порядок застосування примусових заходів медичного та виховного характеру і т. ін.

Особлива частина в її практичному застосуванні потребує при притягненні особи до кримінальної відповідальності за вчинений злочин застосовувати норми Загальної частини. Наприклад, обов’язково необхідно встановити чи має винна особа ознаки суб’єкта злочину – осудність, досягнення встановленого законом віку (розділ IV Загальної частини КК).

Тільки комплексне вивчення питань курсу із урахуванням повної відповідності та узгодженості норм Загальної та Особливої частин кримінального права може забезпечити успішне вивчення курсу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]