Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Деталі машин лекції.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
55.86 Mб
Скачать

Розрахунки підшипників ковзання

Умовні розрахунки підшипників ковзання. Ці розрахунки виконують, якщо режим рідинного тертя не може бути забезпеченим. Вони у наближеній формі передбачають запобігання інтенсивному спрацюванню, перегріванню та заїданню у підшипниках. Суть умовних розрахунків полягає у обмеженні тиску р у підшипнику та у обмеженні параметра . Відповідно розрахункові умови записують у такому вигляді

;

;

де F – радіальне навантаження на підшипник; d – діаметр цапфи; – довжина підшипника; – швидкість ковзання або колова швидкість цапфи.

При високих швидкостях ковзання і невеликих тисках надійність підшипників ковзання зменшується через підвищення температури. у цьому разі обмежують також швидкість ковзання за умовою

Допустимі значення тиску , швидкості ковзання та параметра визначені з досвіду експлуатації підшипників ковзання з різними матеріалами вкладишів.

Муфти приводів Загальні відомості та класифікація муфт

Рисунок 1. Класифікація муфт

Муфтами називають пристрої, що з’єднують вали і передають обертовий момент. Інколи муфтами з’єднують вал із розміщеними на ньому деталями – зубчастими колесами, шківами, зірочками.

Застосування муфт пов’язане з тим, що більшість машин, у тому числі і їхній привод, компонують із окремих складальних одиниць, що мають вхідні та вихідні вали. Такими складальними одиницями є, наприклад, двигун, редуктор і робочий орган машини . Безпосередній кінематичний і силовий зв’язок між двигуном і редуктором, редуктором і робочим органом здійснюється за допомогою муфт. Потреба у муфтах виникає і у тих випадках, коли довгі вали за умовами технології виготовлення і складання або транспортування слід виготовляти з кількох складових частин. ; З’єднання валів і передавання обертового моменту є спільним, але не єдиним призначенням муфт. Муфти можуть виконувати і інші функції, такі як компенсування похибок взаємного розміщення валів, захист елементів машини від перевантажень, зменшення динамічних навантажень, з’єднання і роз’єднання робочого органу машини з двигуном без його вимикання.

У машинобудуванні використовують муфти дуже різноманітних конструкцій. Як самостійні складальні одиниці найбільш часто вживані муфти стандартизовані.

Основною характеристикою кожної муфти е обертовий момент Тр, на передавання якого вона розрахована. Іншими важливими показниками конструкцій муфт є гранична частота обертання, габаритні розміри, маса і момент інерції муфти щодо осі обертання.

Стандартні муфти не розраховують, а підбирають за обертовим моментом у відповідних довідниках. Лише у деяких випадках у разі потреби виконують перевірні розрахунки.

Муфти обчислюють за розрахунковим обертовим моментом

де Т – номінальний обертовий момент; – коефіцієнт, що враховує короткочасні перевантаження або режим роботи муфти. Для машин із невеликими приводними масами і спокійному навантаженні =1,0...1,5, для машин із середніми масами та змінним навантаженням (поршневі компресори, стругальні верстати), =1,5...2,0. У машинах із великими приводними масами та ударним навантаженням (молоти, прокатні стани, роторні дробарки) беруть =2,5...3,0.

Усі муфти приводів машин за принципом роботи поділяють на три основні типи: механічні, електричні та гідравлічні. Нижче розглядають тільки найпоширеніші та типові конструкції механічних муфт.