Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Деталі машин лекції.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
55.86 Mб
Скачать

Розрахунок пасових передач на тягову здатність

Основними критеріями працездатності пасових передач є такі: тягова здатність або міцність зчеплення паса зі шківами; довговічність паса.

Якщо не буде забезпечено перший критерій, пас почне буксувати, а якщо другий,– пас буде швидко руйнуватись.

Розрахунок пасової передачі на тягову здатність є основним. Паси існуючих типів, що розраховані на тягову здатність у заданих умовах експлуатації, мають мінімально потрібну довговічність.

Розрахунок пасової передачі на тягову здатність базується на експериментальних даних для існуючих типів пасів. Дослідним шляхом встановлюється взаємозв’язок відносного ковзання у пасі та ККД передачі із коефіцієнтом тяги .

Коефіцієнт тяги – це відношення корисного навантаження паса до суми сил натягу віток передачі: .

За цим параметром можна визначити частину попереднього натягу , яка використовується для передавання корисного навантаження , тобто характеризує ступінь завантаженості передачі.

Графіки називаються кривими ковзання та ККД пасової передачі.

Із збільшенням корисного навантаження для деякого заданого попереднього натягу паса , тобто із збільшенням коефіцієнта тяги від 0 до , спостерігається тільки пружне ковзання паса у передачі. Подальше збільшення навантаження спричинює часткове буксування паса, а при – повне буксування паса на шківах. У межах – спостерігаються пружне ковзання і буксування паса (пружне ковзання і буксування розділені продовженим штриховою лінією графіком). Робоче навантаження у передачі рекомендують вибирати близьким до критичного значення коефіцієнта тяги .

Рисунок 7. Криві ковзання та ККД пасової передачі

Такому значенню відповідає також і максимальне значення ККД передачі. Для плоско-пасових передач = 0,97...0,98, а для клинопасових передач =0,94...0,96.

За критичним коефіцієнтом тяги можна визначити оптимальне корисне навантаження при певному попередньому натягу віток (або інші оптимальні параметри, такі як корисне напруження або потужність , яку передає один пас):

.

Вибір попереднього натягу віток паса має суттєве значення для роботи пасової передачі. При малих значеннях для взятого типу паса будемо мати відповідно малу корисну силу , зате достатньо високу довговічність паса і, навпаки, при високих значеннях – недостатню довговічність паса та значні навантаження на вали передачі і їхні опори. Для різних типів пасів розроблені відповідні рекомендації для вибору або , що забезпечують достатню тягову здатність паса та допустиму його довговічність.

Розрахунок пасових передач на довговічність

Пас працює при змінних напруженнях, до того ж один цикл напружень відповідає повному пробігу паса. Посередня оцінка довговічності паса може бути зроблена за умовою обмеження числа пробігів паса в одиницю часу, :

;

де – швидкість паса, м/с; – довжина паса, м.

Припустиме число пробігів паса рекомендують брати: =(5... 6) для плоских гумотканинних пасів; =(12... 15) для клинових пасів.

Якщо умова виконується, то вважають довговічність паса у конкретній передачі задовільною. Підвищити довговічність паса можна збільшенням міжосьової відстані передачі, тобто довжини паса.

Середній строк служби пасів при усереднених режимах навантаження згідно з ГОСТ 1284.2–89 становить 2000 год.