Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стр мат при ВТ.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

1.6 Стандартизація будівельних матеріалів

Якість будівельних матеріалів і технічні вимоги до них регламентуються стандартами, технічними умовами та іншими нормативними документами.

В Україні, в залежності від сфери дії, стандарти розподіляються на категорії – державні (ДСТУ), галузеві (ГСТ) та стандарти підприємств (СПТ).

Більшість будівельних матеріалів і виробів є об'єктом державної стандартизації, тобто їхня якість регламентується ДСТУ або ще діючими ГОСТами. Вони є обов'язковими документами для усіх підприємств і закладів України. Це пояснюється широким виробництвом і застосуванням будівельних матеріалів у різних галузях народного господарства.

В залежності від змісту стандарти розподіляють на види. В галузі будівельних матеріалів найбільш розповсюджені стандарти: технічних умов, методів випробувань, пакування, транспортування та зберігання.

З урахуванням цих нормативних документів розробляються інструкції (І), вказівки (В), будівельні норми (ДБН), технічні умови (ТУ) та інша нормативна документація, в якій доповнюється зміст діючих ДСТУ, ГОСТів, ГСТ, СНиПів і інш.

Головні положення будівельного проектування, виконання будівельних робіт і вимоги до будівельних матеріалів і виробів регламентуються "Державними будівельними нормами" (ДБН) або ще діючими "Строительными нормами и правилами" (СНиП), обов'язковими для усіх організацій і підприємств. ДБН (СНиП) є основою уніфікованих норм і правил у галузі будівництва для багатьох країн.

ДБН (СНиП) складається з чотирьох частин: І – загальні положення; ІІ – норми проектування; ІІІ – правила виконання і приймання робіт; IV – кошторисні норми і правила.

ДБН і ДСТУ взаємно доповнюють один одного. ДСТУ і ГОСТи розраховані, головним чином на будівельні матеріали і вироби масового виготовлення. ДБН встановлюють вимоги до всієї будівельної продукції. У них відсутні методи випробування матеріалів і виробів, але, з другого боку вони містять норми будівельного проектування і кошториси.

Таким чином, для визначення якості, при випробуванні матеріалів, необхідно ретельно вивчити нормативну літературу, і, в першу чергу, – стандарти.

В галузі будівельних матеріалів розроблені стандарти на методи та засоби вимірювань, які регламентують визначення параметрів стану і характеристики структури матеріалів (хімічний і мінералогічний склад, істинну і середню густину, пористість та інш.), визначення фізичних, механічних і хімічних властивостей. Поряд з цим існують стандарти на усі види в'яжучих (цементи, вапно, гіпс і інш.), на пісок, щебінь для будівництва, цеглу, бетон, а також вироби з них.

ДСТУ, ГОСТи, ДБН, СНиПи та інші різноманітності нормативних документів – найважливіше керівництво в інженерній діяльності; невиконання їхніх вимог призводить завжди до зниження якості продукції.

У стандартах і нормах вимоги до властивостей матеріалів визначені у вигляді марок і класів на ці матеріали. Ознакою розподілу на марки, як правило, є показник головної властивості матеріалу, зумовлений умовами експлуатації матеріалу у конструкціях і спорудах.

Розподіл на марки за міцністю є головним для матеріалів і виробів, з яких готують несучі конструкції. Для теплоізоляційних матеріалів провідною ознакою розподілу на марки взято густину.

Для деяких матеріалів передбачається маркування за показником морозостійкості. Деякі матеріали і вироби (лицювальні матеріали, лісні і інш.) за наявністю зовнішніх дефектів розподіляють на сорти.

Визначення показників технічних властивостей пов'язано з вимірюванням, тобто з порівнянням з іншою контрольною величиною. Сукупність одиниць, утворена за певним принципом, називається системою. Одиниці виміру у системі СІ та інші одиниці виміру, що використовуються нарівні з одиницями виміру СІ, наведені у табл.1.6.

В Україні роботу зі створення національної нормативної бази в галузі будівництва проводить Держбуд. До державних стандартів України (ДСТУ) в галузі будівництва прирівнюються державні будівельні норми України (ДБН). Крім цього, в будівництві розробляються міждержавні стандарти (ГОСТ) та міждержавні будівельні норми (МСН).

Станом на кінець 1998 р. в Україні розроблено, затверджено та введено в дію для будівельної галузі всього близько 300 нормативних документів. Інформацію про чинні нормативні документи містить в собі "Перелік нормативних документів в галузі будівництва", що діє на території України. Він видається періодично (щороку).

Одиниці, придатні до застосування нарівні з одиницями СІ, наведені в табл. 1.7.

Таблиця 1.6 – Основні одиниці виміру у системі СІ

Величина

Одиниця виміру

Співвідношення між

п/п

Наймену-вання

Позначен-ня

іншими системами одиниць

1

Довжина

Метр

м

1 м = 102 см

2

Маса

Кілограм

кг

1 кг = 103 г

3

Час

Секунда

с

3600 с = 60 хв = 1 год

4

Термодинамічна температура

Кельвін

К

0 К = –273 оС

5

Сила електричного струму

Ампер

А

6

Площа

Квадрат-ний метр

м2

1 м2 = 104 см2

7

Об'єм

Куб.метр

м3

1 м3 = 106 см3

8

Щільність

кг/м3

1 кг/м3 = 10–3 г/см3

9

Сила (вага)

Ньютон

Н

1 Н = 0.102 кГ

10

Тиск

Паскаль

Па

(Н/м2)

1 Па = 1.0210–5 кГ.см2

11

Робота; енергія; кількість тепла

Джоуль

Дж

.м)

1 Дж = 0.102 кГ.м

12

Потужність

Ватт

Вт

(Дж/с)

1 Дж = 0.0239 кал

1 Вт = 0.102 кГ.м/с

13

Теплоємність

Дж/К

1 лс = 736 Вт

14

Теплопровідність

Вт/(м.К)

1 Дж/К = 238.10–6 ккал/град

15

Теплопередача

Вт/(м2.К)

1 ккал/(м.ч.град) = 1.163 Вт/(м.К)

16

Температуропровідність

м2

1 ккал/(м2.ч.град) = 1.163 Вт/(м2.К)

17

Електрична напруга

Вольт

В

(Вт/А)

1 м2/с = 104 см2

18

Електричний опір

Ом

Ом

(В/А)

19

Масова концентрація

кг/м3

Таблиця 1.7 – Деякі несистемні одиниці

п/п

Величина

Одиниця виміру

Співвідношення між іншими системами одиниць

Найменування

Позначення

1

Маса

Тона

т

1 т = 1000 кг = 106 г

2

Сила (вага)

Кілограм

кГ

1 кГ = 9,81 Н

3

Час

Хвилина,

година

хв

год

1 хв = 60 с

1 год = 60 хв = 3600 с

4

Термодинамічна температура

Градус за Цельсієм

оС

0 оС = 273 К

5

Площа

Ар

а

1 а = 100 м2

6

Об'єм

Літр

л

1 л = 1000 см3