Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стр мат при ВТ.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

7.3 Поведінка деревини при дії високих температур

Деревина складається на 99 % з органічних речовин. Біля 50 % її маси складає целюлоза, а іншу частину – лігнін та геміцелюлоза, які вміщують речовини ароматичної природи, поліцукри, моноцукри, органічні кислоти.

Під дією струму тепла в деревині відбувається піроліз.

Піроліз целюлози протікає за двома різноманітними механізмами:

1) при 200-280 oС целюлоза в результаті дегідратації перетворюється на вугілля з виділенням негорючих газів – чадного газу (CO), вуглекислого газу (CO2) та водяної пари (H2O). Вугілля здатне підтримувати горіння лише через тління.

2) при 280-340 оС целюлоза перетворюється на смолу, яка легко виділяє у великій кількості пальні гази – метан (СН4) та ін.

При піролізі лігніну, який інтенсивно іде при температурі 350-500 оС, утворюється більш за все вугілля та дьогтю.

Характер будови деревини визначає її низьку теплопровідність і, одночасно, швидку займистість.

При впливі джерела запалювання відбувається швидке нагрівання тонкого шару, випаровування вологи і розклад деревини. Продукти, розкладу, що утворюються при температурах нижче 250 оС, містять, в основному, водяну пару, вуглекислий газ і малу кількість пальних газів (вони не загоряються).

При t = 250…260 оС починає виділятися велика кількість окису вуглецю і метану, і виникає можливість запалення і самостійного горіння.

Мінімальна температура, при якій продукти розкладення деревини здатні запалюватися від джерела запалення, – температура запалення деревини.

Після запалення верхній шар деревини нагрівається до t = 290…300 оС, забезпечуючи максимальний вихід газоподібних продуктів і висоту полум`я. Верхній шар продовжує нагріватися до t = 500…700 оС, і в результаті процесів розкладення перетворюється на деревне вугілля. Це деревне вугілля екранує поверхню від виходу пальних газів, але само не займається від недоліку кисню (який повністю витрачається в зоні полум`я). Приріст шару деревного вугілля відбувається за мірою прогрівання до 300 оС нижчерозташованих шарів деревини, а його запалення і горіння настає, коли факел зменшується, і до поверхні починає надходити кисень.

Полум`я залишається тільки біля тріщин вугілля, де полегшений вихід пальних газів – продуктів розкладення деревини. Рівновага між швидкістю розкладення деревини, її прогріванням і вигорянням вугілля звичайно відповідає товщині шару вугілля 2-2,5 cм. Коли вся деревина перетвориться на деревне вугілля, спільне горіння продуктів розкладення і вугілля припиняється, і далі горить тільки вугілля (фаза тління).

Таким чином, при нагріванні деревини можна виділити дві основні фази:

І фаза (поглинання тепла, переважання СО, СО2 та Н2О):

110 оС – висихання і виділення летючих запашних речовин;

110–150 оС – пожовтіння деревини та підсилення виділення летючих речовин;

150–250 оС – поява коричневого забарвлення – початок обвуглювання та димоутворення.

ІІ фаза (горіння, виділення тепла, витрата СН4):

а) горіння газів

250–280 оС – займання горючих газів від джерела запалення;

260–300 оС – горіння великим факелом;

б) горіння вуглецю

300–500 оС – інтенсивне утворення деревного вугілля. Екранування ним поверхні. Горіння малим факелом;

350–450 оС – самозаймання (при довгому прогріванні температура самозаймання знижується).

Завдяки позитивним властивостям, деревина, як будівельний матеріал, зберігає і зберігатиме свою важливість ще дуже довго. Але для підвищення її функціональних характеристик треба вжити заходів, які б сприяли зменшенню пожежної безпеки. Аналіз особливостей горіння деревини дає змогу намітити шляхи щодо зменшення горючості деревини та виробів з неї. Докладніше про це – в одинадцятій главі.