Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стр мат при ВТ.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

4.1.2 Склад та маркування сплавів кольорових металів

Кольорові метали у чистому виді застосовуються рідко, тому що їх властивості, як правило, не відповідають механічним, спеціальним і технологічним вимогам до об‘єкту прикладення. Мабуть тільки мідь використовується в чистому виді у будівництві (з неї виробляють дріт та водопровідні труби).

Задовольнити вимоги виробництва до характеристик деталей вдається тільки за допомогою використання сплавів кольорових металів. Найбільш розповсюджені сплави кольорових металів на основі міді, алюмінію, магнію, цинку, нікелю.

1 Мідні сплави представлені такими, як:

латуні - сплави міді з цинком (маркуються за вмістом міді у відсотках, наприклад: Л80; Л62; Л59);

бронзи - сплави міді з іншими елементами, окрім цинку (маркуються за вмістом додатків у відсотках, наприклад: БрОЦ 4-3; БрОС 5-25; БрОНС 11-4-3);

– мідно-нікелеві сплави - маркуються за вмістом нікелю та інших додатків і власними назвами, наприклад: мельхіор МН19, нейзильбер МНЦ15-20.

2 Алюмінієві сплави.

Алюміній (Al) - метал легкий, пластичний, м'який і маломіцний ( = 8…10 кГ/мм2, Е = 7000 кГ/мм2). Механічні властивості алюмінію значно покращуються при введенні легуючих додатків (Si, Mg, Mn, Cu, Ti...), тому широко застосовуються алюмінієві сплави. Їх поділяють на ливарні, такі, що деформуються, і такі, що зварюються.

Ливарні алюмінієві сплави містять підвищену кількість легуючих додатків. До них відносяться силуміни - сплави алюмінію з кремнієм - до 14% Si. Такий склад зумовлює понижену температуру плавлення, рідкотекучість, малу усадку при затвердінні і гарну здатність до обробки ріжучим інструментом.

Маркуються алюмінієві сплави звичайно літерами «АЛ» і цифрою, що позначає номер. Для усіх видів алюмінієвих сплавів в кінці маркування може додаватися умовне позначення термо-механічної обробки:

- М - відпалені (м'які);

- Т - загартовані (тверді);

- TI - загартовані і штучно зістарені;

- П - полунагартовані;

- Н - нагартовані;

- г/к - гарячекатані.

Приклад: маркування силумінів: АЛ1, АЛ3М, АЛ5П.

Алюмінієві сплави, що деформуються, мають високу міцність, піддаються пластичній деформації і термообробці. Вони обробляються прокаткою, пресуванням, штампуванням, волочінням. Представники таких сплавів – дюралюміни - сплави алюмінію з міддю (до 5.5%), магнієм, марганцем і кремнієм (до 0.8%); позначаються Д1, Д16. Після термообробки вони набувають високої міцності (до позначки додається літера "Т": Д1Т, Д16Т).

Сплави, що зварюються, системи Al-Zn-Mg (позначаються: В92, В95 та інш.) мають підвищену здатність до зварювання і зміцнення термообробкою.

Сплави з підвищеною корозійною стійкістю систем Al-Мn та Al-Mg позначаються літерами «АМц» «АМг» (наприклад: АМц, АМг, АМг-6). Вони мають середню міцність і здатність до зварювання.

3 Сплави магнію – такі, що деформуються (МА1, МА5), і ливарні (МЛ1, МЛ5) – міцні і легкі.

4 Цинкові сплави – наприклад: ЦА15, ЦМ1, ЦАМ5-10.

5 Нікелеві сплави – наприклад: константан (НММЦ48-5), ніхром (Х20Н80).