Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стр мат при ВТ.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

Глава 3. Неорганічні в‘яжучі матеріали

3.1 Визначення і класифікація

Для отримання багатьох будівельних матеріалів або склеювання окремих матеріалів у вироби і конструкції широко використовуються в‘яжучі речовини, які бувають неорганічні (вапно, гіпс, рідке скло, цементи) і органічні (бітуми, дьогті, смоли, клеї).

Неорганічні (мінеральні) в‘яжучі речовини являють собою тонковимелені порошки, які здатні при змішуванні з водою (а в окремих випадках, - з розчинами деяких солей) утворювати пластичну в‘язку масу, що легко формується (в‘яжуче тісто) і здатна внаслідок фізико-хімічних процесів поступово твердіти і переходити в каменеподібне тіло.

Мінеральні в'яжучі класифікують за:

а) видом сировини:

- з природних матеріалів;

- з відходів виробництв;

- зі змішаної сировини;

б) призначенням – для виготовлення:

- будівельних розчинів і бетонів;

- штучних неопалених кам'яних матеріалів та виробів;

в) умовами твердіння:

- повітряні;

- гідравлічні;

- кислототривкі.

Похідною сировиною для виробництва мінеральних в'яжучих є природні кам'яні матеріали (вапняк, гіпс, доломіт, магнезит, мергель, крейда, глини), а також побічні продукти промислового виробництва (шлаки, золи...). Для регулювання схоплювання і твердіння, надання спеціальних властивостей, до в'яжучих вводять спеціальні додатки.

Основу виробництва мінеральних в'яжучих складають такі технологічні операції:

1) добування сировини;

2) доставка сировини;

3) підготовка сировинної суміші - помел, змішання з водою;

4) опалення в спеціальних печах;

5) помел з введенням додатків;

6) складування.

Принципової різниці при виготовленні в`яжучих нема: розрізняється тільки сировина, а тому і технологічні умови її обробки.

Мінеральні в`яжучі, які твердіють і довгий час зберігають міцність тільки у повітряному середовищі, звуть повітряними. Це повітряне вапно, гіпсові і магнезіальні в`яжучі, рідке скло.

Мінеральні в`яжучі, що здатні твердіти, підвищувати і довгий час зберігати міцність не тільки на повітрі, а ще й у воді, звуть гідравлічними, або в`яжучими водного твердіння. До них відносяться: гідравлічне вапно, романцемент, портландцемент і його різновидності, глиноземистий цемент.

Якість в`яжучих оцінюють за швидкістю твердіння, часом схоплювання і твердіння, міцністю.

Швидкість твердіння для в'яжучих розрізняється в широких межах: гіпс зміцнюється за кілька годин, а повітряне вапно – за кілька тижнів або місяців. Умовно прийнято розрізняти два періоди в процесі твердіння в'яжучих - схоплювання і твердіння.

Схоплювання - період з моменту, коли в'яжуче тісто, густіючи, починає втрачати пластичність, до повної втрати пластичності. До початку схоплювання в'яжуче тісто має яскраво виражені тиксотропні властивості, тобто спроможне розріджуватися при струшуванні, а в стані спокою знов ставати густов`язким.

Твердіння в'яжучого - його перехід у каменеподібний стан, залежить від активності фізико-хімічних процесів утворення і розростання кристалічних зростків.

Міцність в`яжучих змінюється у часі, тому їх оцінюють за міцністю, яку вони набирають за певний час твердіння. Цей показник, що, як правило, відповідає межі міцності при стиску зразків, виготовлених і випробуваних за стандартними умовами, називають маркою в`яжучого.