Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стр мат при ВТ.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

3.2.2 Повітряне будівельне вапно

Повітряне вапно – продукт помірного опалення кальцієво-магнезійних карбонатних гірських порід (вапняку, крейди, черепашнику, доломітизованих і мергелистих вапняків), що містять не більше 6 % глини.

Дроблену сировину опалюють в шахтних печах, де за мірою підвищення температури відбувається термічна дисоціація, дегідратація і декарбонізація вапняку:

500-700 оС: MgCO3  MgO + CO2

800-1150 оС: CaCO3  CaO + CO2.

Продукт опалення складається, головним чином, з оксидів кальцію і магнію, що обумовлює активність вапна. Відповідно до ГОСТ 9179-77 сорт вапна визначає сумарна кількість вільних оксидів кальцію і магнію. Якість вапна підвищується з її збільшенням (див. табл. 3.3).

Таблиця 3.3 – Сортамент негашеного вапна

Показники

Вапно негашене сорту:

1

2

3

Кількість активних CaO і MgO, %

90

80

70

Кількість зерен, що не погасилися, %

7

10

12

Тонкість помелу - залишок часток на ситі:

№ 02 , не більше, %

№ 08 , не більше, %

1

10

1

10

1

10

Швидкість гасіння, не більше, хвилин:

швидкого гасіння

середнього гасіння

повільного гасіння

8

25

25

8

25

25

8

25

25

Вапно з печі одержують у вигляді грудок (комову). Це негашене вапно (кипілка) - напівпродукт, який для перетворення у в'яжуче роздрібнюють в млині, одержуючи молоте вапно або гасять водою. При затворенні комового вапна водою відбувається гасіння (гідратація) з виділенням тепла, яке переводить частину води до паровидного стану. Пар викликає у вапні внутрішні розтягуючі напруги, під дією яких воно роздрібнюється до тонкого порошку.

Швидкість гасіння складає 8...25 хв.

CaO + H2O  Ca(OH)2 , МgO + H2O  Mg(OH)2.

Гашене вапно (пушонка) звичайно біле, порошковидне, при замішуванні водою буває у вигляді тіста або молока. При висиханні вапняних розчинів кристали Ca(OH)2, спочатку поділені водною плівкою, зближуються і утворюють зросток. А на поверхні зростка може йти процес карбонізації:

Ca(OH)2 + CO2  CaCO3 + H2O.

Карбонатний шар зрощується з кристалами Ca(OH)2, і це зміцнює зросток.

Твердіння вапняного розчину відбувається поволі. Чисте вапняне тісто при висиханні дає більшу усадку і розтріскується. Тому до нього додають 2-4 об’ємних частини заповнювача – звичайно, піску.

Зразки з вапняно-піщаного розчину через 28 діб твердіння мають межу міцності при стиску 0.5-1.0 МПа; такі ж зразки, де використовується розмелене негашене вапно, мають більш високу міцність – до 5 МПа.

Повітряне вапно застосовують при виготовленні автоклавних силікатних матеріалів (силікатної цегли), воно входить до складу будівельних розчинів для кам'яної кладки і штукатурки.

Вапно - це луг, і тому застосовувати його слід з необхідною обережністю. Зберігають вапно не більше місяця, а молоте - не більше 15 діб.

Дія високої температури на вапняний розчин, що затвердів, викликає відщеплення хімічно зв'язаної води від Ca(OH)2 (дегідратацію) і дисоціацію CaCO3:

520-580 оC – дегідратація вапна приводить до зниження міцності:

Ca(OH)2  CaO + H2O;

900 оC – повна втрата міцності вапном за рахунок руйнування його структури і дисоціації вуглекислого кальцію:

CaCO3  CaO + CO2 .

Оскільки CaO і CaCO3 мають різні коефіцієнти теплового розширення, то при нагріванні вапняний розчин, що затвердів, розтріскується. А крім того, окис кальцію, що утворюється за обома реакціями, за мірою охолодження і зволоження здатний до повторної гідратації, що призводить до збільшення об’єму і повного руйнування вапняного каменю:

CaO + H2O  Ca(OH)2 .