Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.32 Mб
Скачать

Проблемні ситуації для самостійного контролю знань студентів

1. Вважається, що економічна реформа в Україні спрямована на створення системи соціального ринкового господарства. Існує чи ні теоретичні основи подібних економічних перетворень, практичний досвід яких-небудь країн ?

2. Згадайте функції політекономії. Спробуйте знайти місце політекономії в реальному житті. Наведіть приклади.

3. Чого, на вашу думку, повинна вас навчити політекономія ? Запишіть, а в кінці року порівняйте з тим, чого навчилися.

4. Переворот у розвитку суспільства, який ми спостерігаємо, глибше та масштабніше того, що у марксизмі припускається під переходом від однієї суспільно-економічній формації до другої. Це перехід усієї цивілізації до якісно нового стану.

Назвіть ознаки нового якісного стану у розвитку суспільства.

5. У наші дні суспільне виробництво, як ніколи забруднює навколишнє середовище. Коли б Вам надали необмежену владу у рішенні даної проблеми, які б заходи Ви здійснили по захисту флори та фауни нашої планети.

Запропонуйте реальні ідеї, можливі та оригінальні.

6. Поясніть наступну думку: «Людина у наслідок власної діяльності вступила в гостру суперечність з умовами свого мешкання».

7. Для чого розраховують національне багатство країни? Поясніть роль національного багатства в економічному відтворенні. Як ви вважаєте: є різниця між національним багатством і економічним потенціалом суспільства?

8. Проаналізуйте темпи економічного розвитку України за 2008-2009 роки. (на основі макроекономічних статистич­них даних).

9. Визначити статус осіб у складі населення країни з точки зору їх зайнятості в національному виробництві (зайняті, безробітні, економічно неактивні, непрацездатні):

1). Бібліотекар, звільнена за власним бажанням тому, що заочно закінчила педагогічний інститут і тепер шукає роботу за фахом (безроб.)

2). Студент денного відділення університету (зайнятий)

3). Робітник промислового підприємства, який працює 3 дні на тиждень у зв’язку із скороченням робочого тижня (приховане безробіття – частково зайнятий).

4). Військовослужбовець, звільнений за скороченням штатів із Збройних сил і працюючий як приватний підприємець (зайнятий).

5). Шахтар, який за станом здоров’я вже не може працювати (непрацездатний).

6). Учень загальноосвітньої школи, якому виповнилось 13 років (непрацездатний).

7). Мати, яка присвятила себе нагляду за дитиною – інвалідом (зайнята).

8). Жінка, яка не працює і не шукає роботу (економ. неактив.)

9). Жінка у декретній відпустці (зайнята).

10). Льотчик військової авіації, який у 35 років вийшов на пенсію й більше не хоче працювати (економічно неактив.).

10. Покажіть різницю між поняттями «інтернаціоналізація виробництва», «інтернаціоналізація капіталу», «інтернаціоналізація господарського життя». Якими показниками вимірюється рівень інтернаціоналізації національної економіки?

11. Визначте природу міжнародної економічної інтеграції та її характерні ознаки. Покажіть (на прикладах) проблеми та шляхи розвитку інтеграційних процесів у різних регіонах світового господарства (Центрально-Східній Європі, Азії, Африці, Північній та Південній Америці та ін.).

12. У чому, на вашу думку, полягає небезпека глобальних проб­лем для розвитку людства? Наведіть конкретні приклади загострення глобальних проблем та їх негативного впливу на життєдіяль­ність суспільства.