Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.32 Mб
Скачать

Тема 5.2: ринок і кругообіг ввп, ресурсів і доходів Рекомендована література:

1. Політична економія: Навч. посібник / Т.Г. Кривенко, В.С. Савчук, О.О. Бєляєв та ін.; За ред. д-ра екон. наук, проф. Т. Г. Кривенка. — К.: КНЕУ, 2001. Тема 16 § 4.

У ринковій економіці все виробляється для продажу на ринку. У масштабі суспільства ринок складається з двох протилежних, але взаємопов'язаних між собою підсистем : сукупного попиту і сукупного пропонування

Сукупний попит — це реальний обсяг національного виробництва, який споживачі — домогосподарства, підприємства і держава, готові купити за будь-якого можливого рівня ціни. За інших рівних умов, чим нижчий рівень цін, тим більшу частину реального обсягу національного виробництва захочуть придбати внутрішні споживачі та зарубіжні покупці. І навпаки, чим вищий рівень цін, тим менший обсяг національного продукту вони побажають купити. Таким чином, і на рівні суспільного ринку існує зворотна залежність між рівнем цін і реальним обсягом національного виробництва, на який пред'являється попит.

спадаюча крива сукупного попиту показує: чим нижчий рівень цін, тим більший обсяг реального національного виробництва буде куплений. Безумовно, за даних умов, як і на індивідуальний попит, діють і нецінові фактори сукупного попиту: зміни в споживчих смаках; зміни в інвестиційних витратах; зміни в державних видатках тощо.

Сукупне пропонування характеризує рівень реального обсягу національного виробництва за кожного можливого рівня ціни. Більш високі рівні цін створюють стимули для виробництва додаткової кількості товарів і пропонування для їх продажу. Більш низькі ціни змушують скорочувати виробництво товарів. Тому залежність між рівнем цін і обсягом національного виробництва є прямою, або позитивною.

Сучасна західна економічна наука розглядає безперервність виробництва в масштабах суспільства через модель економічного обороту продуктів і доходів.

У ринковій економії всі блага, що здійснюють економічний оборот, мають двояку форму: натурально – речову та грошову. Ці форми співіснують і мають різну спрямованість.

Вихідним пунктом в економічному обороті благ є домогосподарства, які для того, щоб мати споживчі блага, пропонують на ринку ресурсів землю, працю, капітал, підприємницькі здібності. Вони ж сплачують державі податки, а від неї отримують заробітну плату, трансфертні платежі.

Тема 5.3: суспільне відтворення

ПЛАН

1. Сутність та види суспільного відтворення

2. Економічне зростання, його типи

Рекомендована література:

1. Орехівський Г.А. Політекономія: Навч. посібн. 2-ге вид. – К.: Каравела, 2010. стор. 330-338.

2. Федоренко В. Г., Діденко О. М., Руженський М. М., Іткін О. Ф. Політична економія: Підручник/ За науковою ред. доктора економ, наук, проф. В. Г. Федоренка. - К.: Алерта, 2009. Глава 15 Т. 15.1.

1. В національній економіці постійно відбуваються кількісні і якісні зміни, що торкаються усіх її сфер – виробництва, розподілу, обміну і споживання. Вирішальними при цьому стають зміни в виробництві національного продукту. Виробництво має бути безперервним, адже суспільство не може припинити споживання життєвих благ. Щоб задовольнити постійно існуючі і зростаючі потреби, виробництво мусить постійно повторюватись, що і відображає процес відтворення.

Суспільне відтворення - це процес виробництва , що постійно повторюється. При цьому відтворюються всі фактори виробництва – засоби виробництва, робоча сила, природні ресурси (частково).

З кожним наступним виробничим циклом потрібно оновлювати запаси сировини, ремонтувати або заміняти обладнання. Відпрацьована робоча сила іде з виробництва, на зміну їй приходять інші робітники. Землю поліпшують шляхом використання добрив, насаджують нові ліси.

Існує три види відтворення:

1. Просте – за нього виробництво повторюється в незмінних масштабах, а нагромадження відсутнє.

2. Розширене – виробництво повторюється в усе зростаючих масштабах.

3. Звужене – коли виробництво з кожним циклом скорочується, а обсяг капіталу зменшується.

При розширеному відтворенні існує економічне зростання.

2. Економічне зростання – це такий розвиток економіки, коли відбувається зростання обсягу та якості національного продукту. Такий тип властивий зростаючий економіці.

Економічне зростання забезпечується такими факторами:

  • кількість і якість застосованих виробничих ресурсів;

  • рівень технології і організації національного виробництва;

  • рівень сукупного попиту на товари і послуги;

  • суспільний розподіл і обмін продукту.

В залежності від того, за рахунок яких факторів збільшується обсяг національного продукту і доходу, залежить якість економічного зростання. Розрізняють 2 типи економічного зростання: екстенсивний і інтенсивний.

Екстенсивне зростання здійснюється на основі нарощування кількості виробничих ресурсів. При цьому ефективність виробництва не змінюється.

Інтенсивне зростання пов’язане з якісним удосконаленням виробничих факторів і підвищенням на цій основі цього ефективності національного виробництва.

Головна суть інтенсивного типу зростання полягає в прагненні суспільства досягти максимального результату за мінімальних витрат.

Реальне економічне зростання може існувати в вигляді комбінації екстенсивного та інтенсивного типів зростання. Тому на практиці виділяють переважно екстенсивне або переважно інтенсивне економічне зростання.

Питання для самоконтролю:

*1. Що таке суспільне відтворення?

*2. Які три основні моменти виокремлюють у суспільному відтворенні?

**3. У чому суть відтворення матеріальних благ?

**4. Які процеси характеризують відтворення робочої сили?

**5. У чому суть суспільного відтворення виробничих відносин?

***6. Чи може відтворення виробничих відносин для окремого індивіда стати моментом кардинальної зміни відносин власності, суб'єктом яких він вступив у суспільне відтворення?

**7. Що стає матеріальним результатом суспільного відтворення?

*8. Що таке економічне зростання та назвіть відомі Вам типи економічного зростання?