Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект_ІС_в_ек.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.05 Mб
Скачать

Розділ І. Теоретико-методологічні основи функціонування комп’ютерних інформаційних систем

Вступ

Сьогодні інформацію розглядають як один з основних ресурсів розвитку суспільства, а інформаційні системи і технології як засіб підвищення продуктивності й ефективності роботи людей.

Найбільше широко інформаційні системи і технології використовуються у процесі виробничої, управлінської і фінансової діяльності. Головна увага приділяється розглядові інформаційних систем і технологій з позицій використання їхніх можливостей для підвищення ефективності праці працівників інформаційної сфери виробництва і підтримки прийняття рішень в організаціях (фірмах).

1. Інформаційні системи Поняття інформаційної системи

Під системою розуміють будь-як об'єкт, що одночасно розглядається і як єдине ціле, і як об'єднана в інтересах досягнення поставлених цілей сукупність різнорідних елементів. Системи значно відрізняються між собою як по складу, так і по головним цілям.

Приклад 1. Приведемо кілька систем, що складаються з різних елементів і спрямованих на реалізацію різних цілей.

Система

Елементи системи

Головна мета системи

Фірма

Люди, устаткування, матеріали, будинки й ін.

Виробництво товарів

Комп'ютер

Електронні й електромеханічні елементи, лінії зв'язку й ін.

Обробка даних

Телекомунікаційна система

Комп'ютери, модеми, кабелі, мережне програмне забезпечення й ін.

Передача інформації

Інформаційна система

Комп'ютери, комп'ютерні мережі, люди, інформаційне і програмне забезпечення

Виробництво професійної інформації

В інформатиці поняття "система" широко поширена і має безліч значень. Найчастіше воно використовується стосовно до набору технічних засобів і програм. Системою може називатися апаратна частина комп'ютера. Системою може також вважатися безліч програм для рішення конкретних прикладних задач, доповнених процедурами ведення документації і керування розрахунками.

Додавання до поняття "система" слова "інформаційна" відбиває мету її створення і функціонування. Інформаційні системи забезпечують збір, збереження, обробку, пошук, видачу інформації, необхідної в процесі прийняття рішень задач з будь-якої області. Вони допомагають аналізувати проблеми і створювати нові продукти.

Інформаційна система - взаємозалежна сукупність засобів, методів і персоналу, використовуваних для збереження, обробки і видачі інформації в інтересах досягнення поставленої мети.

або

Інформаційна система – являє собою комунікаційну систему зі збору, передачі, переробці інформації про об'єкт, що постачає працівників різного рангу інформацією для реалізації функції керування.

Сучасне розуміння інформаційної системи припускає використання в якості основного технічного засобу переробки інформації персонального комп'ютера. У великих організаціях поряд з персональним комп'ютером до складу технічної бази інформаційної системи може входити мэйнфрейм або суперЭВМ. Крім того, технічне втілення інформаційної системи саме по собі нічого не буде значити, якщо не врахована роль людини, для якого призначена вироблена інформація і без якого неможливо її одержання і представлення.

Увага! Під організацією будемо розуміти співтовариство людей, об'єднаних загальними цілями і використовуючи загальні матеріальні і фінансові засоби для виробництва матеріальних і інформаційних продуктів і послуг. У тексті на рівноправних початках будуть уживатися два слова: "організація" і "фірма".

Необхідно розуміти різницю між комп'ютерами й інформаційними системами. Комп'ютери, оснащені спеціалізованими програмними засобами, є технічною базою й інструментом для інформаційних систем. Інформаційна система немислима без персоналу, взаємодіючого з комп'ютерами і телекомунікаціями.