Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект_ІС_в_ек.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.05 Mб
Скачать

12.1. Аналітична система Project Expert

У своїй діяльності керівник підприємства постійно зіштовхується з не­обхідністю визначення поточного і майбутнього положення підприємства на рин­ку, підготовки плану розвитку, оцінки можливих альтернатив, аналізу ефектив­ності прийнятих рішень. Процес планування розвитку підприємства в умовах ринку вимагає застосування сучасних методик та інструментів, що знижують ча­сові витрати. Необхідність врахувати вплив безлічі змінюваних у часі факторів об­межує застосування статистичних методів і може бути рекомендована тільки для проведення попередніх розрахунків по орієнтованій оцінці ефективності проекту. Більш ефективними, що дозволяють розрахувати проект розвитку з урахуван­ням множини зазначених факторів, є динамічні методи, засновані на імітаційно­му моделюванні. У закордонній літературі імітаційні моделі, що описують діяльність підприємства в умовах ринку, називають корпоративними. Ці моделі відтворюють реальну діяльність підприємства через опис грошових потоків (над­ходжень і виплат) як подій, що відбуваються в різні періоди часу.

В їхню основу покладений метод аналізу грошових потоків (Cash-Flow) ос­нова класичних методів інвестиційного аналізу. Він є основним документом, при­значеним для визначення потреби в капіталі, вироблення стратегії фінансування підприємства, а також для оцінки ефективності використання капіталу.

Зважаючи на те, що в процесі розрахунків використовуються важкопрогнозовані фактори: показники інфляції, плановані обсяги збуту і багато інших, для роз­робки плану розвитку підприємства й аналізу ефективності проекту застосо­вується сценарний підхід. Сценарний підхід має на увазі проведення альтернативних розрахунків з даними, що відповідають різним варіантам розвит­ку проекту. Використання імітаційних моделей у процесі розробки й аналізу ефективності проекту є могутнім інструментом, що дозволяє програти різні варіанти розвитку й обґрунтовано прийняти управлінські рішення для їхньої ре­алізації.

Ці методи і підходи покладені в основу системи підтримки прийняття стра­тегічних рішень Project Expert, що стала стандартом де-факто в області систем для бізнесу-планування й інвестиційного проектування на ринку аналітичних про­грамних продуктів країн СНД. Послідовно моделюючи в аналітичній комп'ютерній системі Project Expert (рис.5.1) плановану діяльність нового чи діючого підпримства і навколишнє економічне середовище, користувач одержує можливість вести інвестиційне проектування і фінансове планування, створюва­ти бізнес-плани, що задовольняють міжнародним вимогам, а також оцінювати можливість їхньої реалізації.

Так, система підтримки прийняття рішень Project Expert дозволяє вибрати оп­тимальний шлях розвитку, проаналізувати альтернативні стратегії, оцінити запас міцності бізнесу, оптимізувати закупівлі, витрати і продажі, спрогнозувати ефек­тивність проекту для бюджету, а також вести контроль за реалізацією проектів.

Зазначимо, що система Project Expert дозволяє моделювати діяльність підприємств різних розмірів — від невеликого приватного підприємства до хол­дингових структур. За допомогою Project Expert можна створювати проекти будь-якої складності — від розрахунку окупності нового обладнання до оцінки ефек­тивності диверсифікованості діяльності підприємства. Робота з Project Expert може бути представлена у вигляді таких основних кроків:

• побудова моделі компанії і її економічного оточення;

• визначення потреби у фінансуванні;

• розробка стратегії фінансування;

• аналіз фінансових результатів;

• створення й експорт бізнес-плану, підсумкових таблиць і документів;

• введення й аналіз даних про поточний стан проекту в процесі його ре­алізації.

Модель компанії

Процес побудови моделі діяльності підприємства — найбільш трудомісткий і вимагає підготовчої роботи по збору й аналізу вихідних даних. При роботі з систе­мою Project Expert не потрібно ні глибокого знання математики, ні уміння програмувати — необхідно тільки добре знати описуваний бізнес. Система Project Expert дозволяє протягом невеликого часу розробити фінансову модель компанії (рис. 5.2). Для опису проекту і компанії користувачу слід ввести такі вихідні дані: дату початку і тривалість проекту, перелік планованих до випуску продуктів і по­слуг, багаторівневу структуру компанії аж до кожного підрозділу і товару, а також фінансовий стан на момент початку проекту — детальний опис її активів і пасивів в агрегованому балансі.

Опис економічного оточення

При моделюванні діяльності підприємства і створенні проекту необхідно вра­хувати вплив факторів зовнішнього середовища: податкового оточення, інфляції, коливань курсів валют, використовуваних підприємством для грошових розра­хунків. З аналітичною системою Project Expert користувач легко описує фінансо­во-економічне середовище, в якому планується реалізація проекту, а також про­гнозує зміни економічного оточення.

Часто при створенні проекту виникає задача обліку руху коштів не тільки в національній валюті, але й в іноземній. Наприклад, при здійсненні імпортно-екс­портних угод. Для цього в системі передбачена можливість вибору основної і додат­кової валют проекту. Користувач задає курс валют на початок проекту і прогноз йо­го динаміки. Система автоматично перетворить результати розрахунків проекту в .о. в еквівалент у більш стабільній валюті, що дозволяє врахувати при аналізі фактор нестійкості курсу національної валюти. Наявність другої валюти проекту є не­обхідною умовою коректного розрахунку показників ефективності інвестицій.

Система надає користувачу можливість сформувати інфляційну картину про­екту (рис.5.3). Користувач тільки задає індивідуальні показники інфляції і тен­денції їхньої зміни у вигляді річних і щомісячних показників, що характеризують визначену групу (статті витрат), а також окремі види продукції і послуг. Project Expert допомагає користувачу відбити особливості податкової системи. Система надає список основних виглядів податків, встановлених російським законодавст­вом, з урахуванням діючих ставок виплат для пропонованих податків, а також доз­воляє визначити оподатковувану базу будь-якого податку по формулі. Опис по­даткового оточення, що набудовується, дозволяє вводити нові види податків, умови їхнього нарахування і виплат аж до індивідуальних податків на кожну стат­тю надходжень і витрат, включаючи режим "податкових канікул".

Календарний план проекту

Передінвестиційна й інвестиційна фази будь-якого проекту вимагають ретель­ного пророблення графіка робіт і переліку приваблюваних ресурсів. Система Project Expert формує календарний графік первісних капітальних вкладень і підго­товчих робіт — діаграму GANTT'a (рис.5.4).

Система досить гнучко підходить до представлення даних про проект, дозво­ляти або погоджувати всі етапи інвестиційної і подальшої операційної діяльності, або описувати ці стадії проекту незалежно. Інтерфейс розділу добре знайомий тим, кому вже довелося працювати з такими системами керування проектами, як MS Project, Time Line чи Primavera Sure Track. У системі Project Expert опис часових ха­рактеристик проекту не поступається перерахованим системам сіткового плануван­ня, однак наголос зроблений на фінансові аспекти підготовки проекту — вартість підготовчих робіт, використовувані ресурси й особливості обліку інвестицій.

Система допомагає визначити етапи робіт, вказати використовувані ресурси, необхідні для виконання цих етапів, і порядок їхньої оплати, установити взаємозв'язки між етапами і сформувати активи підприємства.

Якщо етапи підготовки виробництва зв'язані з будівлею будинків, придбанням устаткування, землі чи інших основних засобів, Project Expert дозволяє користува­чу вибрати способи і терміни їхньої амортизації: по виробництву, лінійно, по за­лишковій вартості, за схемою. У системі передбачений облік переоцінки активів, їхньої реалізації, а також додаткових інвестицій. Приклад календарного плану по­казаний на рис.5.4.

Дублюючи можливості інших систем керування проектами, Project Expert не обмежує користувача у застосуванні тільки своєї вбудованої підсистеми календар­ного планування. Система підтримує обмін даними із системою MS Project, що дозволяє використовувати проекти, підготовлені в цих програмах, при створенні бізнес-плану, і навпаки, переносити дані з бізнес-плану в системи, орієнтовані на контроль виконання проектів.

План збуту

Стратегія продажів компанії, що реалізує проект, повинна бути детально про­роблена на стадії планування. Щоб змоделювати її в Project Expert, користувачу потрібно ввести список продуктів, указати ціни по кожному продукту і передба­чуваний обсяг його продажів (рис.5.5). Система дозволяє врахувати додатково інформацію про вплив сезонності на ціну, задати схему, по якій буде формувати­ся ціна того чи іншого продукту протягом проекту. У процесі розробки стратегії продажів у Project Expert враховуються фактори часу: час реалізації продукту (по­слуги), час затримки платежу після постачання продукції, а також умови оплати чи продукту послуги споживача (за фактом, з передоплатою чи в кредит).

При моделюванні збуту користувач враховує обсяг складських запасів готової продукції і терміни їхнього збереження, відсоток витрат при збуті продукції і т.п. Система дозволяє відбити також витрат на рекламу і просування продукції на ринку. Користувач може оцінити переваги кожної збутової схеми, проводячи аналіз обраних умов збуту.

Створення математичних залежностей збуту продукції від інших факторів, на­приклад від розміру попиту, за допомогою механізму "Формула" дозволяє автома­тизувати розрахунок обсягів продажів і описати індивідуальну стратегію реалізації продукції і послуг.

Виробнича діяльність

При моделюванні в Project Expert виробничої діяльності підприємства користу­вачу досить ввести в систему дані про продукцію, обсяги її виробництва, про кількість і вартість сировини і матеріалів, про витрати на персонал відповідно до існуючого структурою виробництва, про загальні витрати — витратах на вироб­ництво, керування, маркетинг і т.п. Система дозволяє описати графік вироб­ництва і різні види витрат, зв'язавши складною математичною залежністю обрані параметри фінансової моделі підприємства (рис.5.7). Наприклад, при моделю­ванні обсягу виробництва продукту виходячи з можливостей підприємства і про­гнозної місткості ринку.

Виробничий план може бути сформований системою автоматично залежно від планованих обсягів збуту. Project Expert дозволяє установити залежність плану ви­робництва і від інших факторів, наприклад від потужностей використовуваного виробничого устаткування (рис.5.8).

Фінансування проекту

Будь-який проект розвитку підприємства нездійсненний без рішення пробле­ми фінансування. У системі Project Expert закладена можливість моделювання і ви­бору схеми фінансування (рис.5.9). Які кошти будуть потрібні на різних етапах ре­алізації проекту? Потреба в капіталі визначається на підставі даних, відображуваних у Звіті про рух коштів (Cash-Flow).

По суті, Cash-Flow є основним документом, призначеним для визначення по­треби в капіталі, вироблення стратегії фінансування підприємства, а також для оцінки ефективності використання капіталу. Значення сальдо рахунка підпри­ємства представлені в останньому рядку таблиці Cash-Flow і демонструють про­гнозований стан розрахункового рахунка підприємства, що реалізує проект у різні періоди часу. Негативне значення сальдо розрахункового рахунка означає, що ва­ше підприємство не має у своєму розпорядженні необхідної суми капіталу.

Важливо сформувати капітал таким чином, щоб ні в один період часу значен­ня сальдо розрахункового рахунка не мало негативного значення. При цьому не­обхідно дотримуватися основного принципу — капітал повинен бути притягнутий тільки в той період часу, коли це дійсно необхідно. Важливо врахувати і реальні умови залучення капіталу. Аналітична система Project Expert автоматично визна­чає, який обсяг коштів буде достатній для покриття дефіциту капіталу в кожен розрахунковий відрізок часу. При створенні проекту користувач вибирає обсяги й умови його фінансування: залучення акціонерного капіталу, позикових коштів, державне фінансування, виведення лізингових угод. При описі фінансування проекту система дозволяє використовувати також різні комбінації цих способів. Перевага Project Expert полягає в тому, що потреба в капіталі визначається з ураху­ванням інфляції, що дозволяє уникнути помилок у плануванні бюджету проекту.

Project Expert дозволяє вирішити задачу керування вільними коштами, що гене­руються проектом. Досить указати принципи дивідендної політики, і реальні су­ми будуть розраховані системою. Можна змоделювати і власну схему процесу розміщення засобів на різних умовах на депозити чи в альтернативні проекти.

Представлення фінансових результатів

Як спрогнозувати фінансові результати підприємства в Project Expert"! Результа­ти моделювання діяльності підприємства відбиваються у фінансових звітах — звіт про прибутки і збитки, баланс, план грошових потоків Cash-Flow (рис.5.10).

Система зорієнтована на міжнародні стандарти бухгалтерського обліку (МСБО), що полегшує користувачу роботу з іноземними інвесторами й уможлив­лює більш точний аналіз фінансових результатів. Фінансові звіти демонструють результати діяльності компанії, і користувач одержує їх у Project Expert автоматич­но в результаті виконання розрахунків. Процес генерації бухгалтерських процедур і формування звітних фінансових документів здійснюється відповідно до міжна­родних стандартів бухгалтерського обліку (рис.5.11).

Project Expert формує також таблиці показників ефективності інвестицій і фінансових показників, що включають такі групи даних:

Показники ліквідності — поточна ліквідність, швидка ліквідність, чистий робо­чий капітал та інші показники, що відбивають здатність компанії задовольняти претензії власників короткострокових боргових зобов'язань.

Показники рентабельності — набір коефіцієнтів, що показують, наскільки при­буткова діяльність компанії і наскільки ефективне використання різних типів ре­сурсів.

Показники ділової активності — дозволяють проаналізувати, наскільки ефек­тивне підприємство використовує свої засоби. Включають набір показників обо­ротності різних типів засобів, зобов'язань і т.п.

Показники стійкості — характеризують фінансову незалежність і платоспро­можність компанії, включають різні представлення співвідношень між джерелами фінансування (коефіцієнт фінансової незалежності, коефіцієнт покриття відсотків і т.п.).

Інвестиційні критерії характеризують вартість і прибутковість акцій підпри­ємства (прибуток на акцію, Р/Е, коефіцієнт покриття дивідендів і т.п.).

Показники ефективності інвестицій (дисконтовані Cash-Flow критерії) — чис­тий приведений прибуток, період окупності проекту, внутрішня норма рентабель­ності й інших показників, використовувані для комплексного аналізу проекту.

Модуль "Деталізація результатів" (рис.5.12) надає можливість деталізувати ре­зультати розрахунку проекту. Усього можна використовувати до ЗО стандартних таблиць, що відображають стан і результати проекту. Якщо це виявиться недо­статнім чи з'явиться необхідність у звітах іншого формату, користувач легко ство­рить їх у розділі "Таблиці користувача".

Оформлення і перегляд вихідних даних, підготовлених програмою, викону­ються в розділі "Результати". Ці матеріали разом з пояснювальним текстом вхо­дять у бізнес-план, формування якого забезпечує користувачу Project Expert.

Аналітичні можливості Project Expert

Після того як система сформує таблиці, що містять очікувані фінансові резуль­тати діяльності підприємства, представлені у вигляді прогнозних звітів: звіт про прибутки і збитки, баланс, звіт про рух коштів, — автоматично виробляється роз­рахунок планованих фінансових показників і показників ефективності інвес­тицій. Для оцінки і коригування проекту всі ці фінансові дані піддаються аналізу.

Project Expert дозволяє проводити аналіз показників ефективності інвестицій, аналіз чутливості, статистичний аналіз, аналіз беззбитковості. Користувач також може створити в системі власні аналітичні таблиці і застосовувати до них не­обхідні методи аналізу.

Крім оцінки ефективності вкладення в проект у цілому в Project Expert успішно розв'язується так звана задача інвестора. Користувач визначає, чи задовольняють фінансові результати участі в проекті вимогам усіх зацікавлених у ньому сторін — власників підприємства, інвесторів, кредиторів і держструктур, аналізуючи розра­ховані системою основні фінансові показники і показники ефективності інвес­тицій (рис.5.13).

При описі в Project Expert компанії користувач відбиває її структуру. Тепер ко­ристувач може не тільки спрогнозувати фінансові результати кожного підрозділу, але й проаналізувати їхню діяльність і оцінити, які підрозділи рентабельні, а які не є рентабельними.

Project Expert — інструмент оцінки запасу міцності бізнесу

Наскільки великий запас міцності підприємства? Однією з задач аналізу про­екту є визначення чутливості моделі підприємства до змін різних параметрів. Чим ширше діапазон параметрів, у якому показники ефективності залишаються в ме­жах прийнятних значень, тим вище запас міцності проекту, тим краще він захи­щений від коливань різних факторів, що впливають на результати реалізації про­екту. Система Project Expert дозволяє користувачу вивчити, як будуть змінюватися фінансові показники проекту залежно від зміни загального рівня інфляції, ставок податків, витрат на персонал, величини збуту й інших вихідних даних проекту (рис.5.14).

Дослідження чутливості показників ефективності до зміни ставки дисконту­вання дозволяє користувачу визначити стійкість проекту до коливань кон'юнкту­ри фінансового ринку і можливих змін макроекономічних умов діяльності. Як оцінити вплив ряду невизначених факторів: інфляції, курсу валют, цін постачаль­ників і інших? Імітаційна модель грошових потоків забезпечує можливість прове­дення аналізу проекту з урахуванням ризиків і невизначеностей його виконання.

У Project Expert оцінюється ступінь впливу випадкових факторів на показники ефективності інвестицій у проект. Користувач визначає, які фактори розглядати як випадкові, вказує припустимий діапазон випадкової зміни значень для кожно­го з них, задає кількість перерахувань проекту з випадковими значеннями зазна­чених факторів.

Як випадкові фактори можна вибрати, наприклад, ціну чи обсяг продажів ок­ремих продуктів, показники інфляції, ставки податків і інші використовувані в проекті вихідні дані. Далі система дозволяє користувачу проаналізувати отриману сукупність результатів статистичними методами, і користувач визначає ступінь ризику, зв'язаний з реалізацією проекту.

Програма може вести розрахунки як по точних, так і по приблизних даних, значення яких відомі з визначеною похибкою. При використанні неточних даних користувач одержує не тільки оцінку ефективності проекту, але і можливий інтер­вал її коливань, спеціальні характеристики невизначеності і стійкості проекту.

Можливе оптимізоване обчислювальне ядро системи, здатне робити тисячі пе­рерахувань проекту, дозволяє використовувати для такого моделювання більш ефективний, ніж спрощені методи аналізу чутливості, метод Монте-Карло (рис.5.15).

За допомогою модуля "Аналіз змін" (рис 5 16) у системі ведеться поточний моніторинг змін у проекті — відслідковується вплив поточних змін вихідних да­них проекту на його результати. Рис 516 Визначення точки беззбитковості. У системі аналізуються взаємозв'язки між витратами І прибутками при різних сферах виробництва

У Project Expert користувач вирішує задачу визначення точки беззбитковості для кожного виду продукції в будь-якому розрахунковому періоді і розраховує обсяг продажів, що покриває усі витрати на його виробництво і реалізацію.

Оцінка вартості бізнесу

Якщо користувач займається оцінкою ефективності інвестицій у проекті якщо потрібно розрахувати вартість активів підприємства, наприклад, при його ліквідації, Project Expert зручно використувувати для оцінки вартості бізнесу (рис.5 17). Користувач системи може використовувати метод дисконтування гро­шових потоків для оцінки вартості бізнесу на момент початку проекту чи для про­гнозування її на різних етапах реалізації проекту.

Для оцінки вартості бізнесу в "постпрогнозний" період у системі реалізовані п'ять методів: "Модель Гордона", метод чистих активів, ліквідаційної вартості, передбачуваного продажу, експерт­ної оцінки. Користувач може вибрати із широкого спектра методів оцінки той, що найбільше відповідає специфіці підприємства, а також розрахувати ставки дис­контування (рис.5.18).

Інформаційні ресурси глобальної мережі Інтернет

Глобальна комп'ютерна мережа

Інтернет. Загальні відомості

Інтернет – найбільша глобальна комп'ютерна мере­жа, що поєднує десятки мільйонів абонентів у понад 150 країнах світу. Щомісяця кількість її користувачів зростає на 7—10%. Інтернет є своєрідним ядром, яке забезпечує взаємодію інформаційних мереж, що належать різним уста­новам у всьому світі. Якщо раніше нею послуговувалися винятково як середовищем передавання файлів і повідом­лень електронної пошти, то сьогодні за її допомогою вирі­шують складніші завдання, які підтримують функції ме­режного пошуку та доступу до розподілених інформаційних ресурсів й електронних архівів. Таким чином Інтернет утворює глобальний інформаційний простір.

Мережа Інтернет, що служила спочатку дослідницьким і навчальним групам, стає все популярнішою в ділових колах. Компанії спокутуються дешевим глобальним зв'язком і його швидкістю, зручністю виконання суміс­них робіт, доступними програмами, унікальною базою да­них цієї мережі. Вони розглядають глобальну комп'ютер­ну мережу як доповнення до своїх власних локальних ме­реж. Уже кілька років розвиваються і встигли широко ввійти в практику в розвинутих країнах технології Інтернету, що є аналогами відпрацьованих інформаційних тех­нологій «великої» мережі в корпоративних мережах і на­віть у дуже невеликих мережах ПК підприємств малого бізнесу.

При низькій вартості послуг (часто це тільки фіксова­на щомісячна плата за лінії зв'язку або телефон) користу­вачі можуть отримати доступ до комерційних і некомерційних інформаційних служб США, Канади, Австралії, ба­гатьох європейських країн, з недавнього часу — також України та Росії. В архівах вільного доступу мережі Ін­тернет є інформація практично з усіх сфер людської діяль­ності, від нових наукових відкриттів до прогнозу погоди на завтра. Тут можна знайти рекламу багатьох тисяч фірм і розмістити (часто безкоштовно!) свою рекламу, яка вмить розійдеться по всьому світу. Крім того, ця глобальна ком­п'ютерна мережа надає унікальні можливості дешевого, на­дійного та конфіденційного глобального зв'язку, що вияв­ляється дуже зручним для транснаціональних корпора­цій і структур управління. Як правило, використання інфраструктури Інтернету для міжнародного зв'язку ко­штує набагато дешевше від прямого комп'ютерного зв'яз­ку через супутниковий канал або телефон.

Найпоширеніша послуга мережі Інтернет – електронна пошта. Сьогодні свою адресу в системі електронної пошти мають сотні мільйонів осіб. Вартість пересилання електронного листа значно нижча ніж звичайного. Крім того, повідомлення, передане електронною поштою, доходить до адресата протягом кількох хвилин, тоді як звичайний лист він одержує через кілька днів, а то й тижнів.

Стандарти Інтернет дають змогу працювати над спіль­ним проектом за допомогою електронної пошти, вико­ристовувати гіпертекстові документи (служба WWW), що включають аудіо - та відеоінформацію, є також можливість організовувати дискусійні робочі групи за допомогою теле-, аудіо- і навіть відео конференцій у реальному масштабі часу.

Для інформаційної безпеки в мережі застосовуються різні протоколи шифрування конфіденційної інформації, її сертифікація та електронні підписи. Несанкціоновано­му переміщенню даних між локальною мережею підпри­ємства і глобальною мережею можуть перешкоджати спе­ціальні комп'ютери або програми (брандмауери).

Сьогодні для Інтернету настав період підйому – пе­редусім завдяки активній підтримці з боку урядів євро­пейських країн і США. У першій половині 90-х років XX ст. у США щорічно виділялося приблизно 1–2 млрд. доларів на створення нової мережної інфраструктури. Дослідження в галузі мережних комунікацій фінансу­ють також уряди Великобританії, Швеції, Фінляндії, Німеччини. Однак державне фінансування — лише неве­лика частка коштів, оскільки все помітнішою останніми роками стає «комерціалізація» мережі (очікується, що не­забаром 80–90% коштів надходитиме з приватного сек­тору).

Інтернет і цифрова революція

З появою комп'ютерів і Інтернету почався процес, що називають іноді цифровою революцією, - загальний перехід від аналогової до цифрової техніки збереження і передачі інформації. Утім, насправді люди віддавна використовували цифрові технології для цих цілей. Слово "цифрові" у даному випадку може ввести в оману: писемність - це цифрова технологія, так само як і нотний запис. У тім змісті, що для кодування мови або музики використовується набір дискретних символів.

Ми знаходимося в самій середині цього переходу. Аналогові магнітофони поступово заміняються цифровими програвачами компакт-дисків; для відеомагнітофонів цей процес тільки починається з уведенням стандарту DVD. Ми чуємо по телевізорі (звичайному, тобто аналоговому) рекламу цифрового телебачення. Телефонна мережа зараз є гібридною: коли ви дзвоните з Москви в Нью-Йорк, звук вашого голосу перетвориться в аналоговий електричний сигнал, доходить у такому виді до місцевого комутатора, оцифровується і передається у виді потоку бітів по оптоволоконному або будь-якому іншому каналі на місцевий комутатор у Нью-Йорку, перетворюється в аналоговий електричний сигнал і нарешті знову стає звуком у трубці абонента.

Цифрове збереження і передача інформації мають чудові достоїнства. Так само як цифрові обчислення, на відміну від аналогових, легко дозволяють домогтися як завгодно високої точності, цифрова передача дозволяє домогтися як завгодно низького рівня перешкод. Збереження інформації в цифровому виді означає можливість безпомилкового копіювання. Ми можемо читати Пушкіна в оригіналі саме тому, що писемність - це цифрова технологія. Порівняєте з якістю десятої копії фільму на відеокасеті.