Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект_ІС_в_ек.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.05 Mб
Скачать

Інформаційні технології поняття інформаційної технології Визначення інформаційної технології

Технологія при перекладі з грецького (techne) означає мистецтво, майстерність, уміння, а це не що інше, як процеси. Під процесом варто розуміти визначену сукупність дій, спрямованих на досягнення поставленої мети. Процес повинний визначатися обраної людиною стратегією і реалізуватися за допомогою сукупності різних засобів і методів.

Під технологією матеріального виробництва розуміють процес, обумовлений сукупністю засобів і методів обробки, виготовлення, зміни стану, властивостей, форми сировини або матеріалу. Технологія змінює якість або первісний стан матерії з метою одержання матеріального продукту (http://www.stu.ru/inform/glaves/glava3/ - ris_3_10мал. 1.7).

Рис. 1.7. Інформаційна технологія як аналог технології переробки матеріальних ресурсів

Інформація є одним з найцінніших ресурсів суспільства поряд з такими традиційними матеріальними видами ресурсів, як нафта, газ, корисні копалини й ін., а виходить, процес її переробки за аналогією з процесами переробки матеріальних ресурсів можна сприймати як технологію. Тоді справедливо наступне визначення.

Інформаційна технологія - процес, що використовує сукупність засобів і методів збору, обробки і передачі даних (первинної інформації) для одержання інформації нової якості про стан об'єкта, процесу або явища (інформаційного продукту).

Ціль технології матеріального виробництва - випуск продукції, що задовольняє потреби людини або системи.

Ціль інформаційної технології - виробництво інформації для її аналізу людиною і прийняття на його основі рішення по виконанню якої-небудь дії.

Відомо, що, застосовуючи різні технології до тому самому матеріального ресурсу, можна одержати різні вироби, продукти. Те ж саме буде справедливо і для технології переробки інформації.

Для порівняння в http://www.stu.ru/inform/glaves/glava3/ - tab_3_3 приведено основні компоненти обох видів технологій.

Таблиця 1.3. Зіставлення основних компонентів технологій

Компоненти технологій для виробництва продуктів

матеріальних

інформаційних

Підготовка сировини і матеріалів

Збір даних або первинної інформації

Виробництво матеріального продукту

Обробка даних і одержання результатів інформації

Збут виробничих продуктів споживання

Передача результатів інформації користувачеві для прийняття на її основі рішень

Нова інформаційна технологія

Інформаційна технологія є найбільш важливого складового процесу використання інформаційних ресурсів суспільства. До дійсного часу вона пройшла кілька еволюційних етапів, зміна яких визначалася головним чином розвитком науково-технічного прогресу, появою нових технічних засобів переробки інформації. У сучасному суспільстві основним технічним засобом технології переробки інформації служить персональний комп'ютер, що істотно вплинув як на концепцію побудови і використання технологічних процесів, так і на якість результатної інформації. Упровадження персонального комп'ютера в інформаційну сферу і застосування телекомунікаційних засобів зв'язку визначили новий этан розвитку інформаційної технології і, як наслідок, зміна її назви за рахунок приєднання одного із синонімів: "нова", "комп'ютерна" або "сучасна".

Прикметник "нова" підкреслює новаторський, а не еволюційний характер цієї технології. Її впровадження є новаторським актом у тім змісті, що вона істотно змінює зміст різних видів діяльності в організаціях. У поняття нової інформаційної технології включені також комунікаційні технології, що забезпечують передачу інформації різними засобами, а саме - телефон, телеграф, телекомунікації, факс і ін. У http://www.stu.ru/inform/glaves/glava3/ - tab_3_4 таб. 1.4 приведено основні характерні риси нової інформаційної технології.

Таблиця 1.4. Основні характеристики нової інформаційної технології

Методологія

Основна ознака

Результат

Принципово нові засоби обробки інформації

Вбудовування в технологію керування

Нова технологія комунікацій

Цілісні технологічні системи

Інтеграція функцій фахівців і менеджерів

Нова технологія обробки інформації

Цілеспрямовані створення, передача, збереження і відображення інформації

Облік закономірностей соціального середовища

Нова технологія прийняття управлінських рішень

Нова інформаційна технологія - інформаційна технологія з "дружнім" інтерфейсом роботи користувача, що використовує персональні комп'ютери і телекомунікаційні засоби.

Прикметник "комп'ютерна" підкреслює, що основним технічним засобом її реалізації є комп'ютер.

Запам'ятаєте! Три основних принципи нової (комп'ютерної) інформаційної технології:

  • інтерактивний (діалоговий) режим роботи з комп'ютером;

  • интегрированность (стикування, взаємозв'язок) з іншими програмними продуктами;

  • гнучкість процесу зміни як даних, так і постановок задач.

Очевидно, більш точним варто вважати все-таки термін нова, а не комп'ютерна інформаційна технологія, оскільки він відбиває в її структурі не тільки технології, засновані на використанні комп'ютерів, але і технології, засновані на інших технічних засобах, особливо на засобах, що забезпечують телекомунікацію.