Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект_ІС_в_ек.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.05 Mб
Скачать

Нові професії, що пов'язані з Інтернетом

Розвиток і підтримка в працездатному стані інформаційної інфраструктури вимагає маси кваліфікованої праці. Більшість поважаючих себе організацій має спеціальні підрозділи, що відповідають за інформаційні технології.

З розвитком інформаційних технологій зв'язана поява цілого ряду нових професій. Системні адміністратори і мережні адміністратори стежать за безперебійною роботою комп'ютерів і комп'ютерних мереж, приймають розв'язку про закупівлю нового обладнання, реєструють нових користувачів, установлюють нові версії програм і стежать за виконанням правил комп'ютерної безпеки. У невеликих організаціях без розвитий внутрішньої інфраструктури ті ж функції виконують офіси-менеджери. Цілий ряд нових професій зв'язаний зі створенням веб-публікацій (більш докладно вони обговорюються в розділі 6).

Де готують таких фахівців? Поки ніде - це занадто нові професії, і система утворення ще не устигла відреагувати повинним образом. Велика частина цих фахівців одержала необхідні знання і навички в процесі практичної роботи і шляхом самоосвіти. Іноді до цього додаються короткострокові курси, що проводяться фірмами, що спеціалізуються на інформаційних технологіях. Так чи інакше, ці професії припускають безперервне навчання, тому що інформаційні технології змінюються дуже швидко. Зараз в усім світі існує великий незадоволений попит на ці спеціальності.

Чому комп'ютери і комп'ютерні мережі просто не працюють, як телевізор або телефон, а вимагають постійної технічної підтримки? З одного боку, це плата за складність і універсальність комп'ютерів, - у порівнянні з ними телевізор і телефон - це прості і спеціалізовані пристрої. З іншого боку, виготовлювачі програмного забезпечення часто квапляться і випускають сирі продукти, тому що конкуренти дихають їм у потилицю. Наприклад, вартість ліцензії Windows 95 - менше 100 доларів, а вартість підтримки комп'ютера з Windows 95 у бездоганно робочому стані складає, по оцінках американських корпорацій, більш 3000 доларів у рік. Значна частина недовитрат по розробці операційної системи тим самим перекладена на кінцевого користувача. Сама ж головне - це хвороба росту. Ви цілком можете десять років не змінювати телефонний апарат і нічого не втратите. В області інформаційних технологій за те ж час змінюється кілька епох. Саме з цим зв'язано рух, що набирає силу, за програми з відкритим початковим кодом - насправді це єдиний спосіб устигати писати надійно працюючі програми.

Чи окупаються вкладення в інформаційні технології? Це неправильне питання, тому що у вас немає вибору. Точніше, він є - можна ще вимерти, як динозаври. Гарна новина полягає в тім, що й у цьому не зашкодить деяка частка консерватизму - зовсім не обов'язково бути на передньому краї. Крім того, - так, вони окупаються.

Зміни в суспільстві, що приніс Інтернет

Ніхто не любить змін, навіть якщо вони до кращого. Але вірніше зустрічати їх віч-на-віч. Або, як радить Альберт Гір, головний пропагандист Інтернету в американському уряді, "Нехай зміни будуть вашим другом!"

Уже стає очевидним, що Інтернет принесе із собою такі ж глибокі зміни в суспільстві, які принесло друкарство. За друкарством пішов Ренесанс, потім Освіта, індустріальна революція й урбанізація. Світ перетворився з переважно аграрного в переважно індустріальний. Це був непростий процес, що змусив багатьох людей порвати з традиційним селянським укладом і переїхати в міста, ходити в школу в дитинстві і ставати найманою робочою силою в зрілому віці. Зараз для нас це стало звичним, але спробуйте поставити себе на місце селянина XVIII або XIX століть. У цілому в кращому положенні виявилися народи, що не бунтували проти неминучих змін, а активно намагалися до них пристосуватися.

Інтернет створює основу нового, інформаційного суспільства, у якому велика частина населення зайнята виробництвом і обробкою інформації. Володіння комп'ютером і уміння користуватися Інтернетом стають новим варіантом грамотності. Опитування серед американських учителів, проведений у 1996 році, показав, що вони вважають ці навички більш важливими для своїх учнів, чим знання фізики, хімії або біології.

У цьому багато приємних моментів: ваша пошта за кілька хвилин досягає будь-як крапки земної кулі, вам доступні усі світові інформаційні ресурси, ніякий уряд більше не зможе обалванювати вас за залізною завісою. У цьому є і неприємні моменти - прийдеться, очевидно, учитися все життя і раз у раз змінювати роботу. З іншого боку, типовий працівник інформаційного суспільства буде, очевидно, жити за містом і не буде ходити на службу. У цьому є небезпечні моменти, зв'язані з неминучою перебудовою системи державного керування. Сьогоднішня система заснована на тім, що ми вибираємо державних діячів, а ті приймають за нас розв'язку. Ця система заснована на реаліях індустріального часу і, очевидно, буде змінюватися убік більш прямого народного волевиявлення.