Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОСНОВИ ПРАКТИЧНОЇ ТОВАРОЗНАВЧОЇ курсовая.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
6.34 Mб
Скачать

4. Оформлення курсової роботи

Зміст роботи викладається літературною мовою на білому папері стандартного формату (210х297). Курсову роботу друкують за допомогою принтера через півтора інтервали 14 шрифтом Times New Roman або Ariel. Поля мають бути таких розмірів: ліве – 20 мм, праве – 10 мм, верхнє – 20 мм, нижнє – 20мм. Скорочення слів допускаються тільки загальноприйняті.

Нумерація сторінок наскрізна арабськими цифрами. Номер сторінки проставляється в правому верхньому куті аркуша. Першою сторінкою є титульний лист (додаток Г), але номер сторінки на ньому не ставиться, другою – зміст, який відповідає плану роботи. У змісті проти кожного пункту праворуч вказується номер сторінки, з якої починається розділ, підрозділ, пункт (додаток Г).

Текст основного змісту роботи поділяється на розділи, підрозділи і пункти, які нумеруються арабськими цифрами. Розділи нумеруються в межах роботи, підрозділи – в межах кожного розділу, пункти - в межах кожного підрозділу. Номер підрозділу складається з номера розділу і підрозділу, розділених крапкою. Номер пункту складається з номера розділу, підрозділу і пункту, розділених крапкою (наприклад 2.2.1 – другий розділ, другий підрозділ, перший пункт). Розділи і підрозділи повинні мати заголовки. Перед заголовками ставиться їх пункт. Пункт може бути з заголовком і без нього, тоді номер ставиться на початку першого абзацу. Кожний розділ потрібно починати з нової сторінки, підрозділ на тій же сторінці, де закінчуються попередні.

Вступ, список використаних джерел і висновки та пропозиції не нумеруються.

Таблиці, рисунки, цифровий матеріал оформлюється в таблиці. Кожна таблиця повинна мати номер і заголовок.

Приклад побудови таблиці:

Таблиця ______ Назва таблиці

(номер)

Головка

Заголовки граф

Підзаголовки граф

Рядки

Боковик Графи (колонки)

(графа для заголовків рядків)

Приклад оформлення таблиці.

Таблиця 2 – Структура асортименту кухонного посуду в ПрАТ «Донецький центральний універмаг»

Група посуду за матеріалом

Обсяг реалізації в 2011 р.

Кілкість різновидів, шт.

Частка, %

Видовий асортимент

кількість, шт.

частка, %

сума, тис. грн.

частка, %

Посуд металевий, у тому числі:

1273

62,22

288

81,72

74

86,05

сталевий емальований

716

35,00

123

44,09

30

34,88

Набори кухонного посуду з 4 виробів (3 каструлі, чайник) українського, російського, турецького, китайського виробництва, каструлі місткістю від 1,0 до 12 л різної конструкції і обробки, чайники місткістю 2,5-3,0 л, каструлі зі зливом з однією довгою ручкою

з легованої сталі

142

6,94

71

25,45

20

23,26

Набори кухонного посуду з 3, 4 виробів (3 каструлі або 3 каструлі і чайник), каструлі місткістю від 2 до 4 л вітчизняного і зарубіжного виробництва

чавунний емальований

190

9,28

14

5,02

10

11,63

Сковороди з двома литими ручками, сотейники з кришками і без кришок, каструлі з кришками французького і германського виробництва

алюмінієвий з зовнішнім емалевим, внутрішнім тефлоновим покриттям

225

11,00

20

7,16

14

16,28

Каструлі циліндричні і сферичні різної місткості українського і російського виробництва, сковороди з тефлоновим покриттям французького, польського виробництва

Посуд скляний

(з боросилікатного скла)

538

26,30

28

10,04

5

5,81

Каструлі з боросилікатного скла різної місткості французького, германського, чеського виробництва

Посуд керамічний

235

11,48

23

8,24

7

8,14

Горщики для печені, жульєну українського виробництва, каструлі китайського виробництва

Разом:

2046

100,00

279

100,00

86

100,00

Кожна таблиця повинна мати назву, яку розміщують над таблицею та друкують симетрично до тексту. Слово „Таблиця” та її назву пишуть із великої літери. Назву не підкреслюють.

Заголовок кожної графи в головці таблиці має бути стислим. Слід уникати повторів тематичного заголовка в заголовках граф, зазначати одиниці виміру у тематичному заголовку, виносити до узагальнюючих заголовків слова, що повторюються.

Боковик, як і головка, вимагає лаконічності. Слова, що повторюються, об'єднують у рубрики; слова, загальні для всіх заголовків рядків боковика, виносять у головку таблиці.

Заголовки граф повинні починатися з великих літер, підзаголовки – із маленьких, якщо вони складають одне речення із заголовком, і з великих, якщо вони є самостійними. Висота рядків повинна бути не менше 8 мм. Горизонтальні рядки граф, як правило, не нумерують.

Таблицю розміщують після першого згадування про неї у тексті таким чином, щоб її можна було читати без повороту роботи або з поворотом за годинниковою стрілкою. Таблицю з великою кількістю рядків можна переносити на наступну сторінку. Таблицю з великою кількістю граф можна ділити на частини та розміщувати одну частину під іншою в межах однієї сторінки. Якщо рядки або графи таблиці виходять за формат сторінки, то в першому випадку в кожній частині таблиці повторюють її головку, а в другому – боковик.

Якщо матеріал таблиці не вміщується на одній сторінці, колонки таблиці на її початку треба пронумерувати і продовжувати таблицю на іншій сторінці. При цьому зверху сторінки пишеться «Продовження таблиці….» з позначенням номера таблиці. Колонки таблиці нумеруються відповідно до номера на початку таблиці.

Ілюстрації (схеми, рисунки, графіки, діаграми, фотографії і т.п.) нумеруються так, як і таблиці і позначаються словом «Рис.», за яким вказується номер і через тире – змістовний підпис. Підпис розміщують під рисунком

Приклад оформлення рисунків.

Р исунок 1. – Рейтинг асортиментних груп кухонного посуду

При використанні формул та рівнянь слід додержуватися певних правил.

Довгі й громіздкі формули та рівняння розміщують на окремих рядках. Це стосується також і всіх нумерованих формул або рівнянь. Для економії місця кілька коротких однотипних формул, відокремлених від тексту, можна подати в одному рядку, а не одну під одною. Невеликі та нескладні формули, що не мають самостійного значення, вписують всередині тексту.

Порядкові номери позначають арабськими цифрами у круглих дужках біля правого поля сторінки без крапки між формулою та її номером. Номер, який не вміщується у рядку з формулою, переносять на наступний рядок нижче формули, на рівні останнього рядка. Номер формули-дробу подають на рівні основної горизонтальної риски формули.

Приклади оформлення формул.

Середне значення результатів вимірювання (x) обчислюється за формулою

(1)

де хі – окремі результати вимірювань;

n - кількість вимірювань.

Середне квадратичне відхилення величини х розраховується за формулою

(2)

σ – середне квадратичне відхилення величини х;

n - кількість вимірювань;

Δхі - похибка кожного окремого вимірювання.

Пояснення символів і числових коефіцієнтів розташовують безпосередньо під формулою у тій послідовності, в якій вони наведені у формулі. Пояснення кожного символу і числового коефіцієнта подають із нового рядка. Перший рядок пояснення починають з абзацу словом „де”, після якого двокрапка не ставиться, а відразу пишеться перший символ і його розшифрування.

Рівняння та формули треба виділяти в тексті вільними рядками. До та після кожної формули потрібно залишати не менше одного вільного рядка. Якщо формула не вміщується в одному рядку, можна перенести її частину на новий рядок після знаків: рівності (=), додавання (+), віднімання (-), множення (×) та ділення (:). Формули, що йдуть одна за одною й не розділені текстом, відокремлюють комою.

У тексті роботи мають бути посилання на всі використані джерела. У списку використаної літератури слід вказати лише ті джерела, які дійсно використовувались. Розташувати їх у такій послідовності, у якій вони згадуються у тексті роботи або у алфавітному порядку. Список використаних джерел – елемент бібліографічного апарату, який містить бібліографічні описи використаних джерел і розміщується після висновків.

Бібліографічний опис складають безпосередньо за друкованим твором або виписують із каталогів і бібліографічних показників повністю без пропусків будь-яких елементів, скорочення назв та ін.

Список використаних джерел слід розміщувати одним із таких способів: у порядку надання посилань у тексті (найбільш зручний для користування і рекомендований при написанні роботи), за алфавітом прізвищ перших авторів або заголовків, у хронологічному порядку.

Список використаних джерел складають згідно з чинними стандартами з бібліотечної та видавничої справи: ДСТУ ГОСТ 7. 1:2006. Система стандартів з інформації, бібліотечної та видавничої справи. Бібліографічний запис. Бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання, ДСТУ 3582-97. Інформація та документація. Скорочення слів в українській мові у бібліографічному описі. Загальні вимоги та правила, ГОСТ 7. 11-2004. Система стандартів з інформації, бібліотечної та видавничої справи. Скорочення слів і словосполучень на іноземних європейських мовах у бібліографічному описі, ГОСТ 7. 12-93. Система стандартов по информации, библиотечному и издательскому делу. Сокращение слов на русском языке. Общие требования и правила.

Відомості про джерела, включені до списку, необхідно давати з обов'язковим наведенням назв праць.

Наприклад: