Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОСНОВИ ПРАКТИЧНОЇ ТОВАРОЗНАВЧОЇ курсовая.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
6.34 Mб
Скачать

3. Структура курсової роботи і її зміст

Загальний обсяг курсової роботи з дисципліни «Основи практичної товарознавчої діяльності» складає близ 40-50- сторінок. В структурі роботи виділяють титульний лист, зміст, вступ, основні розділи, висновки і пропозиції, список використаних джерел, додатки.

Зразок оформлення титульного листа курсової роботи наведен в додатку Г.

У змісті вказується назви текстових структурних елементів роботи, список використовуваних джерел, додатки (при їх наявності) з обов'язковим зазначенням початкових сторінок, на яких вони розташовані.

У введенні відображається актуальність теми, мета і основні завдання курсової роботи, об'єкт і предмет дослідження, джерела інформації, методи досліджень, практичне значення одержаних результатів, структура, обсяг роботи з вказанням кількості сторінок основного тексту, кількісті таблиць, рисунків, використаних джерел інформації і додатків.

Актуальність теми курсової роботи з дисципліни «Основи практичної товарознавчої діяльності» може бути пов'язана з проблемами формування ефективного асортименту товарів для підприємства торгівлі в широкому сенсі цього поняття. Це і дослідження кон'юктури ринку, аналіз асортименту у власному підприємстві та конкурентів, пошук, оцінка, вибір конкурентоспроможних постачальників, договорна робота, контроль за  дотриманням договорів, контроль якості і інші торгово-технологічні процеси. Належна постановка роботи товарознавців сприяє формуванню ефективного асортименту.

Мета завдання роботи пов'язана з її темою. Студент повинен чітко її сформулювати. Наприклад, метою курсової роботи на тему «Формування оптимального асортименту товарів для підприємства торгівлі» є теоретичне обгрунтовання доцільності розробки оптимального асортименту та практичне рішення цих питань для найбільш повного задоволення попиту споживачів, збільшення товарообігу і отримання прибутку. Далі визначаються завдання для досягнення мети. Вони тісно пов'язані з планом курсової роботи.

Об'єкт дослідження визначається в залежності від теми. Це можє бути процеси (наприклад, пошуку постачальників, їх вибіру, оцінювання та ін.), документи (законодавчі, методичні, нормативні та ін.).

Предмет дослідження – це теоретичні і практичні аспекти теми, що досліджується. Наприклад, якщо об'єктом курсової роботи з теми «Формування ефективного асортимента кухонного посуду» є кухонний посуд, то предметом може бути асортимент, якість посуду.

Джерела інформації. Студент вказує які джерела інформації, які він використовивав для теоретичної частини роботи (наприклад, навчальна література, наукові статті вітчизняних і закордонних авторів, матеріали періодичних видань, статистичні данні) і для практичного або експеріментального розділу (це можуть бути ціфрові і фактичні данні підприємства торгівлі, самостійні дослідження, що отримані при опитанні споживачів, спеціалістів або при контролі якості, в тому числі в лабораторіях університету.

Методи дослідження. Студент повинен вибрати з методів, які він засвоїв в процесі навчання, ті, які він дійсно використовував при виконанні роботи: (наприклад, методи класифікації, узагальнення, синтезу, аналізу, методи практичної товарознавчої діяльності; крім того це можут бути стандартні методики визначення окремих показників при контролі якості товарів).

Практичне значення одержаних результатів. Необхідно вказати, до якого позитивного ефекту може привести використання тих пропозицій, які розроблені студентом в результаті використання роботи. Це може бути соціальний ефект (наприклад, більш повне задовільность споживачів асортиментом, якістю окремих груп, підгруп, видів товарів) або економічні (збільшення прибутку та ін.). Обсяг вступу складає 2-3 сторінки.

Основна частина курсової роботи складається, як правило, з трьох розділів, кожний з котрих включає звичайно три підрозділа.

Якщо робота за характером завдань, які в неї вирішуються, є аналітичною (реферативною), то вони виконуються на підставі аналізу літературних джерел згідно з планом роботи та складеною гіпотезою. В таких роботах аналізуються підходи різних авторів щодо тієї чи іншої проблеми, дається власна оцінка тих чи інших затверджень, методичних підходів, поставлених проблем. Аналітичні роботи можуть торкатися проблем аналізу законодавчої, методичної, нормативної бази, регулюють окремі процеси товарознавчої діяльності, якість товарів та ін.

В дослідних роботах теоретичні питання повинні складати не більш 25% її обсягу, 75% - це практична частина.

Для написання літературного огляду студент аналізує дані літературних джерел, наукові статті, законодавчі інструктивні, нормативні документи і на цієї основі характерізує основні теоретичні положення проблеми, що досліджується. При цьому розглядаються існуючі погляди на проблему і висловлюється власна точка зору, яка повинна бути обгрунтована.

У практичной частині роботи, яка виконується студентом на матеріалах підприємства торгівлі і результатах самостійних досліджень, розробляється методика досліджень (або використовується методика, яка охарактеризована в летературі) і проводяться дослідження. Наприклад, це можуть бути дослідження процессів пошуку, оцінки і вибору на цієї основі постачальників товарів, процесів формування асортименту товарів, контролю кількості і якості товарів, виявлення ступеня задовільності споживачів асортиментом товарів підприємства тако ін.

В експериментальних роботах згідно з темою і робочою гіпотезою аналізуються дані літературних джерел, вибирається з літератури або розробляється методика експерименту і в лабораторіях університету проводиться експеримент. Експеримент може бути спрямований на дослідження певних властивостей товарів, розробку методики дослідження, методів контролю якості товарів, експерименти можуть бути різними залежно від змісту дослідження і вимог робочої гіпотези.

Результати досліджень в курсових роботах повинні бути оброблені методами математичної статистики до допомогою персональних комп’ютерів. Результати обробки рекомендується представляти у вигляді графіків, діаграм, рисунків, таблиць.

У кінці кожного розділу повинні бути сформульовані висновки, в яких стисло викладаються аналітичні і практичні результати.

Висновки і пропозиції по курсової роботі.

Висновки є узагальненням роботи в цілому, вони тесно пов'язані із завданнями курсової роботи і робляться по кожному пункту завдання.

Висновки формулюються коротко і конкретно за матеріалами, викладеними в основному змісті роботи і не включають того, що не випливає з тексту роботи.

Пропозиції формулюються за результатами досліджень і спрямовані на узагальнення, упорядкування чи оптимізацію торговельно-технологічних процесів, асортименту, якості і ін.