Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОСНОВИ ПРАКТИЧНОЇ ТОВАРОЗНАВЧОЇ курсовая.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
6.34 Mб
Скачать

1. Загальні положення

Навчальним планом підготовки бакалаврів напряму 6.050.301 «Товарознавство і комерційна діяльність» передбачено виконання курсової роботи з дисципліни «Основи практичної товарознавчої діяльності».

Курсова робота э одним з найвайжливійших видів навчальної роботи, яка повязана із самостійними науковими дослідженнями.

Метою курсових робіт є узагальнення і аналіз теоретичних положень з окремих видів діяльності товарознавців у сфері торгівлі та їх практичне застосування у вирешенні конкретних сітуацій в окремих підприємствах для розробки пропозицій щодо їх удосконалення.

Для досягрення вказанної мети студенти повинні вирішити ряд завдань, які пов'язані із поглибленним вивченням навчального матеріалу, творчим засвоенням методології наукових досліджень, методів вирішення практичних завдань, обробкою інформації із застосуванням ПЕОМ, навичок використання знань у практичної діяльності товарознавців, придбання вмінь щодо глибокого і стислого викладання і правильного оформлення результатів досліджень.

Порядок виконання курсової роботи наведені на рисунку 1.

Вона базується на глибокому вивченні матеріалів літературних джерел, у тому числі наукових статей, потребує їх аналіза і узагальненя, висловлення своїй точки зору на окремі питання. Виконання практичної частини здійснюється на основі цифрових і фактичних даних підприємства торгівлі і самостійних досліджень. Її виконання пов'язане не тільки зі знанням навчальної, спеціальної литератури, але і вмінь щодо проведенняексперіментів, соціологічних і інших досліджень, прогнозування показників на базі узагальненя, розрахунків і аналізу фактичних даних щодо основних видів робот товарознавців. Теоретичні питання щодо основних функцій і обов'язків фахівців товарознавців необхідно зв'язати з практикой господарювання, зробити висновки та пропозиції щодо удосконалення роботи підприємства торгівлі.

Рисунок 1. Алгоритм виконання курсової роботи

Курсова робота виконується з метою поглибленого вивчення навчального матеріалу, творчого засвоєння методології наукових досліджень, методів вирішення наукових і практичних завдань і навичок використання знань у практичній діяльності та вміння чітко і коротко викладати і правильно оформляти результати досліджень.

2. Вибір теми курсової роботи, складання плану та його затвердження

Тематика курсових робіт щорічно розробляється кафедрою товарознавства та експертизи непродовольчих товарів і доводиться до відома студентів. Курсова робота є частиною досліджень у певній галузі товарознавства, які будуть продовжені при виконанні дипломної роботи, тому студенти повинні дуже відповідально відноситись до вибору теми.

Ознайомившись з тематикою курсових робіт (рекомендована тематика курсових робіт наведена в додатку А), студент обирає тему з урахуванням своїх індивідуальних побажань і можливостей виконання. Основними критеріями вибору теми повинні бути: її актуальність, новизна, перспективність, відповідність напрямку підготовки бакалаврів, можливість виконати тему в обмежений час і зібрати при цьому необхідну інформацію в достатньо повному обсязі.

Студент може запропонувати власну тему з обгрунтуванням доцільності її досліджень. Збір інформації для виконання курсової роботи студенти здійснюють самостійно.

Розпорядженням по кафедрі обрана тема закріплюється за студентом і призначається науковий керівник – викладач кафедри. Виконання курсовой роботи повинно здійснюватися під керівництвом викладача. Студент складає план курсової роботи, який надає керівнику для затвердження. Сумісно з керівником розробляється кінцевий варіант плану. Рекомендуємі плани курсових робіт з окремих тем наведені в додатку Б.

До затвердженого плану курсової роботи в процесі виконання студент може вносити окремі зміни, які обов'язково узгоджуються з керівником не пізніше двох тижнів до терміну подання роботи на кафедру, який визначен розпорядженням по деканату.

Основні етапи виконання курсової роботи з вказанням термінів надання матеріалів на перевірку відображаються в завданні на курсову роботу (додаток В).

Керівник курсової роботи систематично консультує студента і надає науково-методичну допомогу в підборі основної і рекомендованої літератури, виборі методів дослідження, аналізі отриманих результатів та ін., контролює хід виконання роботи, правильність її оформлення. На консультації студентам надається можливість|спроможність| з'ясувати незрозумілі питання, що виникли при підготовці написання студентами курсової роботи, при самостійному вивченні джерел і наукової літератури. Одночасно консультації надають можливість проконтролювати знання студентів, скласти правильне уявлення про результати курсової роботи.

Студент забов’язаний своєчасно обрати тему курсової роботи, затвердити у наукового керівника план, добросовісно її виконувати, правильно оформити, своєчасно здати роботу та захистити її.