Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.ЗАГ.ВІДОМ.(88 с).doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
111.13 Mб
Скачать

1.9. Типи кузовів автомобілів

Автомобілі розрізняють за типом кузова, яких існує велика кількість.

Н а легкових автомобілях широко застосовується кузов типу седан. Він характеризується трьома яскраво вираженими і відокремленими одна від одної складовими частинами:

• передньою частиною, у якій розміщено двигун;

• середньою, яка являє собою пасажирський салон;

• задньою частиною для розміщення багажу (багажником).

В наслідок цього седан відносять до так званих трьохоб’ємних кузовів. Седан має, як правило, четверо дверей, капот і кришку багажника, при відкриванні якої заднє скло салону залишається нерухомим. Кузов типу седан мають автомобілі ВАЗ-2101, Москвич-412, ДЕУ Ланос тощо.

Якщо кришка багажника виконана за одне ціле з заднім склом салону, яке піднімається разом з кришкою, то такий кузов називають ліфтбек. Його мають автомобілі Славута, Шкода Октавія тощо.

Ш ироко застосовується і кузов типу універсал. Це двооб’ємний кузов, його задня частина виконана тієї ж висоти, що і середня, і вони не відокремлені одна від одної. Задня стінка кузова має двері. Це дозволяє перевозити великогабаритні предмети, особливо при складених задніх сидіннях. Такі кузова мають наступні автомобілі:


• вантажопасажирські ВАЗ-2104, ВАЗ-2111, Renault Logan MCV тощо (MCVMulti Convivial Vehicle, що означає «автомобіль на всі випадки життя»);

• вантажопасажирські автомобілі типу Renault Cangoo;

• кросовери (SUV) та автомобілі підвищеної прохідності, наприклад, Toyota Land Cruiser Prado/

Ш ироко застосовується і кузов типу хетчбек (комбі). Це різновид кузова, який займає проміжне положення між седаном і універсалом. і відрізняється від останнього більш похилою і короткою задньою частиною. Такий кузов мають ВАЗ-2108, ВАЗ-2109, ВАЗ-2112. Він поєднує універсальність вантажопасажирського кузова зі стрімкими формами спортивних автомобілів. Багажний відсік, як правило, відгороджений від салону знімною горизонтальною полкою, встановленою за заднім сидінням.

К узов типу фургон відрізняється від кузову типу універсал відсутністю задніх сидінь і задніх бокових вікон. Фургони мають перегородку, яка відділяє багажний відсік від водія.

П ікап відрізняється від фургону тим, що його багажний відсік виконано відкритим.

К упе – закритий двохдверний кузов з одним або двома рядами сидінь. Для посадки на задні сидіння необхідно відкидати передні, що погіршує умови посадки пасажирів, але підвищує безпеку при перевезенні дітей.

К абріолет – кузов, у якого знімається середня і задня частини даху, але бічні поздовжні елементи конструкції даху, які обмежують дверні отвори зверху, є незнімними.

Фаетон – повністю відкри-тий зверху кузов, який має м’який або твердий верх, що складається.

Н азва «кабріолет» застосо-вується і для повністю відкритих зверху кузовів – див., наприклад, рисунок автомобіля Mersedes-Benz CLK 200 CDI Cabriolet.

Р одстер – укорочений двомісний кузов з м’яким дахом, що може складатись.

Л імузин – закритий чотиридверний кузов з двома або трьома рядами сидінь, причому передній ряд відгороджено скляною стінкою від задніх рядів.

Міні-вен – одно – чи півтораоб’ємний кузов ванта-жопасажирського автомобіля з додатковими дверима багажного відділення (дослівно van – фургон). На фото – міні-вен Ford SMax.

Б езкапотний кузов – однооб’ємний пасажирський кузов мікроавтобусів чи автобусів.

Залежно від взаєморозміщення кабіни і двигуна кузови вантажних автомобілів теж можуть виконуватись капотними або безкапотними – рис. 1.31.

Капотна компоновка (ГАЗ-53)

Безкапотна компоновка

з непідйомною кабіною (УАЗ)

Безкапотна компоновка з підйомною кабіною (ГАЗ- 66, МАЗ тощо)

Рис. 1.31. Компоновка кузовів вантажівок за розміщенням кабіни

У останньому випадку кабіна розміщена над двигуном, що погіршує доступ до нього при обслуговуванні. Для покращення доступу до двигуна кабіна може виконуватись підйомною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]