Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.ЗАГ.ВІДОМ.(88 с).doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
111.13 Mб
Скачать

1.21. Колісні трактори розрізняють також за типом приводу ведучих коліс:

− неповноприводні (у яких ведучими є лише задні колеса);

− повноприводні (з усіма ведучими колесами).

Тип приводу колісних тракторів відображають у їх колісній формулі, яку записують у вигляді 4К2 чи 4К4. Перша цифра означає загальну кількість коліс трактора, а друга – кількість ведучих коліс.

1.22. Дуже важливим є розподіл тракторів за номінальною силою тяги.

Щоб зрозуміти зміст цього поняття, слід попередньо ознайомитись з поняттями «сила тяги трактора» і «буксування рушіїв».

Сила тяги трактора – це сила, яку розвиває трактор у горизонтальному напрямі на тягового-зчіпному пристрої (далі цей пристрій будемо називати гаком) під час буксирування причепів чи робочих машин, які чинять опір пересуванню.

Примітка. Не слід плутати силу тяги з вагою причепа чи робочої машини, яку переміщує трактор. Так, для буксирування по бетонній дорозі причепа вагою 10 тс достатня сила тяги трактора розміром 0,2 … 0,3 тс. А для буксирування того ж причепа по незораному полю потрібна сила тяги трактора близько 0,8 … 1,2 тс.

Для вимірювання сили тяги між причепом і гаком трактора слід встановити динамометр і під час руху трактора спостерігати за його показами – див. рис.

Якщо трактор рухається без навантаження на гаку (тобто без причепа чи без робочої машини), то його колеса практично не проковзують відносно сухої поверхні дороги чи поля.

Якщо ж він рухається із навантаженням на гаку, то колеса дещо проковзують відносно опорної поверхні. Шлях, який проходить трактор за ту ж кількість обертів коліс, стає меншим, ніж був при відсутності навантаження. Якщо зменшення шляху становить, приміром, 10 % від того, яким він був під час руху без навантаження, то кажуть, що буксування коліс дорівнює 10 %. Буксування є шкідливим явищем. Окрім того, що зменшується продуктивність трактора, під час руху по полю воно спричиняє руйнування структури грунту, що веде до його деградації і втрати урожайності. Тому існують державні стандарти, які вказують, що буксування рушіїв гусеничних сільськогосподарських тракторів не повинне перевищувати 5 %, колісних повноприводних – 16 %, а колісних неповноприводних – 18 %.

Розмір буксування залежить від сили тяги, з якою працює трактор: чим більша тяга, тим більший розмір має буксування. Внаслідок цього вказане вище обмеження на розмір буксування означає обмеження і на силу тяги, з якою дозволено працювати тракторам. Найбільша дозволена сила тяги трактора має назву номінальної сили тяги.

Під нею розуміють таку найбільшу силу тяги на гаку трактора, яку він може розвивати на стерні при агротехнічно допустимому буксування рушіїв, рівному 5 % для гусеничних тракторів і 16 – 18 % для колісних.

Для визначення номінальної сили тяги трактора проводять його тягові випробування, у процесі яких вимірюють буксування рушіїв трактора при різних силах тяги на його гаку.

Ту силу тяги, яка спостерігається при найбільшому агротехнічно допустимому буксуванні, і приймають як номінальну.

Трактор може розвивати і більшу силу тяги, ніж номінальна (приблизно у 1,5 рази), але при цьому буксування рушіїв буде неприпустимо великим (воно може сягати і 100 %, що означає буксування рушіїв при нерухомому тракторі).

Номінальну силу тяги можна також визначати орієнтовно за вагою трактора:

а) якщо трактор колісний неповноприводний, то його номінальна сила тяги дорівнює приблизно 30 % його ваги;

б) якщо трактор колісний повноприводний, то його номінальна сила тяги дорівнює приблизно 40 % від його ваги;

в) якщо трактор гусеничний, то його номінальна сила тяги дорівнює приблизно 50 % його ваги.

Приклад орієнтовного визначення номінальної сили тяги трактора.

Гусеничний трактор Т-70С (рис. 2.8) має масу 4,4 т. Його вага дорівнює 4,4 тс або 4,4х9,8 = 43,1 кН.

Номінальна сила тяги дорівнює 50 % від ваги, тобто 2,2 тс або 21,6 кН.

За номінальною силою тяги трактори розділяють на 10 тягових класів:

•  тяговий клас 0,2 − номінальна сила тяги не більша, ніж 5,4 кН;

• тяговий клас 0,6 − номінальна сила тяги дорівнює приблизно 6 кН: більше, ніж 5,4 кН, але не більше, ніж 8,1 кН. Це трактори типу Т-25А, ХТЗ-2511;

• тяговий клас 0,9 − номінальна сила тяги дорівнює приблизно 9 кН: більше, ніж 8,1 кН, але не більше, ніж 12,6 кН. Це трактори типу Т-40М;

• тяговий клас 1,4 − номінальна сила тяги дорівнює приблизно 14 кН: більше, ніж 12,6 кН, але не більше, ніж 18 кН. Це трактори типу ЮМЗ-8040, ЮМЗ-8240, Беларус-510, МТЗ-80, Беларус 892.2 тощо.

• тяговий клас 2 − номінальна сила тяги дорівнює приблизно 20 кНМ: більше, ніж 18 кН, але не більше, ніж 27 кН. Це трактори типу Беларус 1523.4, Т-70С тощо;

• тяговий клас 3 − номінальна сила тяги дорівнює приблизно 30 кН: більше, ніж 27 кН, але не більше, ніж 36 кН. Це трактори типу Кировец К 3140 АТМ, Т-150К-09, ХТЗ-17221, ДТ-75М, Т-150;

• тяговий клас 4 − номінальна сила тяги приблизно 40 кН: більше, ніж 36 кН, але не більше, ніж 45 кН;

• тяговий клас 5 − номінальна сила тяги приблизно 50 кН: більше, ніж 45 кН, але не більше, ніж 54 кН. Це трактори типу К-744;

• тяговий клас 6 − номінальна сила тяги приблизно 60 кН: більше, ніж 54 кН, але не більше, ніж 72 кН;

• тяговий клас 8 − номінальна сила тяги більше, ніж 72 кН.

Приклад визначення тягового класу трактора. Вище ми визначили номінальну силу тяги трактора Т-70С, яка дорівнює 21,6 кН. Ця сила тяги є більшою, ніж 18 кН, але меншою, ніж 27 кН. Таким чином, трактора Т-70С відноситься до тягового класу 2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]