Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.ЗАГ.ВІДОМ.(88 с).doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
111.13 Mб
Скачать

Національний університет біоресурсів

і природокористування України

Факультет інженерії агробіосистем

ТРАНСПОРТНІ ЗАСОБИ

Основи конструкції (базовий курс)

Навчальний посібник

для студентів напряму 6.070101 „Транспортні технології (автомобільний транспорт)”

2012

УДК 629.33.02(075.8)

Наведено вимоги до транспортних засобів, розглянуто їх види, загальну будову і принципи дії складових частин, особливості конструкцій і робочих процесів.

Рекомендовано вченою радою факультету інженерії агробіосистем Національного університету біоресурсів і природокористування України

Укладач доц. С.П.Пожидаєв

Рецензенти: доц. Г.В.Шкарівський, асист. Р.Я.Якимів.

Навчальне видання

ТРАНСПОРТНІ ЗАСОБИ. Основи конструкції (базовий курс)

Навчальний посібник для студентів напряму 6.070101 „Транспортні технології (автомобільний транспорт)”

ВСТУП

Транспорт – одна з найважливіших галузей економіки. Він є матеріальною базою для суспільного розподілу праці, спеціалізації і кооперації виробництва, торгівлі як в межах країни, так і на міжнародному рівні.

На відміну від промисловості або сільського господарства транспорт не створює нових матеріальних продуктів а лише забезпечує переміщення пасажирів і раніше створених матеріальних цінностей у просторі. Проте якщо необхідне переміщення продукту не буде здійснено, то це рівнозначно тому, що продукт не вироблено і він не є готовим для споживання.

Транспортному процесу притаманні всі три елементи, характерні для кожної галузі матеріального виробництва:

● власне праця як доцільна діяльність людей;

● предмет праці – вантажі, пасажири;

● засоби праці – транспортні засоби.

Таким чином, транспорт теж є галуззю матеріального вироб-ництва, а його продукцією є переміщення вантажів і пасажирів у просторі.

Транспорт є сукупністю наступних складових:

● транспортних і допоміжних засобів;

● шляхів сполучення;

● засобів керування та зв'язку, а також різноманітних технічних пристроїв, механізмів і споруд, що забезпечують їх роботу.

Транспортні засоби – автомобілі, причепи і напівпричепи, транспортні трактори, локомотиви, вагони, судна, літаки, гелікоптери (вертольоти), дирижаблі тощо.

Допоміжні засоби - контейнери, піддони, одноразова та багатообігова тара тощо.

У сучасних умовах виділяють шість головних видів транспорту, які не є рівноцінними як за капіталовкладеннями, так і за експлуатаційними витратами:

● залізничний;

● автомобільний;

● річковий та морський транспорти, сукупність яких будемо називати водним транспортом;

● повітряний;

● трубопровідний.

Автомобільний транспорт – галузь транспорту, яка забезпечує задоволення потреб населення та суспільного виробництва у перевезеннях пасажирів та вантажів автомобільними транспортними засобами.

В Україні на автомобільний транспорт припадає перевезення близько 3/4 всіх пасажирів і вантажів.

Переваги автомобільного транспорту:

● можливість доставки вантажів „від дверей до дверей” без перевантаження, що покращує якість перевезення;

● велика маневреність, що дозволяє сконцентрувати ТЗ у потрібному місці і у необхідній кількості;

● достатньо висока (особливо на короткі відстані) швидкість доставки;

● побудова автомобільних доріг 3 і 4 категорій вимагає менших капіталовкладень, ніж побудова залізничної колії;

● слабка залежність від кліматичних та метеорологічних умов, особливо при досконалих дорогах;

● перевезення пасажирів автобусами істотно дешевше, ніж на водному транспорті і сумірне за вартістю із залізничним переве-зенням.

Недоліки автомобільного транспорту:

● собівартість перевезення вантажів автотранспортом істотно вища, ніж при перевезенні водним чи залізничним транспортом;

● автотранспортні засоби мають порівняно малу вантажопід-йомність і продуктивність, внаслідок чого це найбільш трудомісткий вид транспорту. А саме, на автомобільному транспорті зайнято 75 % всіх працівників транспортної галузі;

● істотне (за різними даними – від 60 до 90 %) забруднення довкілля шкідливими викидами.

Глава 1. Загальні відломості про автомобільний транспорт

1.1. Основні поняття та визначення у галузі автомобільного транспорту

Колісний транспортний засіб – транспортний засіб, призначений для руху безрейковими дорогами, який використовується для перевезення людей і (або) вантажів, а також перевезення і приводу під час руху чи на місці встановленого на ньому обладнання чи механізмів для виконання спеціальних робочих функцій, допущений до участі у дорожньому русі (наведено за текстом Закону України «Про автомобільний транспорт», далі – ЗУ).

Автомобільний транспортний засіб – колісний транспортний засіб (автобус, вантажний та легковий автомобіль, причіп, напівпричіп), який використовується для перевезення пасажирів, вантажів або виконання спеціальних робочих функцій (далі – транспортний засіб (ЗУ).

Автомобіль – колісний транспортний засіб, який приводиться у рух джерелом енергії, має не менше чотирьох коліс, призначений для руху безрейковими дорогами і використовується для перевезення людей та (чи) вантажів, буксирування транспортних засобів, виконання спеціальних робіт (ЗУ).

Можна користуватись і спрощеним визначенням автомобіля: це самохідна безрейкова машина, призначена для перевезення на високих швидкостях вантажів, пасажирів або спеціального обладнання.

Автомобіль вантажний – автомобіль, який за своєю кон–струкцією та обладнанням призначений для перевезення вантажів (ЗУ).

Автомобіль легковий – автомобіль, який за своєю кон–струкцією та обладнанням призначений для перевезення пасажирів з кількістю місць для сидіння не більше ніж дев’ять з місцем водія включно (ЗУ).

Автобус – транспортний засіб, який за своєю конструкцією та обладнанням призначений для перевезення пасажирів з кількістю місць для сидіння більше ніж дев’ять з місцем водія включно (ЗУ).

Пасажирський автомобіль – узагальнююча назва автомобілів, призначених для перевезення людей – легкового автомобіля або автобуса.

Автомобіль вантажопасажирський – автомобіль, який за своєю конструкцією і обладнанням призначений для перевезення як пасажирів, так і вантажів. Це, як правило, легковий автомобіль зі складними задніми сидіннями, які у складеному вигляді утворюють вантажну площадку.

Автомобіль комерційний – узагальнена назва автобусів і вантажних автомобілів.

Автобус заміський – автобус, призначений для роботи на заміських і приміських маршрутах; у його салоні передбачено місця лише для пасажирів, які сидять.

Автобус міський – автобус, призначений для роботи на міських і приміських маршрутах; у його салоні передбачено місця для пасажирів, які сидять і стоять.

Автобус спеціальний – автобус, призначений для перевезення спеціального контингенту, наприклад, ув’язнених; він може мати спеціальний кузов.

Автобус зчленований – автобус, передня і задня частини якого шарнірно з’єднані між собою з можливістю наскрізного проходу через них.

Мікроавтобус – автобус, який має не більше 16 місць для сидіння пасажирів.

Шасі – автомобіль без вантажного кузова, призначений для переобладнання у спеціалізований чи спеціальний автомобіль.

Рухомий склад автомобільного транспорту – сукупність автомобілів різного типу і причіпних транспортних засобів, які у поєднанні з автомобілями, що їх буксирують, називають автомобільними поїздами (автопоїздами)

За своїм призначенням рухомий склад поділяють на такі групи:

• транспортні засоби загального призначення;

• спеціалізовані;

• спеціальні;

• спортивні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]