Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.ЗАГ.ВІДОМ.(88 с).doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
111.13 Mб
Скачать

1.23. Загальна будова автомобіля і трактора

Сучасний автомобіль чи трактор – це складні машини, кількість деталей якої вимірюється тисячами. Проте основи конструкції і принцип дії переважної більшості вузлів і систем цих машин досить подібні, незважаючи на різні варіанти технічного виконання.

При всій розмаїтості складових елементів кожен автомобіль можна умовно поділити на три основні частини: двигун, кузов і шассі.

Д вигун є джерелом механічної енергії, що приводить автомобіль у рух. В наш час найбільш поширені теплові двигуни. Вони перетворюють теплову енергію, що звільняється при згорянні палива, на механічну, котра потім витрачається на подолання зовнішнього опору рухові автомобіля.

К узов вантажного автомобіля призначено для розміщення і захисту від зовнішніх впливів вантажу, водія і пасажирів. Він складається з вантажної платформи 1 і кабіни 2.

У кузові легкового автомобіля чи автобуса розміщені водій і пасажири.

Шасі включає трансмісію, рульове керування, гальмову систему і несівну систему.

Т рансмісія складається з механізмів, призначених для передачі обертального руху від двигуна до ведучих коліс автомобіля. До неї найчастіше входять зчеплення 1, коробка передач 2, карданна передача 3, а також ведучий міст 4 з розміщеними у ньому головною передачею, диференціалом і півосями.

Рульове керування призначене для підтриман-ня чи зміни напряму руху автомобіля.

Гальмова система призначена для зменшен-ня швидкості руху автомобіля, його зупинки або утримання на місці.

Д о несівної системи належать рама 1 (або несівний кузов), передній 2 і задній 3 мости та колеса 4 з підвісками, які забезпечують необхідну плавність ходу автомобіля і надійний контакт коліс із дорогою.

1.24. Основи конструкції автомобільних двигунів

На більшості сучасних автомобілів застосовують теплові двигуни. Це двигуни, у яких теплова енергія, що звільняється при згорянні палива, перетворюється на механічну роботу.

На сучасних автомобільних транспортних засобах застосовують переважно поршневі двигуни внутрішнього згоряння – це теплові двигуни, у яких робочий процес відбувається у циліндрах з рухомими поршнями. Тому детально будемо розглядати лише цей тип двигунів.

Рис. 4.1. Загальна будова двигуна:

1 – головка циліндра;

2 – коромисло;

3 – свічка запалювання;

4 – випускний клапан;

5 – впускний клапан;

6 – циліндр;

7 – поршень;

8 – поршневі кільця;

9 – шатун;

10 – маховик;

11 – картер;

12 – колінчастий вал


Автомобільний поршневий двигун – це комплекс механізмів і систем, призначений для перетворення теплоти, що звільняється при згорянні палива, на механічну роботу.

Двигун складається з таких основних складових частин:

• кривошипно-шатун-ний механізм (КШМ). Він має три найменування нерухомих деталей і п’ять найменувань рухомих:

– картер (корпус) двигуна 11;

– прикріплений до картера циліндр 6, який являє собою відрізок труби з дуже точно відшліфованою внутрішньою поверхнею;

– головку циліндра 1, яка герметично закриває циліндр 6 зверху;

– поршень 7, щільно встанов-лений у циліндр 6 з можливістю руху вверх-вниз;

– поршневий палець 8, який з’єднує поршень з верхньою головкою шатуна 9;

– колінчастий вал 12 з маховиком 10.

КШМ призначений для сприйняття тиску газів у циліндрах 6 двигуна і для перетворення прямолінійного зворотно-поступального руху поршнів 7 на обертальний рух колінчастого вала 12 двигуна.

Корінні шийки колінчастого вала (див. рис.) встановлені у картері двигуна з можливістю обертання. Між корінними шийками колінчастий вал має вигин П-подібної форми. Його називають кривошипом. Бічні сторони кривошипа називають щоками, а шийку між ними, вісь якої розміщена на відстані R від осі корінних шийок – шатунною шийкою. До цієї шийки шарнірно приєднують нижню голівку шатуна 9, як зображено на рис. 4.1.

• механізм газорозподілу, основними деталями якого є випускний 4 і впускний 5 клапани (решту деталей розглядатимемо пізніше).

Механізм газорозподілу призначений для керування процесами газообміну у двигуні: своєчасного заповнення циліндрів паливно-повітряною сумішшю (чи повітрям) і такого ж своєчасного видалення з них (циліндрів) продуктів згоряння (відпрацьованих газів).

• система мащення, призначена для зниження тертя між деталями двигуна і зменшення їх зношування, а також для часткового охолодження і очищення робочих поверхонь від продуктів зношування;

• система охолодження, призначена для підтримки оптимального теплового режиму двигуна.

• система живлення паливом, призначена для приготування і подачі у двигун потрібних порцій палива чи паливно-повітряної суміші. Ця система може включати карбюратор (пристрій для приготування і дозування паливно-повітряної суміші) або інжектор (пристрій для впорскування палива).

Крім того, дана система забезпечує вентиляцію картера двигуна.

• система випуску і нейтралізації відпрацьованих газів, призначена для зменшення шуму випуску відпрацьованих газів і зменшення їх токсичності;

• система запалювання (у бензинових і газових ДВЗ), призначена для своєчасного примусового запалювання паливно-повітряної суміші у циліндрах двигуна.

Крім цього, сучасні автомобільні двигуни обладнують комплексною електронною системою керування, яка забезпечує оптимальне регулювання основних систем двигуна під час його роботи. Крім того, вона виконує функції бортової діагностики двигуна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]