Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.ЗАГ.ВІДОМ.(88 с).doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
111.13 Mб
Скачать

1.4. Спеціальні транспортні засоби

Транспортний засіб спеціального призначення – транспортний засіб, призначений для виконання спеціальних робочих функцій (для аварійного ремонту, автокран, пожежний, автобетономішалка, вишка розвідувальна чи бурова на автомобілі, для транспортування сміття та інших відходів, технічна допомога, автомобіль прибиральний, автомобіль-майстерня, радіологічна майстерня, автомобіль для пересувних телевізійних і звукових станцій тощо (ЗУ) – рис. 1.26.

Автомобільний кран на базі автомобіля КрАЗ

Пожежний автомобіль

ЗиЛ-433474

Автобетонозмішувач

Автомобіль

для прибирання вулиць

Автомобіль Unimog для комунального господарства (Німеччина)

Важкий водомет «Лавина Ураган» для розгону демонстрацій (Росія)

Протитерористичний розміновувавач RG33 (США)

Рис. 1.26. Спеціальні автомобілі

1.5. Спортивні автомобілі

Спортивні автомобілі ( рис. 1.27) класифікують відповідно до вимог Міжнародної федерації автомобільного спорту.

Автомобіль-карт

Автомобіль для раллі

Автомобіль для змагань

«24 години Ле Мана»

Автомобіль для змагань «Формула 1»

Рис. 1.27. Спортивні автомобілі

1.6. Привід ведучих коліс

Колеса, які приводяться у рух двигуном, називають ведучими.

Якщо ці колеса є задніми, то автомобіль називають задньоприводним.

Якщо ці колеса є передніми, то автомобіль називають передньоприводним. Передні колеса у таких автомобілів є одночасно і ведучими, і керованими. Така компоновка автомобіля дозволяє дещо зменшити його вагу, спростити конструкцію, отримати більш зручне для пасажирів плоске днище, а також поліпшити керованість автомобіля під час руху на високих швидкостях та на поворотах. До недоліків такої схеми можна віднести погіршення зчеплення коліс з дорогою під час розгону та на підйомах, а також погіршення керованості автомобіля на слизькій дорозі під час гальмування двигуном.

Автомобілі з переднім або заднім приводом ведучих коліс інколи узагальнено називають моноприводними.

Багато автомобілів у наш час мають всі ведучі колеса. Їх називають повноприводними (іноді джипами – від марки американських всюдиходів Jеер).

Потреба у повному приводі коліс виникає у двох випадках:

• для підвищення прохідності автомобіля на бездоріжжі;

• для забезпечення можливості використання дуже великої потужності двигуна, яка не може бути реалізована шляхом приводу коліс лише одного ведучого моста. Саме цим пояснюється наявність повного приводу у багатьох сучасних так званих „кросоверів” або SUV (Sport Utiliti Vehicleспортивно-побутовий автомобіль) – рис. 1.28.

Рис. 1.28. Повноприводний автомобіль типу SUV (кросовер)

Наприклад, на стор. 2-10 настанови по експлуатації повноприводного автомобіля Hyundai Santa Fe зазначено: «Мощность двигателя может быть распределена на все колеса. Постоянный полный привод полезен при вождении в районах с таким поверхностями, где необходимо обеспечить сцепление колес с дорогой. Это не только облегчает вождение на сухих дорогах с покрытием, но и обеспечивает хорошую тягу при движении по скользким, заснеженным или мокрым дорогам, а также по грязи. Тем не менее ваша машина не предназначена для использования вне дороги, и не подходит для вождения на пересеченной местности.»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]