Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ММ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать

Лабораторна робота №2

Тема. Загальні принципи створення Web-сайтів з використанням мови HTML. Робота з текстом, списками, рисунками та таблицею

Мета. Оволодіти навичками для створення Web-сайтів з використанням мови HTML. Розглянути теги, які призначені для роботи з текстом, рисунками та використовуються при створенні таблиці.

Програмне забезпечення. Операційна система Windows, Internet Explorer.

Основні поняття.

HTML ( від англ. Hypertext Markup Language — «мова розмітки гіпертексту») — стандартна мова розмітки документів у Всесвітній павутині. Більшість веб-сторінок створюються за допомогою мови HTML (або XHTML). Мова HTML інтерпретується браузерами й відображається у вигляді документа, у зручній для людини формі.

HTML- документ – це звичайний документ у форматі ASCII. В основі мови лежать спеціальні дискриптори – теги, які визначають правила форматування даних. Код документа мовою HTML – це звичайний текстовий файл, який можна написати, наприклад, у програмі Блокнот. Файл створений у програмі Блокнот потрібно зберегти з розширенням .htm (або .html).

Тег - елемент HTML (управляючій код), що представляє із себе текст у кутових дужках <>. Тег є активним елементом, що змінює представлення наступної за ним інформації. Тег може мати деяку кількість атрибутів. Звичайно використовуються два теги - відкриваючий і закриваючий. У закриваючих тегах перед іменем тегу ставитися / slash. Регістр уведення символів неважливий. Пару тегів - відкриваючі й закриваючі прийнято називати контейнером.

У тег можуть бути властивості, які називають атрибутами, що дають додаткові можливості форматування тексту. Вони записуються у вигляді пари ім'я-значення, причому нечислове значення міститься в лапках.

Синтаксис тегу наступний:

<ТЕГ ІМ'Я_АТРИБУТА_1= "ЗНАЧЕННЯ 1"; "ЗНАЧЕННЯ 2"; ЗНАЧЕННЯ 2">

Імена кольорів та sRgb значення

Деякі елементи мови HTML можуть мати в якості атрибутів змінні що позначають кольори. Ці змінні застосовуються в основному для визначення кольору фона, тексту або гіперпосилань Html-Документа. Визначити той або інший колір при створенні Web-сторінки можна двома методами: за допомогою завдання спеціальних колірних міток, що позначають назви кольорів словами, або за допомогою шістнадцятирічного цифрового коду, що заміняє ці мітки.

Для виводу кольорових зображень на екран монітора застосовується палітра RGB (Red Green Blue). Згідно з даним стандартом, теоретичні основи якого були розроблені ще в XIX столітті вченим-фізиком Г.Гельмгольцем, можна одержати абсолютно будь-який бажаний відтінок шляхом змішання всього лише трьох фарб: червоної, зеленої й синьої.

Для відображення кольору шістнадцятирічним цифровим кодом прийнятий наступний синтаксис запису: перед самим кодом ставиться символ #, далі випливає набір із шести знаків у шестнадцатирічній системі числення (таб.3).

Таблиця 3. Таблиця HTML кодів кольорів

Колір

Символьна мітка

Цифровий код

Білий

White

#FFFFFF

Бірюзовий

Teal

#008080

Жовтий

Yellow

#FFFF00

Зелений

Green

#008000

Ярко-зелений

Lime

#00FF00

Кораловий

Coral1

#FF7256

Темно-бордовий

Maroon

#800000

Пурпурний

Purple

#800080

Рожевий

Fuchsia

#FF00FF

Сірий

Gray

#808080

Сірий

Silver

#C0C0C0

Оливковий

Olive

#808000

Голубий

Aqua

#00FFFF

Синій

Blue

#0000FF

Темно-синій

Navy

#000080

Шоколадний

Chocolate1

#FF7F24

Шоколадний

Chocolate4

#8B4513

Фіолетово-червоний

PaleVioletRed3

#CD6889

Червоний

Red

#FF0000

Чорний

Black

#000000