Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ММ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать

Індивідуальні завдання

для виконання лабораторної роботи №.4 Тема: «Загальні принципи створення Web-сайтів з використанням мови HTML. Робота з формою»

        1. Додайте до свого Web-сайту четверту сторінку на якій буде знаходитися форма.

        2. Для переходу між сторінками додайте гіперпосилання.

        3. На сторінках додати підказки за допомогою тегу <ACRONYM>

Лабораторна робота №5

Тема. Створення Web-сайтів з використанням мови HTML. Використання фреймів та каскадних листів стилів CSS.

Мета. Оволодіти навичками для створення Web-сайтів з використанням мови HTML. Розглянути теги, які призначені створення фреймів та каскадних листів стилів CSS.

Програмне забезпечення. Операційна система Windows, браузер Internet Explorer.

Фрейми

Фрейми дозволяють розбивати вікно перегляду браузера на декілька прямокутних частин, що розташовуються поруч один з одним. У кожну з цих частин можна завантажити окремий Html-документ, перегляд якого здійснюється незалежно від інших.

Між фреймами при необхідності можна організувати взаємодію, що полягає у тому, що вибір посилання в одному із фреймів може привести до завантаження документа в інший фрейм.

При створенні сторінок із фреймами розробляються декілька Html-файлів. Документи розкладки (layout), використовуються для створення структури Web-сторінок, тобто розподілу їх на кілька частин. Документи змісту (content) призначені для заповнення інформацією кожної з частин. Розмір фреймів задається або абсолютно, в пікселях, або відносно у відсотках.

Це єдиний випадок, коли в html-документі відсутні теги <body></body>. Замість них використовуються теги <frameset></frameset>, які й указують браузеру розбити вікно на кілька областей – фреймів.

Сфера застосування фреймів:

  • при необхідності організувати управління завантаженням документів в одну з частин вікна перегляду браузера при роботі в інший частині;

  • для розташування в певному місці вікна перегляду інформації, яка повинна постійно перебувати на екрані незалежно від змісту частин екрана.

  • для представлення інформації, яку зручно розташувати в декілька суміжних частинах вікна, кожна з яких може переглядатися незалежно.

Каскадні таблиці стилів

Каскадні (багаторівневі) таблиці стилів - cascading style sheets (CSS) - це потужний стандарт на основі текстового формату, що визначає представлення даних у браузері.

Якщо формат HTML надає інформацію про склад документа, то таблиці стилів повідомляють як він повинен виглядати. У такий спосіб каскадні таблиці стилів дають можливість зберігати вміст окремо від його представлення.

Стиль включає всі типи елементів дизайну: шрифт, фон, текст, кольори посилань, поля та розташування об'єктів на сторінці.

CSS розроблялися так, щоб забезпечити більший рівень контролю над розміщенням тексту й графіки. Каскадні таблиці стилів забезпечують належний рівень єдності оформлення, організації й контролю під час розробки вузла, який є недосяжним за допомогою одного тільки HTML.

CSS передбачає 3 типа таблиць стилів - вбудовані, впроваджені (внутрішні) і зв'язані (зовнішні).

Вбудований (Inline). Цей метод дозволяє взяти будь-який тег HTML і додати до нього стиль. Використання вбудованого методу надає максимальний контроль над усіма властивостями Web-Сторінки.

Впроваджений (Embedded). Впровадження дозволяє контролювати всю сторінку HTML. При використанні тегу <style>, поміщеного усередині розділу <head> сторінки HTML, у код вставляються деталізовані атрибути стилю, які будуть застосовуватися до всієї сторінки.

Зв'язаний (Linked або External). Зв'язана таблиця стилів - потужний інструмент, який дозволяє створювати зразки стилів (master styles), які можна потім застосовувати до всього вузла.

Основний документ таблиці стилів має розширення .css.

Будь-яка сторінка, пов'язана із цим документом, буде використовувати зазначені стилі.