Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка курсовая фин учет.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
527.36 Кб
Скачать

Зміст

Вступ……………………………………………………………

3

1

Організація процесу виконання курсової роботи ..............

5

2

Етапи, структура та зміст курсової роботи..........................

8

2.1

Етапи курсової роботи …………………………………………

8

2.2

структура та зміст курсової роботи …………………………..

11

2.3

Загальні правила подання матеріалу у курсовій роботі ...........

20

2.4

Структура висновків до курсової роботи ..................................

20

3

Вимоги до оформлення курсової роботи …….......................

22

3.1

Загальні вимоги до оформлення основної частини курсової роботи …………………………………………………………...

22

3.2

Вимоги до оформлення тексту ……………………………….

24

3.3

Вимоги до оформлення схем ......................................................

29

3.4

Вимоги до оформлення таблиць ................................................

29

3.5

Загальні правила цитування та посилання на використані джерела …………………………………………………………

32

3.6

Оформлення списку використаних джерел ...............................

34

3.7

Правила оформлення додатків ...................................................

35

4

Порядок захисту і оцінювання курсової роботи …………

37

5

Вимоги до рецензування курсової роботи і організації її захисту …………………………………………………………

41

Додатки:

  • організаційного характеру:

Додаток А

Рекомендована тематика курсових робіт ...……….…

56

Додаток б

Приклади планів курсових робіт за окремими темами

60

Додаток в

Література для виконання курсових робіт ………….

61

Додаток Д

Приклад оформлення титульного листа курсової роботи

72

Додаток Е

Критерії оцінювання результатів захисту курсової роботи ……………………………………………………

  • методичного характеру:

Додаток Ж

Нормативно-правове забезпечення фінансового обліку ..

Додаток З

Приклад складання схеми технологічного процесу обробки інформації з наповнення бази даних і отримання вихідних документів із застосуванням бухгалтерської програми на ПК ……………………..

ВСТУП

Виконання курсової роботи – це один з самостійних етапів навчання студента, процес творчого осмислення та узагальнення певних наукових результатів. Процес написання курсової роботи з певної дисципліни примушує студента отримувати вміння працювати з науковою літературою, знаходити невирішені проблеми з напрямку обраного дослідження та знаходити свої оригінальні шляхи їх вирішення. Курсова робота повинна виконуватись з фундаментальних дисциплін, що є основою отримання професійних знань та навичок. У цьому зв’язку необхідність виконання курсової роботи з дисципліни "Фінансовий облік" є логічним етапом навчання студентів за напрямом підготовки 6.030509 "Облік і аудит".

Виконання курсової роботи дозволяє не тільки отримати більш глибокі знання з певної теми, але і створити методичну основу для написання дипломної (магістерської), роботи адже методика виконання і курсової, і дипломної (магістерської) роботи студентами напрямом підготовки 6.030509 "Облік і аудит" єдина.

Зрозуміло, що підготовка якісної курсової роботи неможлива без певного методичного підґрунтя, яким виступають дані Методичні вказівки. Своєчасне ознайомлення студентів з характером висунутих вимог, тематикою курсових робіт, порядком роботи над їх виконанням та поданням на рецензування внесе планомірність у роботу студентів, що сприятиме вчасному і якісному виконанню та захисту курсового проекту.

Метою написання курсової роботи є систематизація, закріплення і розширення теоретичних і практичних знань студента з певної теми, яка в ідеальному варіанті повинна стати і темою майбутнього дипломного (магістерського) дослідження. Результат досягнення даної мети полягає у всебічному підвищенні якості професійної підготовки фахівців, удосконаленні їхнього наукового рівня, компетентності й умінні вільно орієнтуватися в зростаючому інформаційному потоці.

Методичні вказівки повною мірою відповідають вимогам системи управління якістю навчального процесу, що функціонує в ДонНУЕТ, зокрема стандартам:

  1. ІСУЯ – 7.5.1-03-03/УН. "Загальні вимоги до організації виконання індивідуальних завдань"

  2. ІСУЯ – 7.5.1-03-04/УН. "Загальні вимоги до організації СРС".

  3. ІСУЯ – 7.5.1-03-05/УН. "Загальні вимоги до організації НДРС".

  4. ІСУЯ – 7.5.1-03-06/УН. "Практична підготовка студентів".

  5. ІСУЯ – 7.5.1-03-02/УН. "Загальні вимоги до організації методичного забезпечення виконання індивідуальних завдань з дисциплін".

  6. ІСУЯ – 7.5.1-03-08/УН. "Загальні вимоги до організації підсумкового контролю".

Курсова робота з дисципліни "Фінансовий облік" є окремим модулем.

1.

ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОЦЕСУ виконаННЯ

КУРСОВОЇ РОБОТИ

Важливе значення для ефективної роботи над курсовою роботою має вибір її теми. Вибір теми не є випадковим. Найчастіше протягом навчання студенти вже виконували курсові роботи на певну тематику, а тому цю ж тему вони обирають для написання даного курсового проекту. Такий підхід є ефективним, адже у процесі поточного навчання студенти вже набули певних знань з обраної теми, тому можуть більш професійно вирішувати питання удосконалення теорії а, відповідно, і практики обліку. Враховуючі, що курсова робота є предметною (пишеться на матеріалах конкретного підприємства), перш ніж обрати її тему доцільно знайти підприємство, яке і стане базою курсового, а в майбутньому і дипломного дослідження. До вибору теми варто підійти дуже обережно, адже не всі теми можуть бути виконані на матеріалах обраного підприємства.

Тематика курсових робіт розробляється і затверджується кафедрою бухгалтерського обліку з урахуванням актуальності сучасних проблем. Рекомендована тематика курсових робіт наведена у додатку А.

Задача викладачів на цьому етапі - прокоментувати теми, допомогти студентам у їх виборі з урахуванням особистих здібностей, наукових інтересів, специфіки обраного підприємства та інших факторів. При виборі теми необхідно враховувати: інформаційне забезпечення і можливість збору практичного матеріалу, ступінь його конфіденційності; наукові інтереси студента і керівника; інтереси підприємств, що оплачують навчання студентів. Не допускається виконання курсових робіт за однаковими темами.

Заявки на теми курсової роботи збирає лектор курсу та призначає керівників, які будуть керувати їх виконанням. Закріплення тем та керівників оформлюється розпорядженням по Інституту обліку і фінансів. У цьому розпорядженні вказуються графік, терміни виконання та захисту курсової роботи. Зміна теми дослідження можлива в надзвичайних випадках після отримання дозволу завідуючого кафедри.

Після закріплення теми студент повинен узгодити з керівником зміст курсової роботи та отримати предметні рекомендації щодо її підготовки, особливо, якщо тема курсової роботи суто специфічна. На розсуд керівника студент може надавати на перевірку викладачеві матеріал за готовими розділами по ходу написання роботи, а не всю роботу зразу. Це пов’язано з тим, що в процесі виконання можуть бути виявлені методичні помилки, які напряму вплинуть на наступні розділи роботи. Тому виправивши їх, студенту легше буде виконати наступні частини роботи і вчасно захистити курсовий проект. Таким чином, після рецензування написаного матеріалу студент його доопрацьовує, робить виправлення і вже після цього (при наявності згоди керівника) курсову роботу можна оформлювати в чистовому варіанті.

Як правило, керівник перевіряє готову роботу протягом 3 днів і робить свій висновок з приводу її майбутнього захисту. Загальний висновок завжди пишеться на титульному аркуші такими фразами:

- "до захисту" – у випадку позитивної рецензії (при наявності незначних недоліків у змісті та оформленні роботи);

- "до захисту з урахуванням доопрацювання зауважень" – у випадку в цілому позитивної рецензії (при наявності незначних недоліків, які в цілому не порушують логічну структуру роботи. Найчастіше зауваження викладача у цьому напрямку зводяться до уточнення, більш повного розкриття окремих моментів роботи). Доопрацьовувати зауваження можна, роблячи відповіді на запитання керівника у вставних аркушах до роботи, або на оборотній стороні основних аркушів прямо під зауваженням викладача;

- "на переробку" – якщо висновок викладача негативний (в роботі не розкрито взагалі окремі важливі питання, маються порушення логічного викладу матеріалу, порядку оформлення). У цьому випадку доцільно ще раз отримати консультацію керівника та повністю переробити роботу з урахуванням його пропозицій.

Більш детально порядок оцінювання курсових робіт викладено у розділі 4 даних методичних вказівок.

З більш предметним змістом позитивних та негативних моментів роботи студент може ознайомитися, прочитавши рецензію керівника, яка завжди додається до перевіреної роботи, та продивившись зауваження по тексту курсового проекту, адже більшість викладачів незначні зауваження в рецензії не відображають, в той час як відповіді на них також повинні бути зроблені.

Готова курсова робота включає такі структурні елементи:

- титульний лист - за формою ВНЗ (додаток Б);

- зміст (попередньо узгоджений з керівником);

- розділи основного тексту курсової роботи;

- висновки;

- перелік використаних літературних джерел;

- додатки.

Готова курсова робота повинна бути завізована в методичному кабінеті кафедри бухгалтерського обліку, а для студентів заочної форми навчання також у заочному відділенні директорату Інституту обліку і фінансів.

Як вже зазначалось вище, керівник після перевірки курсової роботи надає до неї свою рецензію. Курсова робота повинна бути захищена у терміни, передбачені наказом. якщо студент не встигає захистити курсову роботу у визначений термін, він не допускається до складання іспиту з даного предмету.

2.

Етапи, СТРУКТУРА ТА ЗМІСТ КУРСОВОЇ РОботи

2.1 Етапи курсової роботи

При виконанні курсової роботи необхідно враховувати, що процес її написання і захисту складається з декількох послідовно взаємозалежних етапів.

Залежно від теми курсової роботи, її структура та зміст|вміст| розрізнятиметься, при цьому загальними|спільними| етапами роботи щодо її виконання є: організаційний, дослідницький, аналітичний та завершальний. Кожний етап роботи над курсовою роботою має свої завдання.

На організаційному етапі студенту необхідно виконати такі завдання:

- ознайомитись з тематикою курсових робіт, вибрати тему, осмислити питання досліджуваної теми та скласти план;

- встановити контакт з керівником курсової роботи, узгодити план, ознайомитися з календарним графіком її виконання;

- отримати методичні вказівки щодо виконання курсової роботи.

Другий дослідницький етап виконання курсової роботи включає:

- складання бібліографії за обраною темою;

- ознайомлення з літературними джерелами та їх обробка;

- дослідження нормативно-правових документів та їх систематизація;

- ознайомлення з|із| практичними матеріалами підприємства - об'єкту дослідження, методикою обліку за окремою обраною ділянкою облікового процесу (Планом рахунків, формою обліку, специфікою застосування|вживання| інформаційних систем відносно обраної теми - автоматизованої форми обліку|урахування|, технікою накопичення інформації в регістрах обліку, технікою складання форм звітності), збір документів на підприємстві;

Третій – це аналітичний етап роботи над курсовим проектом. На цьому етапі студенту необхідно виконати такі завдання:

- написати вступ і теоретичну частину;

  • визначити позитивні та негативні сторони методології та методики бухгалтерського обліку за обраною темою курсової робити;

- написати практичну частину курсової роботи;

  • оцінити організацію бухгалтерського обліку на досліджуваному підприємстві з точки зору відповідності загальним вимогам, використання персональних комп’ютерів та програмного забезпечення, висунути пропозиції з удосконалення питань автоматизації обліку на підприємстві;

  • систематизувати інформацію і завершити написання курсової роботи (зробити висновки та пропозиції за кожним розділом, які включені до плану).

Останній – завершальний етап включає такі завдання:

- реєстрація курсової роботи на кафедрі бухгалтерського обліку;

- надання курсової роботи до перевірки керівнику, отримання від нього відгуку;

- доопрацювання курсової роботи згідно з зауваженнями керівника;

- підготовка до захисту, подання до захисту та захист курсової роботи .

Структурно-логічна схема виконання курсової роботи за її етапами представлена на рис. 1.

Рис. 1 – Структурно-логічна схема виконання курсової роботи

Наукове дослідження не може проводитися без плану. Тільки планове дослідження дає змогу надійно крок за кроком глибоко пізнавати нові об'єктивні закономірності навколишньої дійсності.

З урахуванням специфіки творчого процесу до плану дослідження вносять все, що можна заздалегідь передбачити. Приклади планів курсових робіт за окремими темами наведено в додатку В.