Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка курсовая фин учет.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
527.36 Кб
Скачать

Додаток ___ Таблиця 1 - Графік документообігу (наприклад, прибуткового касового ордера)

№п/п

Найменування документа

Хто

складає

Коли

складає

Кому надає

Коли

надає

Де відобража-ється інформація

Коли

відображається

інформація

Хто

передає

до архіву

Коли передає до архіву

У цьому ж підрозділі слід вказати, яким чином на підприємстві організується облікова політика та розкрити її основні положення в частині обліку об’єкта дослідження.

Зверніть увагу, що у цьому підрозділі розкриваються особливості саме регламентного забезпечення обліку на підприємстві, тому не слід вказувати якими документами оформлюється облік операцій з об’єктом дослідження, на яких рахунках та в яких облікових регістрах відображається інформація.

Окрім зазначених документів у додатках можна надати схему структури підприємства, бухгалтерії, копію посадової інструкції бухгалтера, який займається обліком операцій з об’єкту дослідження, копію наказу про облікову політику і т.д.

У третьому розділі "Документальне оформлення операцій з …." вказується необхідність документування та вимоги, що пред’являються до документів, детально описується якими первинними документами повинна оформлюватися кожна конкретна господарська операція з об’єктом дослідження. У цьому ж підрозділі, якщо це необхідно розкривається порядок складання звітності матеріально відповідальними особами. Зазначена інформація викладається на загальнотеоретичних засадах (тобто, на матеріалах підручників з обліку). Після цього треба порівняти загальнотеоретичну методику документування з процедурою документування, яка фактично здійснюється на підприємстві, виявити недоліки та запропонувати напрямки їх усунення. У додатках наводяться усі первинні документи та звітність матеріально відповідальних осіб, якими необхідно оформлювати операції з об’єктом дослідження. Якщо немає можливості надати копії документів з підприємства необхідно їх заповнити вручну самостійно. Усі документи прикладаються в одному екземплярі.

У четвертому розділі "Синтетичний та аналітичний облік операцій з……." розкриваються особливості обліку операцій з об’єктом дослідження, зокрема вказується:

А) на якому бухгалтерському рахунку ведеться облік цих операцій та надається його характеристика згідно Інструкції про застосування Плану рахунків, у додатках наводиться кореспонденція рахунків;

Б) у якому обліковому регістрі ведеться синтетичний облік операцій (зазначається хто його складає, на підставі яких документів, періодичність складання, вказується яка інформація міститься в регістрі, з якими регістрами і за якими показниками цей регістр взаємопов’язаний);

В) як ведеться аналітичний облік за даним об’єктом дослідження та у якому регістрі, також вказуються особливості його складання;

Існуючі теоретичні засади синтетичного та аналітичного обліку треба порівняти з практичними даними підприємства, виявити недоліки та розробити напрямки їх усунення.

У додатках з цього підрозділу треба навести форми регістрів синтетичного та аналітичного обліку, форми фінансової, податкової та статистичної звітності, в яких накопичується інформація про досліджувані операції, витяг по рахункам Головної книги або оборотно-сальдовий баланс.

Якщо немає можливості надати копії цих документів, усі вони заповнюються вручну.

Майте на увазі! Уся первинна документація, регістри синтетичного та аналітичного обліку, а також форми звітності повинні бути взаємопов’язані між собою (дані первинної документації повинні бути відображені в звітності матеріально відповідальних осіб, дані звітності – в регістрах обліку, а дані регістрів, в свою чергу, в звітності). Якщо регістр міститься на декількох сторінках, можна прикласти ксерокопію першої і останньої його сторінки (важливою умовою при цьому є наявність підсумків за цим регістром). Ці додатки мають бути за один і той же обліковий період (краще брати станом на 1 січня поточного року).

У п’ятому розділі «Формування звітної інформації про….» варто вказати на необхідність подання інформації з об’єкту дослідження у звітності; вимоги, що висуваються до неї; порядок здійснення підготовчої роботи до складання звітності; у яких формах фінансової, податкової та статистичної звітності показується інформація про об’єкт дослідження; детальну методику формування інформації для цілей складання звітності. Слід вказати на недоліки у формах звітності та розробити рекомендації з їх усунення.

У шостому розділі "Технологія облікового процесу операцій…із застосуванням ПК" розкривається технологія автоматизованого обліку.

У цьому розділі студент розкриває:

А) необхідність автоматизації обліку;

Б) постановку задачі з обліку об’єкта дослідження, яку має виконати автоматизована система, взаємозв’язок цієї підсистеми з іншими підсистемами;

В) які бухгалтерські програми у даний час є на ринку комп’ютерних послуг, їхню загальну характеристику, переваги та недоліки;

Г) з зазначених програм студент обирає найбільш прийнятну і надає її детальну характеристику;

Д) що є вхідною інформацією для обліку та її характеристику в формі таблиці (табл.1);

Таблиця 1 - Характеристика первинних документів по задачі

"Облік операцій….."

Найменування

первинних документів

Періодичність надходження на обробку

Джерело формування

Спосіб

формування

Ж) що виступає вихідної інформацією та її характеристику в формі таблиці (табл.2)

Таблиця 2 - Характеристика вихідних документів по задачі

"Облік операцій…."

Найменування вихідного документа

Форма надання

Періодичність

Термін видання

Одержувач інформації

З) описати детально, яким чином здійснюється автоматизований процес обробки інформації та у додатку навести його блок-схему (приклад блок – схеми наведено у додатку Г).

Якщо на підприємстві бухгалтерський облік автоматизований, можна надати інформацію за тією бухгалтерською програмою, яка фактично використовується. При необхідності розділи можуть доповнюватись підрозділами.