Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metrolog_ya_neff_14.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
499.2 Кб
Скачать
  1. Поршневі насоси для перекачування нафтопродуктів

Поршневі нафтові насоси практично не застосовуються для магістрального транспорту нафтопродуктів. Загалом на промислі вони застосовуються тільки для внутрішньопромислового транспортування нафти.

При цьому до них висуваються підвищені вимоги з пожежної безпеки, оскільки втрата герметичності одного з елементів за наявності перегріву рухомих частин або іскріння електричного привода можуть призвести до вибуху та пожежі.

Серед поршневих і плунжерних насосів бурові насоси є найбільш потужними і це визначає спосіб регулювання подачі допомогою коробки передач, яка використовується в конструкції цих насосів. Регулювання подачі здійснюється східчасто. Конструкція окремих насосів передбачає можливість

зміни подачі за рахунок застосування змінних детаией гидроблока (гільз і поршнів різних діаметрів).

Рисунок 1.16- Насос НБ-125 НБ-125: 1-косозуоая передача, 2-ексцентріковиі вал, 3-шатун, 4-трансмісійний вал, 5-шків, 6 - головка шатуна, 7-повзун (крейцкопфа), 8-накладки, 9-шток, 10- корпус сальника, 11-диск-відбивач, 12-ущільнення штока поршня, 13-гідравлічна коробка, 14-сідло клапана, 15-компенсатор, 16-діафрагма, 17-клапан запобіжний, 18-нагнітальний колектор, 19-клапан робітник, 20-ущільнення , 21-коронка, 22- кришка циліндра, 23-всмоктуючий колектор, 24-поршень, 25-циліндрова втулка, 26-шток поршня, 27-ущільнення, 18-рама.

Насос трьох плунжерний НП-90 (рис. 1.17) призначений для нагнітання води і розчинів в пласт в системах підтримки пластового тиску, а також для подачі робочої рідини при видобутку нафти гідропоршневими насосами.

Рисунок 1.17- НП-90 1-насос, 2-асинхронний електродвигун, 3-редуктор червячний 4-плита, 5-кулачкова муфта, 6-кожух.

Для обладнання гирла нагнітальних свердловин застосовується арматура АНК1-65 /21, АНК1-65 / 35, АУН50-21.

Насоси поршневі НЦ320 (Рисунок 1.18) і НПЦ32 - двостороннього діяння, створені для нагнітання водянистих середовищ (глинистих, цементних, сольових сумішей) при промивально-продавлюючих роботах і цементування нафтових і газових свердловин в процесі їх буріння і серйозного ремонту.

Рисунок 1.18-НЦ320

Із поршневих насосів, уживаних для внутрішньопромислового перекачування нафти, найбільш відомі насоси НГР-350/50 і 9ГР.

Насос НГР-250/50 (рисунок 1.19) горизонтальний двоциліндровий, подвійної дії, приводиться у рух окремим електродвигуном через клинопасову передачу.

й *5 т н Ш

Рисунок 1.19 - Насос НГР-250/50(продуктивність 250 л/хв., макс. роб. тиск 5 МПа): 1 - всмоктуючий патрубок; 2 - втулка циліндра;3 - натискний гвинт; 4 - притискна втулка; 5 - клапан; 6 — кришка клапана;7 - нагнітальний патрубок із перепускним краном; 8 - траверса; 9 - запобіжний клапан; 10 - привідний шків; 11 - ведучий вал; 12 - відома шестерня; 13 - розбризкувач; 14 - поршень; 15 - сальникове ущільнення штока; 16 - шток поршня; 17 - крейцкопф; 18 - шатун

Для мастила вузлів кривошипно-шатунного механізму в картер блока заливається масло. Провідна шестерня й нижня робоча поверхня крейцкопфа змащена зануренням у масло,а решта вузлів змащена за допомогою спеціальних пристроїв або розбризкуванням масла в картері. Зокрема, спеціальний розбризкувач 13 установлений на роз'ємній головці шатуна, одночасно служить і для подачі масла до підшипника головки. При нормальній роботі насоса не повинно бути інших шумів і стуків, окрім звичайного шуму, властивого працюючому

механізмові. Безперебійна робота механізму багато в чому залежить від правильного і вчасного мастила його вузлів.

Роликові підшипники валів та кулькові підшипники привідного шківа змащені консистентним мастилом або солідолом. Це мастило вводиться у корпуси підшипників прес-шприцом через 10-15 діб роботи насоса.

Решта вузлів механізму привода змазана мастилом, залитим у картер до рівня нижньої паралелі крейцкопфа (до висоти риски на масловказівнику). Для забезпечення нормального процесу мастила необхідно регулярно перевіряти рівень масла в картері й за необхідності доливати в нього чисте фільтроване мастило (машинне або автол)повна заміна масла в картері проводиться через кожні 300 годин, роботи насоса.

Слід пам’ятати, що при використовуванні брудного мастила і при недбалому збиранні кривошипно-шатунного механізму може виникнути небезпека порушення мастила підшипників шатунів і прискореного їх зносу. До таких наслідків можуть призвести також неправильне положення розбризкувача на голівці шатуна та засмічення отворів, що підводять мастило до пальця шатуна.

Велике значення для мастила вузлів кривошипно-шатунного механізму має напрям обертання колінчастого вала, оскільки при неправильному обертанні розбризкувач не зачерпує мастило і практично не працює. Розбризкування масла відбувається при обертанні привідного шківа за годинниковою стрілкою (дивлячись зі сторони рукоятки керування фрикційною муфтою).

У порівнянні з відцентровими насосами поршневі насоси вимагають більш частішого ремонту. Це пов'язано в основному з швидким зносом ущільнюючих елементів поршня й клапанів, а також інших деталей, які піддаються дії інтенсивного навантаження пружин клапанів, пальців та підшипників шатунів.

  1. Запобіжні пристрої, які входять до обладнання для комплексної підготовки газу

Для керування роботою та забезпечення нормальних умов експлуатації посудини в залежності від призначення повинні бути оснащенні:

  • запірною апаратурою або запірно-регульованою арматурою;

  • приладами для вимірювання тиску;

  • приладами для вимірювання температури;

  • запобіжними пристроями;

  • покажчиками рівня рідини.

Існує широкий спектр запобіжних клапанів, що мають безліч різних застосувань в різних галузях. Крім того, національні стандарти встановлюють багато видів запобіжних клапанів.

За видом затвору:

  • мембранні;

  • тарільчасті;

  • поршневі.

Посудини, споряджені швидкозмінними затворами, повинні мати запобіжні пристрої, що виключають можливість включення посудини під тиском при не повному закритті кришки і відкривання її при наявності в посудині тиску.

Запірна або запірно-регульована арматура повинна встановлюватися на штуцерах, безпосередньо приєднаних до посудини, або на трубопроводах, які підводять і відводять від посудини робоче середовище. При послідовному з’єднанні кількох посудин необхідність встановлення такої арматури між ними визначається розробником проекту.

Різниця між запобіжною арматурою і захисною арматурою полягає в тому, що при виникненні аварійного значення параметра робочого середовища запобіжна арматура відкривається для випуску середовища, а захисна закривається, відмикаючи ділянку чи частину трубопроводу, що підлягають захисту. Небезпечний надлишковий тиск може виникнути в системі як в результаті сторонніх чинників (неправильна робота обладнання, передача тепла від сторонніх джерел, неправильно зібрана тепломеханічна схема і т.д.), так і в результаті внутрішніх фізичних процесів, зумовлених певною вихідною подією, не передбаченою при нормальній експлуатації.

Запобіжні клапани встановлюються скрізь, де це може статися, але

особливо вони важливі в сфері експлуатації промислових та побутових об’єктів, що працюють під тиском.

Технічні вимоги до запобіжних клапанів. Головною і найбільш відповідальною вимогою, яка ставиться до запобіжних клапанів, є висока надійність, що включає в себе:

  • безвідмовне і своєчасне відкриття клапана при заданому перевищенні робочого тиску в системі;забезпечення клапаном необхідної пропускної здатності у відкритому положенні;

  • здійснення своєчасної зворотної посадки (закриття) з необхідним ступенем герметичності при заданій величині падіння тиску в системі після аварійного спрацьовування і збереження встановленого рівня герметичності при подальшому зростанні тиску до величини робочого;

  • забезпечення стабільності роботи, тобто збереження протягом усього терміну експлуатації і заданого числа циклів спрацьовування параметрів налаштування, і необхідного рівня герметичності запірного органу при робочому тиску.

Запобіжні клапани підлягають періодичній перевірці в спеціалізованій організації або випробуванню в дії. Всі клапани повинні бути випробувані на міцність, щільність, а також герметичність сальникових з'єднань і ущільнювальних поверхонь.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]