Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_risk 2007.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Полтавський національний технічний університет

імені Юрія Кондратюка

Кафедра економіки підприємства

методичні вказівки

до виконання контрольної роботи з курсу

“Економічні ризики”

для студентів спеціальності 6.050.100 “Економіка підприємства” та її спеціалізації “Економіко-правове регулювання діяльності підприємства”

заочної і прискореної форм навчання

Полтава 2007

Методичні вказівки до виконання контрольної роботи з курсу “Економічні ризики” для студентів спеціальності 6.050106 “Економіка підприємства” та її спеціалізації “Економіко-правове регулювання діяльності підприємства” заочної і прискореної форм навчання. – Полтава: ПолтНТУ, 2007. – 32 с.

Укладачі: І.А. Брижань, кандидат економічних наук, доцент;

С.Ю. Кулакова, старший викладач.

Відповідальний за випуск: завідувачка кафедри економіки підприємства - В.Я. Чевганова, кандидат економічних наук, доцент.

Рецензент: Л.М. Шимановська-Діанич, кандидат технічних наук, доцент кафедри економіки підприємства Полтавського університету споживчої кооперації України.

Затверджено науково-методичною радою університету

Протокол № 5 від 19 . липня . 200 7 р.

Редактор Я.В. Новічкова

1. Загальні положення

1.1. Розвиток економіки на сучасному етапі тісно пов’язаний із зміцненням і поширенням ринкових принципів господарювання. А в процесі становлення ринкових відносин в Україні буде посилюватися невизначеність (попит, ціни) та конкуренція. Щоб вижити за таких умов, керівникам підприємств необхідно впроваджувати нові технології й технічні новинки, приймати сміливі та нетрадиційні рішення, а це підвищує ступінь економічного ризику. Тому слід навчитися прогнозувати події, оцінювати рівень ризику, йти на нього, але не виходити за межі допустимого. Основні завдання під час прийняття рішень – це врахування ризику, керування ним, зведення до прийнятних меж, зниження можливих збитків. Отже, важливою проблемою є оцінювання ризику в різних сферах економічної діяльності, розвиток відповідних механізмів щодо моніторингу та менеджменту ризику. Предметом вивчення курсу "Економічні ризики" є господарська діяльність підприємств в умовах невизначеності й ризику. Контрольна робота із цієї дисципліни має велике значення для закріплення та поглиблення теоретичних знань, освоєння методів техніко-економічних розрахунків, набуття навиків використання довідкових, нормативних даних.

1.2. Завдання курсу полягає у тому, щоб навчити:

  • кількісно оцінювати ризик;

  • узагальнювати термінологічну базу теорії економічних ризиків;

  • ідентифікувати вид ризику;

  • розпізнавати причини й фактори, що викликають ризик у діяльності підприємств;

  • досліджувати можливі способи захисту від ризиків.

1.3. Курс “Економічні ризики” студентам заочної та прискореної форм навчання доцільно вивчати в такій послідовності:

  • ознайомитися з робочою програмою та методичними вказівками до вивчення курсу;

  • ознайомитися з літературою, рекомендованою для вивчення курсу;

  • скласти стислий конспект із кожної теми курсу;

  • розв’язати відповідні задачі контрольної роботи;

  • підготуватися до заліку.

На лекціях студентам заочної та прискореної форм навчання викладаються окремі вузлові питання найбільшої складності. На практичних заняттях з’ясовуються і розв’язуються задачі й питання, які викликають у них труднощі при виконанні контрольної роботи.

Із курсу виконується одна контрольна робота, що складається з відповіді на теоретичне питання за варіантами (див. додаток 1) та розв‘язання практичних задач.

Виявлення причин ризику, ідентифікація його виду, оцінка його значення – це складові системи управління ризиком. Є ще одна важлива складова – зменшення ступеня ризику. Прийоми зниження існують різні залежно від умов та виду ризику. Тому доцільно при розв'язуванні задач контрольної роботи відповідати на питання про способи управління ризиком.

При вирішенні задач не можна обмежуватися лише поданням кінцевого результату. Необхідно навести зміст завдання, а також докладно викласти всі розрахунки. До контрольної роботи слід подати список використаної літератури.

Контрольна робота з курсу “Економічні ризики” повинна вміщувати відповідь на теоретичне питання та розв’язання шести задач, варіанти яких для кожного студента визначаються викладачем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]