Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_vkazivki_Potentsial_2014.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
2.96 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Полтавський національний технічний університет

імені Юрія Кондратюка

Кафедра економіки підприємства та управління персоналом

Методичні вказівки до виконання курсової роботи

з дисципліни «Потенціал і розвиток підприємства»

для студентів напряму підготовки

6.030504 «Економіка підприємства»

Полтава 2013

Методичні вказівки до виконання курсової роботи з дисципліни «Потенціал і розвиток підприємства» для студентів напряму підготовки 6.030504 «Економіка підприємства». – Полтава: ПолтНТУ, 2013. – 40 с.

Укладачі: Жучкова Г.А., ст. викладач;

Міняйленко І.В., ст. викладач;

Биба В.В., канд. техн. наук, доцент

Відповідальний за випуск: Чевганова В.Я., завідувач кафедри економіки підприємства та управління персоналом, канд. екон. наук, професор

Рецензент: Щепак В.В., канд. техн. наук, доцент

Затверджено науково-методичною радою університету

Протокол № __ від __.__.2013 р.

Авторська редакція

Верстка В.В. Биба

20.29.11.03

Зміст

Вступ.........................................................................................................

4

Загальні положення...............................................................................

5

Розділ 1 Оцінювання потенціалу підприємства…................................

6

Розділ 2 Оцінка вартості машин і обладнання......................................

20

Розділ 3 Оцінювання конкурентоспроможності потенціалу підприємства.............................................................................................

24

Розділ 4 Оцінювання нематеріальних активів………………………..

30

Розділ 5 Оцінка бізнесу…………………………...................................

39

Інформаційне забезпечення вивчення дисципліни...............................

48

Вступ

Під час формування ринкової економічної системи набувають особливої актуальності проблеми планування та оптимізації можливостей підприємств довгострокового й поточного характеру. Досвід зарубіжних країн свідчить про необхідність утворення гнучких виробничо-організаційних систем, що уможливлювали б миттєве реагування на зміни в навколишньому середовищі. З огляду на це слід приділити увагу переосмисленню концептуальних підходів до створення та розвитку вітчизняних підприємств, а передовсім до процесів цілеспрямованого формування оптимальної структури потенціалу.

Ще й до сьогодні процесам оптимізації структури потенціалу підприємства не завжди приділяють належну увагу. Кризовий стан національної економіки та окремих підприємств, що супроводжується недовикористанням виробничих потужностей, нагромадженням понаднормативних запасів матеріалів і готової продукції, скороченням чисельності працівників, зниженням їхнього кваліфікаційного рівня й продуктивності праці та іншими негативними явищами, закономірно призводить до втрати потенціалу. Нагадаємо, що розмір і структура потенціалу сучасних виробничо-комерційних організацій формуються за рахунок нагромаджених за радянських часів основних фондів, земельних ділянок, технологій і т. д. Хаотичність процесів розвитку й неконтрольованість кризових тенденцій на макрорівні спричинили руйнацію структури потенціалу, що виявилося в порушенні пропорцій між основними елементами соціально-економічних систем сучасних підприємств. У свою чергу, багаторівнева деформація пропорцій і зв’язків між складовими виробничих, соціальних, комерційних та інших підсистем підприємств зумовила мультиплікативність дезорганізації і ініціювала наступний виток кризових загальносистемних змін.

Формування потенціалу підприємства – це процес ідентифікації та створення спектра підприємницьких можливостей, його структуризації й побудови певних організаційних форм задля стабільного розвитку та ефективного відтворення.

Головними завданнями дисципліни «Потенціал і розвиток підприємства» є вивчення новітніх методів і засобів ефективного формування потенціалу, забезпечення його конкурентоспроможності в сучасних умовах господарювання, набуття практичних навичок оціночної діяльності як необхідної складової раціонального управління розвитком потенціалу підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]