Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metrolog_ya_neff_14.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
499.2 Кб
Скачать
  1. Теплообмінне обладнання

Теплообмінне устаткування на промислах призначене в основному для

охолодження газу, а також для обігріву газу і рідини (конденсат + вода + інгібітори). Газ охолоджується холодним газом, конденсатом або хладагентами (пропан-бутан, аміак). Обігрівають газ потоком гарячого газу, газовими пальниками. Рідину обігрівають нагрітим інгібітором, а інколи парою.

Апарати, призначені для керованого теплообміну, називають теплообмінниками. Теплообмінники в комплексі з трубопровідною арматурою, контрольно-вимірювальними пристроями, засобами автоматизації складають теплообмінне промислове устаткування.

На промислах застосовують поверхневі теплообмінники. У них теплоносії розділені стінкою, через яку передається теплота від одного теплоносія до іншого.

До них відносяться трубчасті теплообмінники: кожухотрубчасті, типу «труба в трубі» і занурюючі (рисунок 1.11).

Рисунок 1.11—Теплообмінник кожухотрубчатий

Кожухотрубчасті теплообмінники (рисунок 1.12, а) складаються з пучка труб 4, кінці яких закріплені в трубних гратах 2. Пучок труб поміщений усередині спільного кожуха з вхідними і вихідними патрубками. Охолоджуваний гарячий газ проходить усередині трубок, а холодний охолоджуючий газ - через кожух, міняючи напрями на перегородках.

Теплообмінники типу «труба в трубі» (рисунок 1.12,6) складаються з розташованих один над одним елементів. Кожен елемент складається з двох труб: зовнішньої 8 великого діаметру і концентрично розташованої внутрішньої труби 9. Елементи сполучені послідовно. Це дає можливість складати блоки з майданом теплообміну від 20 до 80 м2. Гарячий газ подають у внутрішні труби 9, холодний пропускають через зовнішні 8.

8 З

Рисунонок 1.12-Теплообмінники а - кожухотрубчатий; б - типу «труба в трубі»;

1-вхід гарячого газу;2-трубна решітка;3-вхід холодного охолоджуючого газу;Ф-трубки;5—колектор;6—вихід охолоджуючого газу; 8—зовнішня труба;9-

внутрішня труба;

  1. Типи насосних агрегатів, котрі входять до складу технологічного обладнання комплексної підготовки газу

Сучасний нафтогазовий промисел являє собою об’єкт, що насичений значною кількістю обладнання, котре забезпечує проведення таких процесів:

підйом вуглеводневої сировини на земну поверхню;

  • проведення вимірювання основних технічних показників;

  • внутрішньопромислове перекачування продукції свердловин;

  • внутрішньопромислова підготовка нафтопродуктів;

  • нагнітання підготовлених нафти і газу до трубопроводів,якими вони транспортуються до нафтоналивних станцій (для нафтопродуктів), а також для газотранспортних мереж.

Розглянемо докладніше конструкції основних насосів, котрі застосовуються для трубопровідного транспортування нафтопродуктів, як внутрішньопромисловими, так і магістральними трубопроводами.

При трубопровідному транспортуванні нафтопродуктів використовується два класи насосів:

  • поршневі (плунжерні);

  • відцентрові;

До обох типів насосів висуваються підвищені вимоги з техніки безпеки при роботі в пожежовибухонебезпечних умовах. При цьому вони повинні виконуватися стійкими до корозійного впливу вуглеводневої сировини.

Поршневі насоси переважно застосовуються для транспортування рідин підвищеної в’язкості й суттєво програють відцентровим насосам за показником продуктивності.

Відцентрові насоси застосовуються у переважній більшості випадків транспортування рідких фракцій вуглеводневої сировини. Вони добре працюють в умовах перекачування рідин зі зниженою в’язкістю. Проте програють поршневим насосам за показником напору, який утворюється на вихідному патрубку.

Як поршневі, так і відцентрові нафтові насоси мають низку типорозмірів, що забезпечують широку гаму показників продуктивності, тиску (напору) на вихідному патрубку

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]