Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МеТеОрОл.ЛАБОРАТОРНІ 2009.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

Теоретичні відомості до роботи

Атмосферні опади – це вода у рідкому чи твердому стані, яка випадає з хмар на поверхню землі.

Розрізняють такі види опадів: дощ, сніг, град, мряка, льодова та снігова крупа, льодові голки.

Опади характеризуються за товщиною шарою (у мм), сезонним розподілом, тривалістю (часом) випадання, інтенсивністю, ймовірністю випадання.

Дощ складається із крапель діаметром понад 0,5 мм, а мряка – із краплин діаметром від 0,5 до 0,05 мм. Мряка за рахунок цього може повільно переноситись вітром.

Сніг (сніжинки) – це кристалічні утворення, форма всіх сніжинок – шестипроменева, діаметр кожної з них – кілька міліметрів.

Мокрий сніг або сніг з дощем випадають із підвищенням температури до 00 і вище, коли сніжинки злипаються в пластівці.

Снігова й льодяна крупа (білі або прозорі дрібні округлі крупинки діаметром до 1 мм) випадають із шарувато-дощових чи купчастих дощових хмар, якщо температура від’ємна. Під час дуже сильних морозів із хмар нижнього ярусу можуть випадати голки льоду – кристали у вигляді шестикутних призм. Якщо відбувається інверсія температури, краплі дощу замерзають у повітрі і на земну поверхню можуть випадати кульки льоду діаметром 1-3 мм (льодяний дощ).

Град – це невеликі шматки льоду неправильної форми та шаруватої будови. Випадає влітку, в жарку погоду з великою нестійкістю атмосфери та при значних запасах вологи у хмарі з купчасто-дощових конвективних хмар. Градини утворюються внаслідок багаторазових конвективних піднімань-опускань кристалів льоду, внаслідок чого в нижній частині хмари на градини осідає вода, а у верхній частині (з від’ємними температурами) вона замерзає.

Сніговий покрив характеризується за щільністю, тривалістю залягання (в днях), висотою, розподілом за орографічними елементами рельєфу, запасом води.

На метеостанціях кількість опадів(рідких) вимірюють за допомогою опадоміра, або самописного приладу – плювіографа. Опадомір або дощомір – це циліндричне відро, спеціально захищене від вітру. Висоту снігового покриву визначають за допомогою снігомірної рейки.

Вид опадів залежить від їх генезису (походження). За генезисом розрізняють такі типи опадів: облогові, зливові, мряка.

Облогові опади (дощ чи сніг) пов’язані з атмосферними фронтами, шарувато-дощовими і високошаруватими хмарами. Це тривалі опади середньої інтенсивності, що випадають на великій площі порівняно рівномірно. Переважають в холодну пору року.

Зливові опади (літні дощові зливи, сильний снігопад) короткочасні, але інтенсивні, вони випадають на порівняно меншій площі з купчасто-дощових хмар конвективного походження. Переважають в теплий період року (хоча і взимку бувають снігопади зливового типу).

Мряка – це опади малої інтенсивності, що складаються з дуже дрібних крапель води чи сніжинок. Вони випадають із шаруватих та шарувато-купчастих хмар, утворюються в межах однієї стійкої повітряної маси.

Рис. 15. Опадомір Третякова

Рис. 16. Снігомірні рейки:

а) стаціонарна; б) переносна

Рис. 17. Плювіограф

Задачі до лабораторної роботи № 7.

  1. Середня інтенсивність літнього дощу в червні на Волині – 5мм/хв. Розрахуйте місячну суму опадів для території області, якщо відома середньомісячна тривалість одного дощу (45 хв) та кількість випадків його випадання (до 10).

  1. Середня інтенсивність літнього дощу в травні на Волині – 3 мм/хв. Розрахуйте місячну суму опадів для території області, якщо відома середньомісячна тривалість одного дощу (30 хв) та кількість випадків його випадання (до 12).

  1. Водність дощової хмари становить 15 г/м3. Розрахуйте середній розмір однієї краплі в хмарі, якщо відомо, що їх кількість коливається біля 10 000 крапель/м3.

  1. Водність дощової хмари становить 25 г/м3. Розрахуйте середній розмір однієї краплі в хмарі, якщо відомо, що їх кількість коливається біля 1 000 крапель/м3.

  1. Водність дощової хмари становить 20 г/м3. Розрахуйте середній розмір однієї краплі в хмарі, якщо відомо, що їх кількість коливається біля 5 000 крапель/м3.

  1. На Волині пройшла злива інтенсивністю 5мм/хв., дощ ішов 1 год. Який шар опадів утвориться, якщо площа, охоплена дощем, становила 3 км2?

  1. На Волині пройшла злива інтенсивністю 2,5 мм/хв., дощ ішов 1,5 год. Який шар опадів утвориться, якщо площа, охоплена дощем, становила 2 км2?

  1. На Волині пройшла злива інтенсивністю 7 мм/хв., дощ ішов 130 хв. Який шар опадів утвориться, якщо площа, охоплена дощем, становила 2 км2?