Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МеТеОрОл.ЛАБОРАТОРНІ 2009.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

2. Вимоги до виконання і оформлення

ЛАБОРАТОРНИХ РОБІТ

Основна мета виконання лабораторних робіт з дисципліни „МЕТЕОРОЛОГІЯ І КЛІМАТОЛОГІЯ” студентами денної та заочної форми навчання полягає в узагальненні знань та умінь, які отримані ними в процесі теоретичного вивчення даного предмета, оволодінні навичками застосування отриманих теоретичних знань на практиці, а також вивчення будови та принципів роботи з основними метеорологічними приладами. Водночас кожна робота є результатом самостійного опрацювання студентами навчального матеріалу та виконання завдань, передбачених програмою.

Оформлення лабораторної роботи

Оскільки „Метеорологія і кліматологія” – це дисципліна, яка передбачає опанування студентами основних навичок та вмінь визначення параметрів стану атмосфери, метеорологічних показників та характеристик, їх статистичної обробки та аналізу, то одним із завдань практичних занять є демонстрація цих навичок студентом. Лабораторні роботи оформляються у зошиті. Графічні матеріали до роботи виконуються на міліметровому папері та підшиваються до текстової частини.

Обов’язковим елементом роботи є:

  • тема роботи, перелік завдань,

  • вихідні матеріали (таблиці, статистичні дані, інша інформація),

  • опис ходу роботи з повним викладом проведених розрахунків, обчислень, статистичного аналізу,

  • графіки, діаграми, карти, оформлені відповідно до прийнятих вимог,

  • схеми-малюнки будови приладів та опис принципів їх роботи,

  • висновки.

Кожна лабораторна робота виконується за індивідуальним варіантом. Номер варіанту відповідає порядковому номеру студента в журналі академічної групи. Роботи, виконані не за своїм варіантом, до перевірки не приймаються.

Атмосфера Землі – це її повітряна оболонка, що складається з механічної суміші більш як 50 газів. Екологічна роль атмосфери як захисної оболонки, середовища життєдіяльності організмів, сфери, що забезпечує процеси дихання, кругообігу речовин та хімічних елементів, а також багато технологічних процесів, величезна.

Основна мета виконання циклу лабораторних робіт з даної дисципліни – це вивчення практичних прийомів вимірювання та аналізу основних параметрів стану атмосфери: температури, тиску, вологості, опадів, вітрового режиму та сонячної радіації.

Нижче наводиться принципова схема будови атмосфери Землі з описом її основних фізико-хімічних властивостей.

Рис. 1. Вертикальна будова атмосфери Землі

1 найбільша висота гір; 2 найбільша глибина океану; З —хмари нижнього ярусу; 4 хмари конвекції; 5 перисті хмари; 6 перламутро­ві хмари; 7сріблясті хмари; 8, 9 стратостати; 10 радіозонд; 11 метеорологічна ракета; 12 геофізична ракета; 13 штучні супутники Землі; 14 відбивання звукових хвиль; 15 відбивання середніх радіохвиль; 16 відбивання коротких радіохвиль; 17,18 полярні сяйва; 19 метео­ри; 20 шар найбільшої концентрації озону.