Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Petrenko_S.M._Organizatsiya_buhgal._obliku._Met...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
616.96 Кб
Скачать

Мета і задачі виконання курсової роботи

Ц іль виконання курсової роботи полягає у розширенні меж теоретичних пізнань в галузі бухгалтерського обліку, придбанні практичних навичок у здійсненні процесу організації обліку, умінні систематизувати і формувати облікову інформацію.

Виконання роботи припускає рішення наступних задач:

  • детальне вивчення методичних вказівок з виконання курсової роботи, вибір теми;

  • складання бібліографії інформаційного забезпечення для виконання роботи;

  • одержання необхідної консультації у викладача – керівника;

  • виконання основних етапів написання курсової роботи відповідно до методичних вказівок;

  • оформлення роботи і надання її у встановлений термін на рецензування. Захист курсової роботи.

Вибір теми курсової роботи і її закріплення

Тема курсової роботи обирається студентом самостійно з числа запропонованих йому тем приблизної тематики (Додаток А). Основними критеріями вибору теми є її актуальність, новизна, перспективність і практична значимість.

Тема курсової роботи повинна узгоджуватися з тематикою раніше виконуваних студентом робіт із профілюючих дисциплін, що створює необхідні передумови для вибору теми дипломної роботи.

Для затвердження теми студент повинен представити на кафедру заяву, у якій вказується назва й обґрунтування теми, яку він обрав (при відсутності її в затвердженій тематиці).

Обрана тема курсової роботи затверджується розпорядженням по інституту обліку і фінансів відповідно до представлених зведень керівника курсу та завідуючого кафедрою бухгалтерського обліку. Заміна теми курсової роботи можлива у виняткових випадках протягом перших двох тижнів після виходу розпорядження про закріплення тем. Рішення про заміну приймає завідувач кафедрою при узгодженні з керівником курсу. Своє прохання про заміну теми курсової роботи студент повинен обґрунтувати у письмовій заяві на ім'я завідувача кафедри.

З метою надання методичної допомоги і управління процесом виконання курсової роботи кожному студенту призначається керівник, який зобов'язаний проводити індивідуальне консультування відповідно до встановленого на кафедрі графіку консультацій.

Структура курсової роботи і вимоги до змісту кожного її структурного елемента

Рекомендована наступна структура курсової роботи:

  1. Вступ (2-3 стор.)

  2. Основна частина (80-90% загального обсягу роботи)

  3. Висновки і рекомендації (3-10%)

  4. Список використаної літератури

  5. Додатки

Приведені у додатку Б плани курсових робіт є рекомендованими. Коло питань може бути замінено або розширено за умови обов'язкового узгодження з викладачем – керівником роботи.

Організаційне, інформаційне, методичне забезпечення питання організації процесу бухгалтерського обліку повинні бути розкриті з урахуванням особливостей обумовлених комп'ютеризацією обліково-контрольного процесу.

Вимоги до змісту кожного

структурного елемента курсової роботи

У вступі обґрунтовується актуальність теми, її наукове і практичне значення в умовах розвитку нового економічного ладу в державі в умовах функціонування сучасної системи фінансово-господарської діяльності підприємств, організацій, установ.

Необхідно навести основні роботи вчених та практиків, у яких питання теорії, організації та методики обраної теми розглядаються досить глибоко і системно. Визначити ступінь невирішеності окремих питань. Сформулювати мету курсової роботи.

Обов’язковим елементом вступу є визначення об’єкту та предмету дослідження. Об’єкт – це процес або явище, що породжує проблемну ситуацію і обране для вивчення. Предмет – міститься в межах об’єкту, це досліджувані з певною метою властивості, ставлення до об’єкту. Об’єкт і предмет дослідження як категорії наукового процесу співвідносяться між собою як загальне і часткове. В об’єкті виділяється та його частина, яка є предметом дослідження. Саме на нього спрямована основна увага студента, оскільки предмет дослідження визначає тему курсової роботи. Наприклад, об'єктом дослідження в курсовій роботі «Організація обліку операцій з основними засобами» є система організації бухгалтерського обліку операцій з основними засобами. Предметом дослідження виступає обліковий процес операцій з основними засобами: правові, регламентні, методичні та організаційно-технічні аспекти забезпечення його фінансового та податкового обліку.

Методи дослідження, як інструмент отримання фактичного матеріалу, - також обов’язкові елементи вступу і необхідна передумова досягнення поставленої мети. Студент зазначає, які саме методи ним були використані та які результати отримано з використанням цих методів.

Основна частина і висновки

по курсовій роботі

В основній частині курсової роботи детально розглядаються методика і техніка дослідження і узагальнюються результати. Всі додаткові для вирішення наукового завдання матеріали виносяться в додатки.

Зміст параграфів основної частини повинен точно відповідати темі курсової роботи та повністю її розкривати. У цих параграфах стисло, логічно й аргументовано викладається матеріал згідно з вимогами до наукових праць, які подаються до друку.

Структура основної частини курсової роботи спочатку повинна розкривати накопичений теоретичний досвід, який потім порівнюється з практикою організації бухгалтерського обліку на підприємстві, робляться критичні зауваження, на підставі яких формуються рекомендації з удосконалення процесу організації бухгалтерського обліку.

Перший параграф курсової роботи

Дослідження сутності та етапів організації обліку повинен відбивати розгляд: саме поняття, мети, завдань, структури, суб’єктів та об’єктів організації (Додаток К).

Також слід розглянути форми організації бухгалтерського обліку та її етапи, одним із яких є вивчення нормативно – правового забезпечення організації бухгалтерського обліку за темою дослідження (Додаток З).

Ще одним із етапів організації обліку є питання регламентного забезпечення обліку, яке доцільно розглядати на матеріалах конкретного підприємства. Вказати які документи регламентують роботу підприємства та суб’єктів організації бухгалтерського обліку (Статут, Наказ про облікову політику, Положення про бухгалтерію, Посадові інструкції тощо); дослідити їх структуру і склад; зробити критичний аналіз та запропонувати шляхи вдосконалення.

Слід приділити увагу питанням планування облікових робіт у бухгалтерії. Розглядаючи ці питання варто зазначити, чи дотримується підприємство вимог щодо чисельності облікового персоналу. Слід розрахувати планову чисельність облікових робітників (за темою дослідження). Також необхідно розглянути ергонометричні вимоги, які є обов’язковими при організації робочого місця бухгалтера.

Результати дослідження першого параграфу курсової роботи повинні бути відображені в додатках у вигляді: ксерокопій певних документів, графіків планування облікових робіт, розрахунку оптимальної чисельності облікового персоналу тощо.

Другий параграф курсової роботи

Дослідження питань організації формування облікової політики підприємства, як в цілому, так і за окремими об’єктами, слід починати із визначення сутності самого поняття «облікова політика», характеристики її структури та основних елементів.

Результати дослідження другого параграфу курсової роботи повинні бути відображені в додатках у вигляді таблиці (чи документу), у який наведено обґрунтування елементів облікової політики певного підприємства (за темою дослідження) та сформовані шляхи їх вдосконалення.

Третій параграф курсової роботи

Цей параграф присвячений дослідженню питань організації первинного обліку на підприємстві (за об’єктом дослідження), у якому необхідно вивчити та проаналізувати процес організації документообігу. Слід розглянути поняття «документ», «документообіг», навести специфіку процесу організації документування операцій за певним об’єктом (за темою дослідження), а також зазначити взаємозв’язки, що виникають між виконавцями конкретних операцій та вказати порядок вилучення і знищення документів.

Результати дослідження третього параграфу курсової роботи повинні бути відображені в додатках у вигляді: ксерокопій первинних документів, розроблених графіків документообігу тощо.

Четвертий параграф курсової роботи

Дослідження питань організації поточного обліку передбачає надання характеристики існуючих форм бухгалтерського обліку та обґрунтування оптимальності вибору тієї чи іншої форми з урахуванням специфіки діяльності досліджуваного підприємства.

Слід розглянути існуючі підходи до організації синтетичного та аналітичного обліку; охарактеризувати та порівняти той чи інший підхід з практичними даними підприємства; виявити недоліки та сформувати напрями їх усунення.

Результати дослідження четвертого параграфу курсової роботи повинні бути відображені в додатках у вигляді: ксерокопій облікових регістрів досліджуваного підприємства, накопичувальних відомостей тощо.

П’ятий параграф курсової роботи

П’ятий параграф присвячений дослідженню питань організації процесу формування і надання звітної інформації щодо об’єкту дослідження. У цьому параграфі слід обґрунтувати: необхідність обов’язкового подання інформації з об’єкту дослідження у звітності; вимоги, що пред’являються до такої інформації; етапи підготовчої роботи щодо складання звітності; форми фінансової, податкової та статистичної звітності, у яких розкривається інформація про об’єкт дослідження. Також слід сформувати методику організації накопичення інформації про об’єкт дослідження з метою відображення у звітності.

Результати дослідження п’ятого параграфу курсової роботи повинні бути відображені в додатках у вигляді: ксерокопій форм звітності досліджуваного підприємства, певних методик тощо.

Шостий параграф курсової роботи

Дослідження питань удосконалення порядку організації обліку на підставі впровадження МСФО в обліковий процес носить творчу спрямованість. У цьому параграфі необхідно розглянути та обґрунтувати можливість та необхідність удосконалення процесу організації бухгалтерського обліку шляхом впровадження МСФО в обліковий процес на підставі застосування пакетів прикладних програм.

!

УВАГА! Уся первинна документація, регістри синтетичного та аналітичного обліку, а також форми звітності повинні бути взаємопов’язані між собою. Якщо регістр міститься на декількох сторінках, можна прикласти ксерокопію першої і останньої його сторінки (важливою умовою при цьому є наявність підсумків за цим регістром).

Усі додатки мають бути за один і той же обліковий період (краще брати станом на 1 січня поточного року).

Висновки по курсовій роботі

Висновки по курсовій роботі повинні містити найважливіші результати дослідження.

Виклад змісту кожного з питань теми повинно ґрунтуватися на думках, судженнях вчених, що студент пізнає з літературних джерел. У підсумку студент формує власний підхід і формує висновки за кожним із вивчених питань плану роботи.

Висновки, що відбивають теоретичні основи і принципи організації бухгалтерського обліку, повинні розкривати окремі сторони системного підходу до сутнісного аналізу такого процесу як «організація» взагалі та «організація бухгалтерського обліку» зокрема.

Перелік використаних літературних джерел

Студент повинен посилатися на джерела, з яких у роботі використано матеріали, окремі результати, ідеї для розробки власних висновків. Список використаних джерел рекомендується розміщувати в алфавітному порядку. Не варто включати до бібліографічного списку праці, на які немає посилання у тексті курсової роботи (Додаток В).

Додатки

Допоміжні або додаткові матеріали, які переобтяжують текст основної частини курсової роботи, але необхідні для повноти її сприйняття, доцільно виносити до додатків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]