Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
poslednyaya_metodichka.docx
Скачиваний:
53
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
83.9 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ ІМЕНІ МИХАЙЛА ТУГАН-БАРАНОВСЬКОГО

ДОНЕЦЬКИЙ КОЛЕДЖ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУ

Методичні рекомендації

щодо складання студентами

індивідуальних програм

занять фізичними вправами

Дисципліни циклу Дизайн

Напрям підготовки 020207 Дизайн

Спеціальності 5.02020702 Перукарське мистецтво та декоративна косметика

5.02020701 Дизайн

5.05160203 Моделювання та конструювання промислових виробів

2014

Методичні рекомендації містять перелік тем винесених на самостійне опрацювання, еталон індивідуальної программи, еталон плана заняття, еталон загальнорозвивального комплексу, та має на меті систематичний контроль знань студентів з окремих тем фізичної культури.

Для студентів ВНЗ І-ІІ рівня акредитації, що вивчають фізичну культуру, та викладачів суспільних дисциплін

Рецензент:

Н.П. Ващенкова, голова циклової комісії соціальних дисциплін, кваліфікаційна категорія «спеціаліст вищої категорії».

Затверджено на засіданні циклової комісії соціальних дисциплін

Протокол ___ від ________

Голова циклової комісії___________ Н.П. Ващенкова,

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Організація самостійних занять сприяє підвищенню рухової активності студентів, закріпленню навчального матеріалу, отриманого на заняттях фізичної культури, раціональному проведенню дозвілля; вихованню потреби в систематичних заняттях фізичною культурою; позитивно впливає на здоров’я, фізичний розвиток, рухову підготовленість підлітків.

Першим кроком до самостійних занять фізичними вправами студентів є домашні завдання. Через виконання домашніх завдань поступово формується звичка до систематичних занять, виконання яких стає потребою фізичного самовдосконалення.

Спочатку студенти привчаються самостійно виконувати фізичні вправи за завданням викладача, потім у них формується здатність до самостійного виконання інших видів робіт.

Спрямованість самостійних завдань може бути різною: розвиток фізичних якостей, засвоєння техніки рухів, теоретична підготовка та формування прикладних навичок.

Цій посібник надає студентам методичну допомогу в складанні індивідуальних програм із загальної фізичної підготовки, яка забезпечує три­вале збереження фізичної та розумової працездатності, створюючи умови для високопродуктивної праці.

Форми самостійних занять:

  • індивідуальні (робота за індивідуальною програмою у вільний від навчання час, виконання домашніх завдань, ранкова гімнастика);

  • групові (усі види індивідуальних форм можуть бути груповими; а також відвідування спортивних секцій; участь у спортивних заходах коледжу; фізкультпаузи, та ін.) тренування.

Основними засобами таких занять є загальнорозвивальні вправи, а також спеціальні гімнастичні (для м'язів рук, ніг, тулуба та шиї, на гімнастичних снарядах), легкоатлетичні (ходьба, біг, стрибки, метання), вправи на тренажерах, та різнома­нітні рухливі та спортивні ігри, вправи спортивного характеру (плавання, ходьба на лижах, катання на ковзанах та ін.).

Вправ, які даються на навчально-тренувальних заняттях у коледжі, занадто мало: ці заняття слід розглядати як методичні, де студенти узнають ази атлетичної гімнастики. Крім них потрібно обов'язково виконувати ці вправи вдома, виконувати із знанням діла і систематично.

Як же практично організувати свої самостійні заняття атлетичною гімнастикою, силовою підготовкою?

Перш за все слід придбати чи виготовити самому деякі спортивні снаряди, обтяження, які можна використовувати в ваших квартирних умовах або на площадці у дворі. Потім треба спланувати свої заняття в загальному режимі дня, виділити для цього 40-60 хв. щоденно чи через день.

Після цього розробити індивідуальну программу занять фізичними вправами з урахуванням ваших можливостей, полу, часу занять (вранці або вечором) наявності інвентарю.

Під час регулярних занять фізичними вправами дуже важливо систе­матично стежити за своїм самопочуттям і загальним станом здоров'я. Навантаження, що застосовуються, мають відповідати фізичній підготов­леності й віку студента.

ПЛАН

1. Основні правила самостійних занять фізичними вправами.

2. Принципи складання індивідуальних програм.

3. Методика складання індивідуальної програми.

4. Основи методик розвитку фізичних якостей:

4.1. Розвиток сили;

4.2. Розвиток витривалості;

4.3. Розвиток гнучкості;

4.4. Розвиток швидкісно – силових якостей;

4.5. Розвиток спритності.

5. Засоби фізичного виховання, рекомендовані для розробки занять.

6. Розтягування м’язів до тренування та після нього (стретчинг).

7. Еталон індивідуальної програми.

8. Еталон плана заняття.

9. Еталон комплекса загально розвивальних вправ.

10. Критерії оцінювання індивідуальної програми занять фізичними

вправами.

11. Література.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]