Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
poslednyaya_metodichka.docx
Скачиваний:
53
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
83.9 Кб
Скачать

Рецензія

На методичні рекомендації щодо складання індивідуальних програм занять фізичними вправами, розроблені викладачем Донецького коледжу технологій та дизайну Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського Т.О Железняковою, для студентів спеціальностей 5.02020702 «Перукарське мистецтво та декоративна косметика», 5.02020701 «Дизайн», 5.05160203 «Моделювання та конструювання промислових виробів».

Для самостійної розроки індивідуальних програм студентам пропонується стислий, систематизований матеріал, що допомогає ефективніше використовувати вільний від навчання час для свого фізичного самовдосконалення.

Розробляючи індивідуальни програми студент набуває нових знань щодо принципів тренування, принципів та методики складання планів занять.

В посібнику представлені: еталон індивідуальної программи, еталон плана заняття, еталон загальнорозвивального комплексу. За допомогою ціх примірників студент розробляє аналогічні, враховуючи свій ступень розвитку індивідуальних здібностей та фізичних якостей.

Методичний посібник націлює студентів на виконання наступних завдань: зміцнення здоров’я; формування правильної постави, ходи; закріплення знань, вмінь і навичок, які мають прикладне значення в побуті та трудовій діяльності; сприяння всебічному гармонійному розвитку; виховання сили, гнучкості, витривалості, швидкості, спритності, морально - вольових якостей та естетичних норм.

Рецензент ______ Н.П.Ващенкова

голова циклової комісії

соціальних дисциплін

Донецького коледжу технологій

та дизайну ДонНУЕТ

ім.Михайла Туган- Барановського,

кваліфікаційна категорія

«спеціаліст вищої категорії»

1. Основні правила самостійних занять фізичними вправами

Перш ніж розпочати самостійні заняття, необхідно з’ясувати стан здоров’я та рівень фізичного розвитку.

Заняття обов’язково слід розпочинати з розминки, а після завершення застосовувати поновлювальні процедури (масаж, душ або ванна). Ефективність тренувальних навантажень збільшується, якщо їх використовувати разом із гартувальними процедурами і з дотриманням режиму раціонального харчування. Тому слід намагатися проводити заняття на свіжому повітрі, залучаючи до них товаришів або родичів.

Необхідно дотримуватися фізіологічних принципів тренування:

  • поступове ускладнення вправ;

  • зростання обсягу та інтенсивності навантажень;

  • чергування навантаження та відпочинку протягом одного заняття

з урахуванням перенесення навантаження.

Кожне заняття повинно складатися із підготовчої, основної та заключної частини, на що припадає 15–20 %, до 70 % і 5–10 % загальної тривалості заняття відповідно. Не намагатися якнайшвидше досягнути результатів — це може призвести до перенавантаження та перевтомлення. Складаючи індивідуальну програму занять, слід добирати вправи на розвиток усіх фізичних якостей (сили, витривалості, швидкості, спритності, гнучкості). Після виникнення відчуття стомлення або відхилень у стані здоров’я, необхідно зменшити навантаження та проконсультуватися з лікарем або викладачем фізичної культури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]