Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДБН В.2.6-163 Конструкції будинків і споруд ста...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
11.69 Mб
Скачать

2.3 Вхідний контроль, збереження металопрокату, зварювальних, лакофарбових матеріалів і металовиробів

2.3.1  Увесь сталевий прокат і гнуті профілі (далі за текстом «сталь») повинні бути перевірені на відповідність його діючим стандартам або технічним умовам, розсортовані, замарковані, розкладені за профілями, марками та плавками і перед подачею у виробництво виправлені, очищені від окалини, іржі, масел, вологи, снігу, льоду та інших забруднень, а також захищені від корозії ґрунтовкою, що дозволяє виконувати зварювання.

2.3.2  Усі матеріали слід зберігати відповідно до вимог ДБН Г.1-4-95.

2.3.3  При надходженні прокату до виробника слід перевіряти:

  • кількість за теоретичною вагою;

  • сортамент і марки сталей;

  • клейма/бірки підприємств-постачальників;

  • наявність видимих тріщин, раковин, розшарувань, закатів, загальних деформацій, які перевищують граничні значення, наведені у нормативних документах на прокат.

При наявності відхилень від вимог нормативних документів слід складати рекламаційний акт.

2.3.4  Вагу металоконструкцій слід визначати за теоретичною вагою, яка обчислюється за кресленнями проекту стадії КМ. Для уточнення ваги конструкції за робочими кресленнями стадії КМД визначену попередньо вагу необхідно збільшити на 3%. Отриману вагу слід збільшити на 1%, врахувавши у такий спосіб вагу зварних швів. Для складних (індивідуального виготовлення) конструкцій дозволяється фактичну вагу зварювальних шві визначати за розробленими детальованими кресленнями стадії КМД.

До загальної ваги металоконструкцій при необхідності може бути додана вага монтажних пристосувань і вага для упаковки і транспортування конструкцій.

2.4 Підготовка металопрокату, зварювальних і лакофарбових матеріалів

2.4.1  Виправлення прокату в залежності від профілю необхідно виконувати, як правило, у холодному стані. Граничні допустимі значення прогинів після холодного виправлення наведені в табл. 2.4.1.

Таблиця 2.4.1.

Профіль

Ескіз

Щодо нейтральної осі

Граничний прогин, що допускається, мм

Сталь листова, універсальна, смугова, квадратна

х – х

у – у

Сталь кутикова

х – х

у – у

Гнутозварні

профілі

х – х

у – у

Труби, круг

х – х

у – у

Швелери

х – х

у – у

Двотаври

х – х

у – у

Примітка

 – довжина відрізка елемента з прогином одного знака.

2.4.2  Допускається виправлення сталі місцевим нагріванням полум'ям газових пальників, при цьому температура зони нагрівання не повинна перевищувати 800оC – для гарячекатаних і нормалізованих сталей, 650оC – для термічно покращених сталей.

2.4.3  Після виправлення прокат повинен відповідати наступним вимогам:

  • не мати тріщин і розшарувань; при цьому, допускається наявність місцевих вм'ятин по товщині та ширині прокату на глибину, що не перевищує подвоєної величини мінусового допуску для даного виду прокату, передбаченого відповідними ГОСТ чи ТУ, але в усіх випадках не більше як 1 мм – за товщиною прокату та 3 мм – за габаритними розмірами поперечного перерізу;

  • розбіжність площини перерізів профільного прокату не повинна перевищувати відповідних допусків, установлених ДСТУ чи ТУ для даного виду прокату;

  • граничні прогини профільного прокату по всій довжині елемента не повинні перевищувати 0,001l < 10 мм, а прогини місцевого скривлення – 1 мм на ділянці елемента довжиною 1,0 м;

  • площинність листового прокату повинна відповідати ГОСТ 19903.

2.4.4.  Перед застосуванням лакофарбові матеріали повинні бути доведені до параметрів, установлених технологічним регламентом і НТД на конкретний матеріал.