Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДБН В.2.6-163 Конструкції будинків і споруд ста...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
11.69 Mб
Скачать

2 Вимоги виготовлення

2.1 Загальні положення

2.1.1  Правила цього розділу регламентують загальні вимоги до виготовлення та контролю якості сталевих будівельних конструкцій.

Положення цього розділу чинні для всіх підприємств і установ, які займаються виготовленням сталевих конструкцій, а також наглядових органів для:

  • затвердження при розробленні конструкторської і технологічної документації;

  • здійснення контролю якості при виготовленні сталевих конструкцій.

2.1.2  Вимоги цього розділу можуть бути використані для сертифікації продукції, у тому числі обов'язкової.

2.1.3  Правила цього розділу не поширюються на конструкції зі сталі класу С440 – С590, що підлягають безпосередньому впливу вібраційних або динамічних навантажень.

2.1.4  Сталеві конструкції зі сталей класу до С390 включно, що зводяться або експлуатуються в кліматичних районах з розрахунковою температурою до –40°С, слід виготовляти при плюсовій температурі.

2.1.5  Для сталей класу до С390 включно при температурі нижче –25°С, а для сталі марки С440 – при температурі нижче 0°С забороняються ударні впливи при виготовленні, а також різання на ножицях і продавлювання отворів.

2.1.6  При виготовленні та прийманні сталевих конструкцій, окрім правил цього розділу, слід керуватися відповідними додатковими правилами для окремих видів споруд, наведених в нормативних документах на ці споруди.

2.1.7  Правила цього розділу не поширюються на конструкції, виготовлення і приймання яких повинно проводитися за правилами, регламентованими Держпромтехнаглядом України.

2.2 Вимоги до конструкторської документації, контроль якості

2.2.1  Уся конструкторська документація, яка надходить до підприємства, має бути розглянута і проаналізована з метою виявлення помилок та перевірки технологічності складання.

2.2.2  Сталеві конструкції повинні виготовлятися відповідно до креслень стадії КМД (конструкції металеві деталювальні), розробленими за робочими кресленнями стадії КМ (конструкції металеві).

2.2.3  При розробці креслень стадії КМД слід враховувати вимоги, обумовлені технологією монтажних робіт (членування на відправні елементи, вказівки щодо загального та контрольного складання, укомплектування деталями для складання, установки та зварювання на монтажі тощо), і технологічні можливості підприємства-виробника.

2.2.4  Організація, що розробляє креслення стадії КМД, несе відповідальність за відповідність їх кресленням стадії КМ, за розрахункову міцність усіх заводських і монтажних з'єднань конструкцій, за правильність розмірів елементів конструкцій і ув'язування їх між собою, а також за виконання вимог, обумовлених технологією монтажних робіт. Відхилення від креслень стадії КМ, як правило, не допускаються. У разі потреби вони повинні бути погоджені з розробниками креслень стадії КМ.

2.2.5  При виготовленні сталевих конструкцій повинен бути забезпечений контроль за виконанням вимог проектної документації, технологічних карт, проекту виконання робіт.

Контроль повинен здійснюватися при:

  • виготовленні деталей;

  • складанні конструкцій (або відправних марок) під зварювання або з’єднання болтами;

  • зварюванні або постановці болтів;

  • загальному або контрольному складанні;

  • попередньому напруженні конструкцій;

  • підготовці поверхонь під ґрунтування;

  • підготовці поверхонь під фарбування;

  • ґрунтуванні і фарбуванні;

  • нанесенні захисних покриттів;

  • випробуванні конструкцій.

2.2.6  Якість і марки матеріалів, які відповідно до проекту застосовують при виготовленні конструкцій, повинні задовольняти вимогам стандартів та технічних умов і засвідчуватися сертифікатами або паспортами заводів-постачальників. Допускається засвідчувати якість і марки матеріалів лабораторними випробуваннями відповідно до вимог, встановлених стандартами.