Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДБН В.2.6-163 Конструкції будинків і споруд ста...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
11.69 Mб
Скачать

3.7.2 Монтажні з'єднання на болтах класів точності а, в і с

3.7.2.1  Голівки і гайки болтів, у тому числі анкерних, повинні щільно стикатися з площинами елементів конструкцій і шайб. Під голівки і гайки постійних болтів повинні обов'язково ставитись круглі шайби, не більше двох під гайку і однієї під головку. В місцях примикання головки або гайки до похилих площин необхідно влаштовувати косі шайби. При цьому, різьба болта повинна знаходитися ззовні отвору з’єднуваних елементів, а гладка частина стрижня не повинна виступати за межі шайби.

3.7.2.2  У кожному болті з боку гайки повинно залишатись не менше однієї нитки різьби з повним профілем.

3.7.2.3  Закріплення гайок на постійних болтах, а також анкерних повинно здійснюватися відповідно до вказівок технічної документації шляхом постановки контргайок або пружинних шайб.

3.7.2.4  Якість затягування постійних болтів повинна перевірятися шляхом обстукування молотком вагою 0,5 кг, при цьому, болт не повинен тремтіти або переміщатися, а щільність стягування – щупом відповідно до п. 3.7.3.19.

3.7.3 Монтажні з'єднання на високоміцних болтах з контрольованим натягом

3.7.3.1  До монтажних з'єднань на високоміцних болтах з контрольованим натягом відносяться:

  • фрикційні або зсувостійкі з'єднання, в яких зовнішні зусилля сприймаються за рахунок опору сил тертя, що виникають по контактних площинах з’єднуваних елементів від попереднього натягу болтів;

  • фрикційно-зрізні з'єднання, в яких зовнішні зусилля сприймаються, головним чином, за рахунок подолання опору стисненню фланців від попереднього натягу високоміцних болтів.

3.7.3.2  У фрикційних і фрикційно-зрізних з'єднаннях поверхні контакту деталей повинні бути оброблені способом, передбаченим в технічній документації. З поверхонь, що підлягають обробці, необхідно заздалегідь видалити масляні забруднення.

3.7.3.3  Вогняна обробка допускається при товщині металу не меншою за 5 мм. Перегрів металу при вогняній обробці не допускається. Після вогняної обробки окалина і продукти згоряння (шлак) повинні бути видалені.

3.7.3.4  До повного закріплення з'єднань високоміцними болтами їх слід оберігати від попадання масла і, як правило, вологи. З поверхонь, що підлягають обробці, а також тих, які не підлягають обробці, необхідно заздалегідь видалити масляні забруднення. Стан поверхонь після обробки і перед збиранням необхідно контролювати і фіксувати в журналі виробництва робіт.

3.7.3.5  Перед збиранням з'єднань оброблені поверхні необхідно оберігати від попадання на них бруду, масла, фарби і утворення льоду. У випадку недотримання цієї вимоги або початку збирання з'єднання після більше трьох діб після підготовки поверхонь їх обробку слід повторити.

3.7.3.6  Перепад поверхонь (депланація) з’єднуваних деталей не повинен перевищувати 0,5 мм. Величина перепаду визначається до влаштування болтів, що перекривають з'єднання, за допомогою лінійки та щупа в зоні першого від стику ряду отворів. У разі перепаду площин з’єднуваних деталей величиною від 0,5 до 3 мм на деталі, яка виступає, повинен бути зроблений скіс з ухилом 1:10. Утворення скосу кисневим і повітряно-дуговим різанням забороняється. У випадку перепаду величиною понад 3 мм необхідно встановлювати прокладки, оброблені тим самим способом, що і деталі з'єднання.

3.7.3.7  Збирання з'єднань на високоміцних болтах згідно вимог п.3.7.3.13 повинно виконуватись одразу на постійних болтах з установкою пробок в кількості 10% від загальної кількості отворів. Постановка тимчасових болтів забороняється.

3.7.3.8  Отвори в деталях під час збирання мають бути суміщені та зафіксовані від зсуву пробками. Кількість пробок визначають розрахунком на дію монтажних навантажень, але їх повинно бути не менше 10 % – при кількості отворів у з’єднанні 20 і більше, і не менше двох – при меншій кількості отворів.

3.7.3.9  У зібраному пакеті, зафіксованому пробками, допускається неспівпадання отворів, яке не перешкоджає влаштуванню болтів без перекосу. Калібр, діаметр якого 0,5 мм перевищує номінальний діаметр болта, повинен пройти у всі отвори з'єднання.

3.7.3.10  Допускається прочищення отворів щільно стягнутих пакетів свердлом, діаметр якого дорівнює номінальному діаметру отвору, за умови, що чорнота не перевищує різниці між номінальними діаметрами отвору і болта. Використання води, емульсій і масла для прочищення отворів забороняється.

3.7.3.11  Допустима максимальна різниця між номінальними діаметрами отворів і болтів складає: для фрикційних з'єднань – не більше 6 мм, для фрикційно-зрізних з'єднань – не більше 3 мм.

3.7.3.12  Забороняється постановка болтів, що не мають на головці заводського маркування тимчасового опору, клейма підприємства-виробника, умовного позначення номера плавки.

3.7.3.13  Високоміцні болти, гайки та шайби перед встановленням в конструкцію повинні бути очищені від бруду, консервуючого мастила і підготовлені так, щоб при натягненні забезпечувались значення коефіцієнтів закручування і виключалось забруднення контактних поверхонь. Гайка повинна вільно (від руки) накручуватися по різьбі болта.

3.7.3.14  Задане технічною документацією зусилля натягу високоміцних болтів слід забезпечувати закручуванням гайки необхідним розрахунковим крутильним моментом (натяг за моментом закручування).

3.7.3.15  Допускається здійснювати натяг високоміцних болтів за кутом повороту гайки. Цей спосіб допускається тільки для болтів діаметром до 24 мм з тимчасовим опором розриву не менше 1100 МПа при загальній товщині стягуваних деталей до 140 мм і кількості деталей у пакеті до 7. Допускається використання інших способів натягу високоміцних болтів, що гарантують отримання заданого зусилля їх натягу. Кожний із цих способів повинен бути наведений у технічній документації. Порядок натягу високоміцних болтів у з'єднаннях повинен забезпечувати щільний дотик поверхонь контакту з’єднуваних елементів у стягуваних пакетах.

3.7.3.16  Динамометричні ключі для натягу і контролю натягу високоміцних болтів необхідно тарувати не менше одного разу на зміну за відсутності механічних пошкоджень ключів, а також після кожної заміни контрольного приладу або ремонту ключів.

3.7.3.17  Розрахунковий момент закручування М, необхідний для натягу болта, слід визначати за формулою

, (3.7.3.1)

де – середнє значення коефіцієнта закручування, наведене для кожної партії болтів у сертифікаті підприємства-виробника або таке, що визначається при виконанні робіт за допомогою контрольних приладів;

Р – розрахункове зусилля натягу болта, наведене в технічній документації;

d – номінальний діаметр болта.

3.7.3.18  Після натягу всіх болтів у з'єднанні слід в передбаченому для цього місці поставити клеймо відповідального за виконання робіт по натягу болтів.

3.7.3.19  Натяг болтів повинен контролюватися вибірковою перевіркою:

  • при кількості болтів у з'єднанні, що не перевищує 5, контролюються всі болти, при кількості болтів від 6-ти до 20-ти – не менше 5-ти, і при більшій кількості – не менше 25% від загальної кількості болтів у з'єднанні;

  • якщо при контролі виявиться, що натяг хоча б одного болта не задовольняє вимогам п. 3.7.3.17, тоді контролю повинні підлягати всі болти з'єднання; при цьому, натяг болтів має бути доведений до необхідної величини;

  • фактичний момент закручування повинен бути не менше за розрахункове значення, визначеного за формулою (3.7.3.1), і не перевищувати його більше, ніж на 15%; при цьому, допускається відхилення кута повороту гайки в межах ±30°;

  • при виявленні хоча б одного болта, що не задовольняє цим вимогам, контролю повинна підлягати подвоєна кількість болтів. У разі виявлення при повторній перевірці хоча б одного болта з меншим значенням фактичного моменту закручування, або з меншим кутом повороту гайки, мають бути перевірені всі болти з доведенням моменту закручування або кута повороту гайки до необхідної величини;

  • порядок натягнення болтів повинен забезпечувати щільний дотик поверхонь контакту з’єднуваних елементів у стягуваних пакетах. Щуп завтовшки 0,3 мм не повинен входити в зазори між деталями з'єднання безпосередньо поблизу болтів. Допускається проходження щупа між деталями з'єднання на глибину до зони дії шайби.

3.7.3.20  Після контролю натягу і приймання з'єднання всі зовнішні поверхні стиків, включаючи головки болтів, гайки і виступаючі з них частини різьблення болтів повинні бути очищені, поґрунтовані, пофарбовані, а щілини в місцях перепаду товщини і зазори в стиках зашпакльованими.

3.7.3.21  Усі роботи по постановці болтів повинні реєструватися в журналах контролю підготовки стиків і постановки високоміцних болтів.