Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методика викладання у ВШ_Навчальний посібник.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
4.31 Mб
Скачать

6.4. Формування змісту модулів

Після етапу побудови структури модуля приступають до етапу формування змісту модулів, реалізація якого повинна здійснюватися в чотирьох аспектах: 1) подання цілей навчання; 2) формування змісту навчання; 3) управління навчальними діями і методичне забезпечення процесу управління; 4) забезпечення зворотного зв’язку.

Подання цілей навчання

Загальновідомо, що якщо у навчальному процесі перед учнями висуваються конкретні цілі, то їх мотивуюча функція до навчання різко збільшується. З метою стимулювання мотивації навчання на початку модуля подаються не дидактичні цілі, а цілі навчання, що мають двоярусну спрямованість. З одного боку, вони орієнтовані на організацію пізнавальної діяльності, а з іншого - на виявлення результативності навчання. Цим відкривається перспектива реального використання результатів пізнавальної діяльності, що стимулює формування мотивації навчання. Тут діє один з принципів модульного навчання - принцип усвідомленої перспективи. Наприклад, дидактична ціль “Сформулювати знання по соціометрії”, як ціль навчання, буде виглядати наступним чином: “Засвоївши метод соціометрії, ви зможете встановити на виробництві стан психологічного клімату в колективі”. Ще приклад. Для модуля “Формування і розвиток колективу” цілі навчання можна подати наступним чином: “Засвоївши даний модуль, ви зможете: 1) правильно визначати склад колективу; 2) сформулювати цілі діяльності колективу; 3) виявляти неформальних лідерів у колективі; 4) всебічно взаємодіяти з неформальними лідерами; 5) нейтралізувати негативних неформальних лідерів; 6) формувати свій авторитет, як керівника колективу; 7) організовувати соціально-культурну діяльність колективу”.

Формування змісту навчання

Для реалізації системного підходу щодо побудови змісту освіти, навчальний матеріал модулів формується на базі аналізу його логічної структури із використанням наступних принципів: модульності, повноти навчального матеріалу в модулі, оптимальної передачі інформаційного і методичного матеріалу.

Критерієм формування змісту модулів виступає нерозривність міжтематичних зв’язків всередині дисципліни. Виходячи з цього, зміст модулів пізнавального типу формується логічною структурою курсу, який був узятий за основу побудови структури модуля. При побудові модулів операційного типу логічна структура предмета є основою для вибору порцій навчального матеріалу, необхідних для виконання конкретної дії, комплекс яких відповідає структурі інтегруючої дидактичної цілі.

Ефективність використання модуля у навчальному процесі буде залежати не лише від повноти навчальної інформації, але і від того, яким чином ця інформація буде надана. При наданні інформації доцільно звернути увагу на механізм процесу засвоєння знань, який визначає наступний логічний ряд: “сприйняття - розуміння - усвідомлення - закріплення - застосування”.

У змістовному аспекті найбільш важливим є проблемний підхід щодо подання навчального матеріалу. Його форма може бути представлена такими складовими, як: „навчальний текст”, „керівництво до навчання”, „консультація педагога”.