Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб. роботи_ЗПиД_А5.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.37 Mб
Скачать

5.4 Контрольні питання.

1. Поняття хеш-функції. Її властивості.

2. Схема формування цифрового підпису.

3. Схема цифрового підпису RSA.

4. Від чого захищає цифровий підпис?

5. Яким чином цифровий підпис захищає документ, що передається, від підробки?

6 Лабораторна робота №6 використання pgp для шифрування повідомлень електронної пошти

Мета роботи: Отримати практичні навички у використанні програмних засобів, що забезпечують безпеку електронної пошти за допомогою шифрування і цифрового підпису.

6.1 Короткі теоретичні відомості

PGP (Pretty Good Privacy) - це криптографічна (шифрувальна) програма з високим ступенем надійності, яка дозволяє користувачам обмінюватися інформацією в електронному вигляді в режимі повної конфіденційності.

Головна перевага цієї програми полягає в тому, що для обміну зашифрованими повідомленнями користувачам не потрібно передавати один одному таємні ключі, оскільки ця програма побудована на принципі публічної криптографії [7, 8, 9] або обміні відкритими (публічними) ключами.

Користувачі можуть у відкритому вигляді надсилати один одному свої публічні ключі за допомогою мережі Інтернет і при цьому не турбуватися про можливості несанкціонованого доступу будь-яких третіх осіб до їх конфіденційних повідомлень.

У PGP застосовується принцип використання двох взаємопов’язаних ключів: закритого і відкритого. До закритого ключа маєте доступ тільки ви, а свій відкритий ключ ви розповсюджуєте серед своїх кореспондентів.

PGP шифрує повідомлення таким чином, що ніхто крім одержувача, не може її розшифрувати. Розробник PGP Філіп Циммерман відкрито опублікував код програми, який неодноразово був досліджений фахівцями-криптоаналітиками найвищого класу і жоден з них не знайшов у програмі будь-яких слабких місць

6.1.1 Як працює pgp

Коли користувач шифрує повідомлення за допомогою PGP, то програма спочатку стискає текст, що скорочує час на відправку повідомлення (наприклад, через модем) і збільшує надійність шифрування. Більшість прийомів криптоаналізу (злому зашифрованих повідомлень) засновані на дослідженні «малюнків», властивих текстовим файлам, що допомагає зламати ключ. Стиснення ліквідовує ці «малюнки» і таким чином підвищує надійність зашифрованого повідомлення.

Потім PGP генерує сесійної ключ, який являє собою випадкове число, створене за рахунок рухів вашої мишки і натискань на клавіші клавіатури.

Як тільки дані будуть зашифровані, сесійний ключ зашифровується за допомогою публічного ключа одержувача і відправляється до одержувача разом з текстом зашифрованим.

Розшифровка відбувається у зворотній послідовності. Програма PGP одержувача повідомлення використовує закритий ключ одержувача для отримання тимчасового сесійного ключа, за допомогою якого програма потім дешифрує зашифрований текст.

6.1.2 Ключі

Ключ - це число, яке використовується криптографічним алгоритмом для шифрування тексту. Як правило, ключі - це дуже великі числа. Розмір ключа вимірюється в бітах. Число, представлене 1024 бітами - дуже велике. В публічній криптографії, чим більше ключ, тим його складніше зламати.

       Так як відкритий і закритий ключі взаємозалежні, надзвичайно складно отримати закритий ключ виходячи з наявності тільки відкритого ключа, однак це можливо при наявності великої комп’ютерної потужності. Тому вкрай важливо вибирати ключі підходящого розміру: досить великого для забезпечення безпеки і досить малого для забезпечення швидкого режиму роботи. Більш великі ключі будуть більш надійними протягом більш тривалого терміну часу. Тому, якщо вам потрібно зашифрувати інформацію з тим, щоб вона зберігалася протягом кількох років, то необхідно використовувати більш довгий ключ.

       Ключі зберігаються на жорсткому диску вашого комп’ютера в зашифрованому стані у вигляді двох файлів: одного для відкритих ключів, а іншого - для закритих. Ці файли називаються «кільцями» (keyrings). Під час роботи з програмою PGP ви, як правило, будете вносити відкриті ключі ваших кореспондентів у відкриті «кільця». Ваші закриті ключі зберігаються у вашому закритому «кільці».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]