Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лаб. раб. РИ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
2.16 Mб
Скачать

Міністерство освіти та науки України

Запорізький нацiональний технічний університет

Методичні вказівки

до лабораторних робіт з дісципліни

“Ріжучий інструмент та інструментальне

забезпечення автоматичних виробництв”

для спеціальності 8.090203, 8.090202 всіх форм навчання.

2010

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з дісципліни “Ріжучий інструмент та інструментальне забезпечення автоматичних виробництв” для студентів спеціальностей 8.090203, 8.090202 всіх форм навчання / Укл.: С. М. Пєсочин, М. В. Фролов. – Запоріжжя: ЗДТУ, 2000. - 30 с.

Укладачі: М. В. Фролов, доцент, к. т. н.

В. С. Штанкевич, ассистент.

В методичних вказiвках використанi матерiали методичних розробок доц. С. М. Пєсочин.

Рецензент: В.В. Циганов, доцент, к. т. н.

Відповідальний за випуск: Б.М.Левченко

Затверджено

на засіданні кафедри

“Металорізальні верстати та

інструмент”

Протокол №__ від _____ 2010 р.

3

ЗМІСТ

Лабораторна робота № 1 4

Лабораторна робота № 2 10

Лабораторна робота № 3 20

4

Лабораторна робота № 1

Дослідження різців з механічним кріпленням

багатогранних пластинок

1 Мета роботи

Вивчення конструктивних особливостей різців з багатогранними твердосплавними пластинками і параметрів установки пластинки в корпусі різця.

2 Зміст роботи

  • Вивчити конструктивні особливості різців з багатогранними твердосплавними пластинками.

  • Виконати теоретичний розрахунок елементів орієнтації багатогранної пластинки в корпусі інструменту для одержання заданих кутів , 1, , 1.

  • Визначити параметри налагодження пристрою для виконання операції формоутворення опорної поверхні гнізда під пластинку.

3 Обладнання

  • Прохідні токарні різці з механічним кріпленням твердосплавних пластинок.

  • Універсально-заточний верстат моделі 3А64.

  • Трьохповоротні лещата.

4 Особливості конструкцій вузла кріплення багатогранної пластинки

Різальна частина різця любої конструкції обмежена передньою і задніми (головною і допоміжною) поверхнями, в добутку перетину яких утворюються головна і допоміжна різальні кромки.

Передню поверхню в суцільних і збірних різців в залежності від умов обробки, призначення і марки інструментального матеріалу виконують в виді площини, уступу, виїмки, ламаної поверхні, що забезпечує кращі умови для ламання і завивання стружки і сприяє безпеці робітника. Формоутворення передніх і задніх поверхонь цих різців виконується заточуванням шліфувальними кругами.

У збірних різців з механічним кріпленням багатогранних пластинок форму передньої поверхні одержують пресуванням при виготовленні пластинок.

5

Конструкція вузла кріплення багатогранних пластинок в більшості визначає роботоздатність різців. Найбільш поширені схеми кріплення багатогранних пластинок показані на рис. 1.

Кріплення пластинокпластинок плоским клином має ряд недоліків, обумовлених незадовільною схемою прикладання сил затискання, направлених назустріч діючої сили різання, і невизначеністю її базування на опорній поверхні.

В значній мірі виключити недоліки кріплення плоским клином дозволяють конструкції різців, в яких пластинки закріплюють за допомогою кутового ричага, штифта, який коливається, та косої тяги. В усіх цих конструкціях сила затискання пластинки за напрямком співпадає з силою різання, що покращує умови базування і підвищує надійність кріплення пластинки.

Підвищеною надійністю володіє конструкція кріплення пластинки за допомогою прихвата, розміщеного над нею і забезпечуючого притиск пластинки до опорної поверхні гнізда державки. До недоліків конструкції слід віднести громіздкість вузла кріплення.

Всі типи різців, не дивлячись на кількість їх конструктивного оформлення і специфічних особливостей, мають загальні геометричні параметри (див. рис. 2).

6

а) б)

в) г)

д)

Рисунок 1 – Схеми вузлів кріплення багатогранних пластинок

а) гвинтом; б) кутовим важілем; в) качаючимся штифтом; г) прихватом зверху; д) косою тягою.

Позначення: 1 – корпус; 2 – підкладка; 3 – пластинка; 4 – штифт; 5 – гвинт; 6 – важіль; 7 – качаючийся штифт; 8 – шарик; 9 – прихват; 10 – пружина; 11 – цапфа.

7

Рисунок 2 – Геометричні параметри різця

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]