Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MV_mnd.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

2. Конкретно-наукові (емпіричні) методи дослідження

На основі загальнонаукових методів дослідження, у кожній науці сформувалися конкретно-наукові ( емпіричні ) методи, що ґрунтуються на досвіді розвитку конкретної науки та застосуванні її у практичній діяльності людей.

Емпіричні прийоми, за якими провадяться конкретно-наукові дослідження (емпіричні), формуються на основі загальнонаукових методів і відображають особливості тієї науки, завдяки якій вони створені.

На основі загальнонаукових методів дослідження явищ, які відбуваються у природі і суспільстві, у кожній науці сформувалися емпіричні методи, що ґрунтуються на досвіді розвитку конкретної науки та застосуванні її у практичній діяльності людей.

Узагальнюючи конкретно—наукові методи дослідження, які застосовуються у різних економічних науках, їх можна об» єднати у такі групи: органолептичні, розрахунково-аналітичні, документалістики.

Органолептичні –це методи дотикового характеру, коли дослідження провадять на основі безпосереднього дотику до об’єктів спостереження.

Розрахунково-аналітичні – Для дослідження і обробки фактографічної облікової інформації.

  • Порівняння для оцінки виконання планів, динаміки, темпів і закономірностей розвитку господарської діяльності;

  • Методи елімінування – для факторного аналізу зміни показників;

  • Групування –для обробки даних, виявлення закономірностей виникнення і зміни явищ за окремими ознаками, вивчення внутрішньої будови і співвідношення в них окремих частин.

Математико-статистичні методи – для вивчення стохастичних зв’язків господарської діяльності, для прогнозування поведінки економічних показників, для оцінки ризикованості здійснення господарських операцій.

Графічні – для наочного зображення результатів дослідження.

Евристичні методи – для обґрунтування доцільності управлінських рішень для прогнозування поведінки економічних показників, для оцінки ризикованості здійснення господарських операцій

Методи документалістики – для дослідження законності, достовірності та доцільності здійснення господарських операцій

Для оцінки законності використовують нормативну та нормативно-правову перевірку.

Для оцінки достовірності – використовують формальну, арифметичну, зустрічну перевірки, хронологічний аналіз, взаємний контроль.

Доцільність господарської операції визначається за допомогою перевірки її відповідності виробничій програмі, плановим показникам, прогресивній нормі, рівню аналрогічних показників в провідних підприємствах.

  • Нормативна перевірка дозволяє встановити правильність застосування в документах нормативних даних (цін, розцінок, норм трудових витрат, норм природного убутку, норм витрат матеріальних цінностей).

  • Нормативно-правова перевірка - система прийомів, що використовуються у наукових дослідженнях для виявлення нормативних і правових актів, які не відповідають оптимізації виробництва та реалізації продукції, об'єкта послуг, виявлення відхилень фактичного стану об’єкта дослідження від нормативно-правового забезпечення.

  • Зустрічна перевірка – зіставлення декількох примірників одного і того ж документу і записів по них в облікових регістрах;

  • Хронологічний аналіз – перевірка реальної можливості здійснення тієї чи іншої операції шляхом дослідження хронології записів в облікових регістрах;

Отже, загальнонаукові і конкретно-наукові (емпіричні) методи дослідження перебувають у взаємозв'язку, спрямованому на всебічне вивчення досліджуваних об'єктів, явищ для отримання достовірних знань про них, для розвитку науки як рушійної сили суспільства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]