Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MV_mnd.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

5. Рецензування ндр

Систематизацію результатів дослідження в науковій праці вважають лише тоді закінченою, коли проведено рецензування її, тобто зроблено критичну оцінку. У зв'язку з цим студенту необхідно навчитися писати рецензії на наукові реферати, статті, монографії, звіти про НДР.

Рецензія (від лат. - оцінка) передбачає коротке викладення прочитаної книги або статті та їх короткий аналіз, тобто це робота, в якій критично оцінюються основні положення і результати рецензованого об’єкта

Рецензія повинна містити:

  1. бібліографічний опис рецензованого об’єкта (книги, статті і т.п.);

  2. коротку інформацію про її зміст;

  • актуальність тематики;

  • структуру роботи;

  1. проблемні питання, розглянуті у рецензованому об’єкті;

  2. критичну оцінку поглядів, стилю мовлення, порядку та послідовності (логічності) викладання ідей;

  3. оцінка ілюстративного матеріалу;

  4. визначення місця рецензованого об’єкта серед аналогічних видань.

  5. Загальні висновки, загальна оцінка дослідження.

Рецензія повинна відповідати наступним вимогам:

    • наукова об'єктивність;

    • неупередженість рецензента.

Разом з тим рецензія повинна бути доброзичливою, спрямованою на покращання дослідження.

Для того, щоб рецензія відповідала вказаним вимогам, рецензент повинен: бути ерудованим; знати предмет, який розглядається автором книги (статті) та вміти об'єктивно й кваліфіковано аналізувати. Особливу увагу в рецензії приділяють доказовій оцінці. Аргументоване вивчення, обґрунтований висновок – необхідні умови кваліфікованої рецензії. Недоліки в аргументації часто пов'язані з трудомісткістю обґрунтування наукової цінності твору. Через це при оцінці переваг та недоліків наукової праці слід застосовувати різного роду розрахунки, статистичні показники, нормативні дані та ін.

Не допускається в рецензії наукової праці переповідати зміст, необґрунтовано захвалювати.

Орієнтовний план рецензії наукової праці з економічного дослідження

Заголовок Рецензія на (назва твору та прізвище автора)

Вступ Розглядається актуальність теми дослідження, виходячи із напрямів соціального і економічного розвитку підприємств в умовах ринкових відносин. Вказуються, які питання висунуті на дослідження, об'єкти, методика дослідження. Наводиться критична оцінка змісту цих питань.

Основна частина. Вказується гіпотеза дослідження, аналізується система

доказів, апробація та експериментальна перевірка добутих результатів, можливість впровадження їх у практику, перевіряється обґрунтованість пропозицій та висновків, що містяться у науковій праці. Обов'язково зазначають достовірність результатів дослідження, їх наукову новизну та практичну цінність, економічну ефективність впровадження в практику наукових рекомендацій автора. У рецензії зазначають також, наскільки автор володіє стилем викладення наукової праці, додержання єдності змісту і форми праці. Особливу увагу звертають на правильність застосування стандарту щодо оформлення наукової праці (нумерація розділів, підрозділів, пунктів, таблиць, схем, графіків, додатків).

Висновок Формулюють висновки рецензента, наскільки автором наукової праці досягнуто мету дослідження і чи слід продовжувати в подальшому дослідження цієї проблеми в цілому чи її окремої частини, можливості широкого впровадження добутих результатів у галузях національної економіки.

Доповідь про виконану НДР.

Захист магістерської (дипломної) роботи проводиться перед Держав­ною екзаменаційною комісією з присвоєння кваліфікації економіста за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра (спеціаліста) за спеціальністю 8.050106 (7.050106) "Облік і аудит" Тернопільської академії народного господарства за участю не менше половини її складу при обов'язковій присутності голови комісії, де магістр (спеціаліст) виголошує стислу доповідь, у якій викла­дає основні результати дослідження. За часом вона повинна тривати 10-15 хви­лин, але не більше 20 хвилин. Практика показує, що магістру (спеціалісту) для доповіді достатньо 7-8 сторінок машинописного тексту.

Доповідь дипломник готує завчасно та узгоджує її з науковим керівником. У якості ілюстрацій студент може використовувати раніше підготовлені таблиці, рисунки.

У ній магістр (дипломник) коротко формулює мету й завдання наукового дослідження , характеризує об'єкт дослідження, викладає основні висновки, отримані в результаті дослідження. Потрібно небагатослівно, цілеспрямовано та переконливо сказати про мотиви вибору теми, про мету роботи, розкрити її основні положення і висновки. Можна використовувати текст зі вступу, окремих розділів і висновок роботи, але не варто зловживати цим. Головну увагу в доповіді слід звернути на обґрунтування висновків і пропозицій. У висновку доповідач оцінює повноту та якість розв'язання поставлених перед ним завдань. У процесі виступу магістр ( дипломник) використовує заздалегідь написані тези або доповідь та ілюстративний матеріал.

Доповідь – короткий виклад основних положень та результатів наукових досліджень автора, їх практичне значення.

Доповідь повинна відповідати наступним вимогам:

  • високий теоретичний рівень;

  • достовірність інформації;

  • урахування специфіки аудитори, яка слухатиме доповідь;

  • аргументованість думок і їх переконливість;

  • використання практичного досвіду аудиторії і самого виступаючого оратора, що сприяє кращому розумінню матеріалу, переконує в обґрунтованості висновків і рекомендацій;

  • практична спрямованість, тобто в доповіді потрібно дати рекомендації, як і де доцільно використовувати набуті знання.

Доповідь складається з наступних частин: вступ, основний текст, висновки.

Вступ. Початок доповіді є визначальним. Саме на цьому етапі необхідно зацікавити слухачів предметом доповіді. Проте вступ не повинен затягуватися. Перехід до основного питання має відбутися на перших хвилинах виступу. У вступі зазначають тему доповіді, перелік основних проблеми, які будуть аналізуватися.

Основний текст. В ньому дається стислий виклад основних положень дослідження.

При цьому слід уникати загальних фраз і більше використовувати конкретний матеріал, надавати детальні пояснення, ілюструвати їх прикладами. Проте кількість подібних прикладів не повинна бути занадто великою - нагромадження ілюстрованого матеріалу негативно впливає на зміст доповіді.

Висновки. Висновки містять короткі узагальнення, пропозиції тощо. Зроблені висновки слід спроектувати на майбутнє, тобто зробити прогноз розвитку з заданої проблематики.

Пам'ятайте, що розмовна мова значно відрізняється від писемної: вона менш формалізована, вільніша та менш структурована. Якщо є можливість, запишіть свою промову на касету і прослухайте, оцінивши її критично. З цією метою було б доречно записати найбільш важливі речення, щоб при нагоді відтворити їх дослівно. Пам'ятайте: чим коротші речення, тим легше вони сприймаються слухачами.

Доповідь за змістом має бути короткою, зате чіткою і лаконічною, міс­тити мотиви вибору та актуальність теми, мету, завдання дипломної роботи, характеристику об'єкта і предмета дослідження, основні положення роботи, ре­зультати наукового дослідження (висновки і пропозиції).

Доповідь викладається з використанням ілюстрацій, які подаються збільшеними накресленими таблицями чи рисунками тощо, що вивішуються на стенді, або ж демонструються з використанням технічних засобів. Таких ілю­страцій повинно бути не менше 3-5, вони мають відображати найбільше суттєві аспекти дослідження.

Доповідь будується за такою схемою: "Шановний голово, шановні члени Державної екзаменаційної комісії!"

Актуальність теми "Облік прибутку" зумовлена ... (тут коротко викла­дається обґрунтування, яке спричинило вибір саме такої теми).

Дослідження виконувалось на прикладі ТОВ "Збруч" М.Тернопіль, де ... (треба пояснити причину вибору саме цього підприємства як бази прове­дення дослідження).

Далі треба, поєднуючи текст доповіді з ілюстраціями, що пропонуються для розгляду, коротко викласти зміст магістерської (дипломної) роботи.

Завершується доповідь викладом висновків і пропозицій.

Необхідно звертати увагу на чіткість викладу, підкреслювати важливіші моменти доповіді модуляціями голосу, наголошуваннями, наприклад, "зверніть увагу на показник...", "ми хочемо наголосити, що...", "погоджуючись з тим, що..” ”насмілимося запропонувати власне бачення...", "з нашої точки зору ..." тощо.

Після закінчення доповіді треба подякувати голові, членам ДЕК та присутнім за увагу.

Після закінчення доповіді члени ДЕК, рецензенти та всі присутні можуть ставити доповідачу питання які стосуються змісту роботи, висновку наукового керівника, вказаних недоліків, побажань, так і з суміжних проблем обліку та з інших предметів які відповідають профілю підготовки спеціаліста. Кількість запитань, поставлених студенту на захисті, не обмежується.

Магістр (спеціаліст) уважно має вислухати запитання, оперативно обдумати їх і логічно правильно, коротко і чітко, а також впевнено, теоре­тично обґрунтовано і економічно грамотно відповісти на них. Він має пра­во тактовно і аргументовано відстоювати і доказати свою точку з питань чи проблем, які обговорюються, користуючись для цього магістерсь­кою (дипломною) роботою, цифровими даними, окремими інструктивними матеріалами. Кожна відповідь повинна вказувати на ерудованість претендента і може не завжди співпадати з точкою зору опонентів

Вимоги до підготовки наукової статті.

Згідно Постанови ВАК України від 15.01.2003 №7-05/1 основними вимогами до підготовки статті є наявність в них таких основних елементів:

  • постановка проблеми у загальному вигляді та її зв'язок із важливими науковими чи практичними завданнями;

  • аналіз останніх досліджень і публікацій, в яких започатковано розв'язання даної проблеми і на які спирається автор, виділення невирішених раніше частин загальної проблеми, котрим присвячується означена стаття;

  • формулювання цілей статті (постановка завдання);

  • виклад основного матеріалу дослідження з повним обґрунтуванням отриманих наукових результатів;

  • висновки з даного дослідження і перспективи подальших розвідок у даному напрямку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]