Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MV_mnd.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

Тема 3. Методи і методика наукових досліджень

  1. Загальнонаукові методи дослідження.

  2. Конкретно-наукові (емпіричні) методи дослідження.

  3. Аксіоми, гіпотези та докази у методології наукових досліджень

  4. Методика дослідження, її зміст, і принципи розробки.

1. Загальнонаукові методи дослідження.

Предметом вивчення методології наукових досліджень є поняття і методи самої науки, їх сфера застосування, обґрунтованості наукових результатів, осмислення досягнень науки з точки зору загальнолюдської культури. Загальнонаукові методи дослідження ґрунтуються на методах філософії.

Метод – це спосіб пізнання, дослідження явищ природи і суспільного життя, форма практичного і теоретичного опанування дійсності, яке випливає з закономірностей руху досліджуваного об’єкта.

У своїй основі метод є інструментом до вирішення головного завдання науки - пізнання об'єктивних законів дійсності з метою використання їх у практичній діяльності людей. Метод визначає потребу і місце застосування наукових прийомів та способів дослідження, експериментальної перевірки результатів дослідження.

В основі наукового дослідження лежить всезагальний метод пізнання – діалектика, яка передбачає вивчення явищ у взаємозв’язку та взаємозалежності, в єдності та боротьбі протилежностей, що відображають об’єктивні закони дійсності; загальнонаукові методи пізнання об’єктивної дійсності та конкретно-наукові методи.

У наукових дослідженнях за темою із загальнонаукових і конкретно-наукових методів дослідження вибирають ті, які дають змогу всебічно вивчити економічні процеси, визначити закономірності і тенденції їх розвитку, намітити напрями подальшого удосконалення цих процесів, виявити наявні резерви і розробити науково обґрунтовані рекомендації щодо їх використання у підприємницькій діяльності.

Для кожного розділу, параграфу потрібно передбачати загальнонаукові і конкретно-наукові методи дослідження, які застосовуватимуться в процесі виконання наукової роботи за цією темою. При цьому один методичний прийом може доповнюватися іншим. Так, вивчаючи продуктивність праці робітників підприємства і оплату праці з метою виявлення резервів для підвищення продуктивності праці, можна скористатися системним аналізом, індукцією, дедукцією, моделюванням та іншими загальнонауковими методами, а також розрахунково-аналітичними, органолептичними методичними прийомами та прийомами документапістики конкретно-наукових методів. Інтеграція різних методів дослідження дає змогу підвищити достовірність наукових результатів та обґрунтованість їх.

У вступі роботи необхідно конкретизувати застосування кожного методичного прийому дослідження, не описуючи його змісту. Так, рекомендуючи використання економіко-математичних методів у дослідженні продуктивності праці робітників, указують, який із методичних прийомів застосовуватиметься при факторному аналізі (кореляційний, дисперсний, регресивний та ін.)- Така конкретизація дає змогу дослідникам поглибити свої знання у застосуванні методичних прийомів, заздалегідь дати замовлення обчислювальним центрам для включення до плану робіт завантаження ПЕОМ при вирішенні задач за програмами, які реалізують зазначені методи.

До основних загальнонаукових методів належать :

Спостереження – систематичне цілеспрямоване сприйняття об’єкту. Може використовувати при зборі даних, апробація обґрунтування висунутих гіпотез або проміжних результатів дослідження з використанням аксіоматизованих знань про об'єкт, а також практики його функціонування (хронометраж, анкетування, експрес-діагностика та ін.).Для збирання даних про економічні явища і процеси, що відбуваються на підприємства.

Аналіз - метод дослідження, який включає в себе вивчення предмета за допомогою мисленого або практичного розчленування його на складові елементи (частини об'єкта, його ознаки, властивості, відношення). Кожна із виділених частин аналізується окремо у межах єдиного цілого. Наприклад, аналіз продуктивності праці робітників провадиться по підприємству - у цілому і по кожному цеху. та аналізу - не стільки розчленування предмета, скільки проникнення в його суть, розкриття законів його функціонування й розвитку. Для деталізації і розчленування об’єкта дослідження на окремі складові елементи.

Синтез (від грец. -- поєднання, з'єднання, складання) - метод вивчення об'єкта у його цілісності, у єдиному і взаємному зв'язку його частин. У процесі наукових досліджень синтез пов'язаний з аналізом, оскільки дає змогу поєднати частини предмета, розчленованого у процесі аналізу, встановити їх зв'язок і пізнати предмет як єдине ціле (продуктивність праці виробничого об'єднання у цілому). Синтез як спосіб пізнання дає змогу знаходити зв’язки загального з одиничним. Хід думки при синтезі подібний до дедукції. Для узагальнення результатів дослідження, ( наприклад, для узагальнення різних аспектів методик, аналізу формування і розподілу прибутку).

Індукція (від лат. -- наведення) – такий метод дослідження, при якому за окремими факторами, явищами встановлюються загальні принципи в закони. При цьому методі дослідження, загальний висновок про ознаки множини елементів виводиться на основі вивчення цих ознак у частини елементів однієї множини. Так вивчають фактори, які негативно впливають на продуктивність праці по кожному окремому підприємству, а потім узагальнюють у цілому по об'єднанню, до складу якого входять ці підприємства як виробничі одиниці. Вивчивши недоліки окремих процесів та проаналізувавши частоту їх виникнення можна перенести результати цієї перевірки на загальну сукупність, побачити цілісну проблему і сформувати об’єктивні висновки щодо об’єкта дослідження. Для встановлення загальних принципів і закономірностей розвитку об’єкта.

Дедукція (від лат. - виведення) –метод дослідження, при якому окремі положення виводяться із загальних. Згідно цього методу спочатку досліджують стан об'єкта в цілому, а потім його складових елементів. Щодо попереднього прикладу то спочатку аналізують продуктивність праці в цілому по об'єднанню, а потім по його виробничих одиницях. Для виведення часткових висновків із загальноприйнятих принципів і закономірностей.

Аналогія -- метод наукового дослідження, завдяки якому досягається пізнання одних предметів і явищ на основі їх подібності з іншими. Він ґрунтується на подібності деяких сторін різних предметів і явищ, наприклад, продуктивність праці у об'єднанні можна досліджувати не по кожному підприємству, а лише по взятому за аналог, де випускається однорідна з іншими підприємствами продукція та однакові умови для виробничої діяльності. При цьому добуті результати поширюються на всі аналогічні підприємства. Для дослідження відповідності вітчизняної системи обліку і характерної для зарубіжної практики.

Моделювання - метод наукового пізнання, що ґрунтується на заміні предмета або явища, які вивчаються, на їх аналог, модель, що містить істотні риси оригіналу. В економічних дослідженнях широко застосовується економіко-математичне моделювання, коли модель та його оригінал описуються тотожними рівняннями і досліджуються із застосуванням ЕОМ, наприклад, транспортні маршрути при автомобільних перевезеннях вантажів. Реальний процес у цьому випадку відображується у вигляді математичних і логічних схем. При дослідженні облікових і аналітичних проблем моделлю виступає логіко-математична схема того чи іншого процесу. Завдання – оцінка рівня подібності моделі і оригінала, дослідження системи матеріальних об’єктів. Побудова інформаційних і логіко-математичних схем дає змогу широко використовувати ЄОМ. Для отримання чіткого уявлення про досліджуваний об’єкт, характеристики його внутрішньої структури і зовнішніх зв’язків.

Абстрагування (від лат. відволікати) - метод відволікання, який дає змогу переходити від конкретних питань до загальних понять і законів розвитку. Він застосовується в економічних дослідженнях для перспективного планування, коли на основі вивчення роботи підприємств за минулий період прогнозується розвиток галузі або регіону на майбутній період. Для виділення і вивчення найсуттєвіших властивостей, зв’язків об’єкта дослідження, для факторного аналізу причинно-наслідкових зв’язків.

Формалізація (від лат. - форма, певне правило) - метод дослідження об'єктів, подання їх елементів у вигляді спеціальної символіки, наприклад, собівартості продукції - формулою, де за допомогою символів показано статті витрат. Для відображення змісту і структури об’єкта дослідження із застосуванням спеціальної символіки.

Експеримент – науково поставлений дослід для перевірки певних процесів.

Вимірювання - процес вивчення числового значення деякої величини за допомогою одиниць вимірювання. Для кількісної оцінки об’єкта дослідження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]