Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodika_vikladannya_literaturi_u_VSh.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
109.57 Кб
Скачать

Тема 6. Літературний твір як естетична система

Художній світ як цілісність, як форма буття літератури. Співтворчість читача. Системний характер художнього твору. Твір і текст, багатозначність понять. Аналіз і синтез в освоєнні твору. Інтерпретація. Життя літературного твору. Макроструктура художнього твору: форма, зміст, сенс. Зовнішня форма літературного твору (художня мова та художнє мовлення). Формула художньої комунікації. Мовні рівні актуалізації та образотворення. Внутрішня форма літературного твору (ейдологічна система). Зміст і смисл (сенс) літературного твору. Художній твір як «друга реальність». Рецепція і відтворення реальної дійсності. Основні компоненти художнього світу і їх взаємозв'язок. Твір як особистісна цілісність. Способи вираження авторської позиції. Автор, оповідач, розповідач. Типи оповідачів. Голос автора і голос персонажів. Соціум художнього твору. Просторово-часова структура літературного твору. Інтерпретація художнього твору. Поняття аналізу, синтезу, інтерпретації художнього твору. Аналітичний контекст. Методології, методи і методики інтерпретації, фактори їх вибору.

Тема 7. Літературний процес і його основні закономірності.

Поняття про літературний процес. Літературне життя, його основні компоненти й учасники, їх функції. Літературна творчість як акт і як процес. Фактори, що визначають розвиток літератури (власне літературні, позалітературні). Константно-атрибутивне та історично-змінне в розвитку літератури. Внутрішні чинники розвитку літератури. Традиції та новаторство. Літературні зваємозв'язки. Рівні вивчення літератури як естетичної системи. Стиль, творчий метод, тип творчості. Авторська основа в художній творчості. Раціональне та інтуїтивне у творчому процесі. Художня своєрідність і авторська індивідуальність як атрибутивні критерії творчості письменника, його таланту. Два рівні реалізації ідейно-естетичних засад творчості митця (стиль і метод). Стиль як літературно-художня категорія. Філософське і культурологічне розуміння стилю. Індивідуальний стиль письменника. Стиль літературного твору. Системний характер літературного стилю. Творчий метод: світоглядна основа як визначальний фактор. Проблема творчого методу в її теоретичному аспекті в історії літературознавства. Літературний напрям як центральна, всеохоплююча категорія в низці понять історико-типологінчого ряду. Чинники, що визначають літературний напрям. Основні літературні напрями Нового часу.

Тема 8. Генологія літератури.

Генологія як розділ теорії літератури, що вивчає літературні роди, види, жанри. її теоретичний та історико-літературний аспекти. Літературна генерика. Поняття літературного роду, жанру, виду. Епос як літературний рід, у творах якого основним способом художньої комунікації є 'розповідь та опис. Характерні ознаки епосу. Жанри та види епосу. Лірика як художньо-творча об'єктивація характерних суб'єктивних переживань особистості, її емоційних роздумів. Класифікації лірики. Жанри та види лірики. Драма як один із літературних родів, який творить художній світ у формі дії. Діалогічність драми. Драматичний конфлікт. Драми для читання. Жанри та види драми. Суміжні зміст оформи генерики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]