Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рпс та рег. ек-ка Лишиленко.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
3.97 Mб
Скачать

Земельні ресурси

' Земельні ресурси - найцінніша складова природно-ресурс­ного потенціалу України. Земля завжди забезпечувала най­суттєвіші потреби суспільства у продуктах харчування, була першопричиною внутрішніх і зовнішніх непорозумінь. Земель­ний фонд України становить 60,4 млн га. Із загальної площі 41,8 млн га, або 69,4%, - сільськогосподарські угіддя, в тому числі рілля 32,5 млн га, або 54,8%, багаторічні насадження - 1,6%, сіно­жаті і пасовища - 12,9%. Ліси та лісовкриті площі складають 15,6% загальної площі держави (у тому числі безпосередньо вкрито лісом 14,7% території). Під забудовами знаходиться 3,8% території країни. Майже 4% території під водою, 1,5% площі зай­нято болотами та відкритими заболоченими землями. Інші землі (яри, піски, радіоактивно забрудненні, тощо) займають 2,1 % за­гальної площі України.

В регіонах країни структура ґрунтового покриву різна. На Поліссі найбільше зустрічаються дерново-підзолисті, лучно-бо­лотні, торфові грунти і торфовища. У Лісостеповій зоні перева­жають різні типи чорноземів, сірі лісові та солонцеві грунти. У Північно-Західній частині степової зони переважають чорнозе­ми, на півдні - каштанові грунти. В гірських районах Карпат і Криму зустрічаються в основному бурі лісові і сіро-буролісові грунти.

50

У структурі Грунтового покривуґорних земель 65% чорно­ земів, 9% - каштанові грунти, 7% - підзолисті грунти, 6,7% - сірі лісові грунти, 2,5% - солонцюваті, 2% - лужні. __ У результаті меліаративних робіт осушено 3,3 млн га і побу­ довані зрошувальні системи на площі 2,6 млн га. За вмістом гумусу грунти України у різних зонах не одина­ кові. Так, фунти Полісся характеризуються невисоким вмістом гумусу (0,7-2,0%), у Лісостепу гумусованість зростає до 1,0-2,5%, у типових чорноземах рівень гумусу 4,0-6%, у чорноземному Сте­ пу кількість гумусу знижується у протилежному напрямку - з півночі на південь - від 6,0 до 1,5%. Як показують матеріали Держ- комзему, на протязі останніх десятиріч в Україні спостерігається досить стала тенденція до зниження вмісту гумусу у грунтах.

В країні дуже велика розораність земель. У центральних, південних і подільських областях рівень розораності земель ста­новить 86-90%, на решті території - 60-80% і лише в Закарпатті рівень розораності становить 50%.

У перспективі в зв'язку з реформуванням сільськогоспо­дарського виробництва структура землекористування може змінюватись у сторону зменшення розораності фунтів та збільшення площі під лісами та багаторічними насадженнями.

Лісові ресурси

Ліси відіфають важливу роль у збереженні навколишнього середовища та господарській діяльності людей.

Україна належить до країн з невисокою забезпеченістю лісом. Площа її лісового фонду становить 10,8 млн га, в тому числі вкрито лісом - 9,4 млн га. Лісистість території становить всього 15,6%.

Ліси розміщені дуже нерівномірно. Наприклад, в Ук­раїнських Карпатах ліси займають 40,5% від площі, в Кримських горах - 32%, на Поліссі - 26,1%. в Лісостеповій зоні цей показ­ник складає 12,2%, а в Степовій - 3,8%. До найбільш лісистих об­ластей належать Закарпатська, Івано-Франківська, Рівненська, Житомирська, Волинська і Чернігівська.

Лісистість території України значно менша від лїсистості країн Європи. Наприклад, лісистість в Югославії становить

41,1%, в Болгарії - 33,4 %, в Польщі - 28%, в Румунії - 28,1%, в Німеччині - 29,0%, в Угорщині - 18,0%.

Оптимальним вважається показник рівня заліснення 21-22%. Щоб досягти у перспективі такого рівня заліснення в Україні слід насадити 2,5-3 млн га лісу .

У структурі лісового покриву найбільша частка припадає на сосну - 34,7%, дуб - 26,3%. Серед інших деревних порід ялина -9,9%, бук - 9,3%, вільха - 4,2 %, береза - 5,4%, граб - 3,7%, ясен - 1,4%, осика - 1,2%, інші породи - 3,4%.

Вікова структура лісів України характеризується таким співвідношенням: молоді ліси 45,4% площі, середньовікові -37,7%, достигаючі та стиглі - відповідно 10,1% та 6,8%.

Загальний запас деревини в лісах України становить 1,74 млрд м3, в тому числі в стиглих і перестиглих насадженнях 122,8 млн м3.

Близько 51% лісів віднесено до захисних, водоохоронних та інших цінних в екологічному відношенні лісів, решту становлять експлуатаційні.